• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Guske i patke

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
kasnim, ali mislim da su ove moje one njemačke tovne guske (emdenska guska), dobio sam ih iz Benkovca, Guska je bijela, a gusak ima siva leđa.
Ona sjedi na jajima i dalje, svako malo izađe van , nahrani se i napoji,i vrati se na jaja. Sjedi na 11 jaja, baš me interesira što će ispasti od toga. Vrijeme je 23 ili 24 12 ove godine. Da li je to rano, neznam, ali sam čitao da prva dva tjedna trebaju toplinu, a onda mogu dalje same
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Kaj se tiče vode za kupanje- ja sam im napravila jezerce...
Treba vam samo nešto malo para, i puuno dobre volje. :)
prvo sam iskopala rupu na najdubljem dijelu jedno 60 cm i onda prema plićem. stavila sam stare tepihe na dno (da zemlja, korjenje i kamenje ne buši foliju) i u bauhausu kupila foliju za jezerca. može i obična folija ali vijek trajanja joj je puuuno kraći.
prekrasno ih je vidjeti kako se kupaju i rone. jutros im se jezerce zaledilo i kada sam ih pustila van, bile su šokirane, sve su me gledale s tugom u očima i kvakale...imala sam osjećaj kao da me pitaju: a što si nam to napravila?!?!

Donmarco, da, mislim da je malo rano, zima je tek počela i iako su guščići i pačići manje osjetljivi, vjerujem da im po ovoj zimi ipak treba duže grijanje...barem dok ne opernate?
Tako ja sada radim sa onim mojim pačićima koji su se zlegli pred mjesec dana... uredno ih grijem žaruljom dok posve ne opernate...što je napokon- uskoro...
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
Imam ja jedno staro limeno korito za šuriti svinje, ako bi njega stavio na pod i napunio ga vodom znači da bi im to bilo dovoljno?
Super, onda ću tako i napraviti..
Hvala...

ukopaj ga u zemlju jer ako je razina korita viša,patka će i uspjet uskočiti unutra ali neće moći izaći van,koliko god su dobri plivači,ne mogu se ni one vječno održavati na vodi,a kakvo je vrijeme i pothladile bi se
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Oh, hvala, sad moram znači beton razbijati!!!
Ali tako i tako ću ih uzeti na proljeće, pa imam vremena...
Sad mi se i ne da ništa štemati na ovoj vlazi i zimi...
 

roby

Novi član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
19
Nije potrebno da sad trgaš beton,samo im staviš oko korita cigle ili složiš drvenu lojtricu da mogu unutra a tak isto napraviš i sa unutarnje strane da lakše izađu van,još ako su mošusne to im nije nikakav problem kad one lete i vole skakat na povišena mjesta.
 

anser

Član
Tu od
7 Pro 2014
Poruka
60
Posto sam ja stalni pesimista, da li bi neko mogao s postavi sliku na kojoj su i gusan i guska da vidim razliku ako nije problem? Da je to neka druga sorta video bih razliku posto su moje iste visine i velicine ali se razlikuju po glasu i temperamentu..
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
pa i moje guske su iste veličine,mada kažu da gusani imaju krupniju glavu ja ne primjećujem nikakvu razliku,isto mi je razlika u glasanju,čak nije ni u temperamentu jer je gusan baš miran :)
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Godinama sam uzgajao mošusne. Sada imam druge. One bi po meni morale imati vodu, kao i sve druge patke. Kod mene su imale jezerce tri puta dva metra, ali nemora biti duboko.

Moje mošusne su itekako voljele biti u tom jezeru i svako malo bi se neka okupala, zaronila, plivala. Uvijek su barem dvije bile u jezeru, što sve govori.

Ništa se nemora. Nemoramo niti mi svi, ljudi, imati krevet ili kuću, stan...Ali ipak nam je mnogo bolje i ljepše i radije se parimo nego kada to nemamo. Zar ne ? Može i ukopani lavor, dva, tri, ali opet, ako se stavimo u poziciju životinje, da li bi voljeli brčkati noge u lavoru i poprskati se malo ispod pazuha ili sjesti u kadu ili bar tuš kabinu.

Oplođenih jaja je bilo više od 90 posto. Kod susjeda koji nije imao vodu, oko pedeset posto, mada to ovisi i o drugim faktorima.

To jezero je na nagibu i ima ispust na bočnoj strani koji se može otvoriti i zatvoriti kada se mjenja voda. Nedelakeo mi je spremnik od 1000 litara koji se puni kišnicom sa krova štale.
Pošto patke jako prljaju vodu, s vremena na vrijeme otvorim ispust i oko 70 posto vode ode u vrt(cijev) s druge strane ograde i tako gnojim i zalijevam vrt, a patkama napunim kišnicom iz spremnika bazen. Potrošnja nula kuna. Jednom godišnje očistim dno bazena od mulja i to isto na vrt kao gnojivo.
 
Posljednje uređivanje:

kladionicar

Član
Tu od
29 Svi 2014
Poruka
114
Informacija: kupio prošli tjedan vreću starog kruha, djelovala mi moram priznat teško i kao da dosta ima u njoj, radi se o vreći od Žita, u kojem je bilo brašno...sve u svemu, platio 30kn i kad sam stavio na vagu, najblaže rečeno, razočarao se...vaga pokazala svega 13kg :( U vreći stvarno ima svega, starog kruha, peciva, bureka...
Kad ovo potrošim, pokušat ću kod drugog pekara uzet stari kruh pa ćemo vidit...

čisto da ponovim, jel zna netko nekoga tko bi recimo prodao tonu ruženog kukuruza, sad u 12-om mjesecu, blizina Krapine sa dostavom?koja bi cijena bila? + 250kg pšenice bi uzeo od istoga dobavljača istodobno...ako slučajno koga znate, što bolja cijena i kvaliteta, slobodno mi javite porukom!
Hvala!
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Danas mi nestao plavi mošusni patak,nema mu ni traga ni glasa.A baš sam njega planirao ostaviti za daljnji uzgoj...ali ništa od toga :(
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
802
Imam dvije patke i patka izležene 2013. Od proljeća ove godine redovito nesu uglavnom po dva jaja dnevno. Volim jesti meko kuhana pačja jaja, ali sam se u zadnje vrijeme počeo osjećati genocidno (pojeo sam potencijalno jato pataka), pa sam u 14 dana skupio 27 jaja i 17.12. stavio u inkubator. Ako su oplođena nadam se da će se izleći koja patkica.
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
vjerojatno jastreb,ne bi patak samo otišao...........meni je u zadnjih 10 dana odnio australorp koku, morku, mošusnog patka, sasku patku i još jedno 3-4 domaće patke i to u jednom danu po dvije odnese
susjedu preko puta odnio 16 cvrglinki i nekoliko nesilica

to tako nikad nije bilo,sve poludilo...........a da ne govorim da su oko mene ljudima masovno počele kokoši krepavati, a meni patke, od 40 komada mi je ostalo 20
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Meni prije nekoliko dana lisica(jučer saznao) odnijela 4 kokoši!
Preksinoć sam ostavio psa z kokošinjcu (mali pas, križanac Jack-russel i njem.lovački) i iako još nikad nije prenocio vani (spava i on i njegova mama u kući) uhvatio i ubio lisicu koja je 3x veća od njega! Imao na sebi nekoliko dubokih rana i ja ga odveo veterinaru na šivanje! Čim sam se vratio kući, na pragu me čeka lovac i dva policajca i traže leš od lisice te mi hoće ubiti psa!, kažu da je takav zakon!!
Jedva sam ga uspio obraniti od tih idiota!!, ali oni tvrde da ukoliko je lisica bila bijesna da će morati ubiti psa zbog opasnosti širenja bjesnoće! Pa gdje to ima??!!??, zašto onda redovito cijepim pse protiv bjesnoće? Popi..io sam...
Šta to lovci rade kad im lisice hodaju po centru sela i ulaze u tuđa dvorišta?
Jel ima netko kakav savjet, kako obraniti psa koji je samo branio svoje?
Molim vas, sigurno netko zna nešto!!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Traži da oni daju lisicu na analizu,pošto je ona njihovo vlasništvo ,a psa sakrij i nedaj mu blizu.Ako imaš dokaz da je cijepljen,pozovi se nato.Napiši im prigovor i odnesi im to sa potvrdom o cijepljenju koju zatražiš od veterinarske stanice koja je cijepljenje napravila.To odnesi osobno napisano u dva primjerka ,zatraži da ti udare pečat na tvoj primjerak.
Psa ti ne smiju uzeti i ubiti,mogu ga samo uzeti i ostaviti jedno tri tjedna na promatranju.Ali im nemoj vjerovati,to su lopovi.

Da oni to rade ozbiljno,organizirali bi za cijelu tvoju obitelj cijepljenje protiv bjesnoće kao preventivu - to su vas dužni uputiti i upozoriti.Lisicu moraju poslati na analizu.Psa staviti u karantenu ako nije cijepljen.
Ako hoće ubiti psa samo da zadovolje formu,nedaj im niti u dvorište.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Hvala, imam već sve papire o cijepljenju! Sad je dvije godine star i dva puta je cijepljen! To je mali, kućni pas kojeg za svaku sitnicu vodim veterinaru, jeb..ga, kućni ljubimac, volim ga kao člana obitelji! Sve sam već predao odvjetniku i on sam mi kaže da bi moglo biti teško, ako je lisica bila bijesna, jer cijepljene protiv bjesnoće pridonosi samo zaštiti ljudi ukoliko ih pas ugrize, a ne štiti zakonski samog psa ukoliko dođe u izravan kontakt sa zaraženom životinjom!!
Znam samo da je ovaj veterinar zauvijek izgubio jednu mušteriju (mene) i točno 3000 kuna godišnjeg prometa! gov*o jedno odmah obavjestio policiju!
Do sada je brinuo o mojih 10 mačaka i dva psa koje je svake godine cijepio i čistio od crijevnih parazita koje nikad nisu imali, niti jedna životinja!!
Ne znam si uopće zakonski pomoći, tjeraju ljude kršenju zakona!
To je za poluditi koliko su glupi ti naši političari!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Obavijesti i udrugu za zaštitu životinja. Nađi najekstremniju ,oni ih budu slistili.
Nemogu ti oni ubiti cijepljenog psa ako on u karanteni nebude pokazivao znakove zaraze.I traži ih napismeno,ako ga uzmu u karantenu da će ti ga prije usmrčivanja pokazati i njega i medicinske dokaze da je životinja zaražena.
Neka ti na to udare svoj pečat - jednu lijepo i jasno sročenu izjavu .Raspitaj se i kod veterinara koje su procedure i što možeš poduzeti. Nekog neovisnog o ovom slučaju.I zatražo odmah,ako se pokaže da pas nije zaražen,a bude u karanteni,ti karantenu ne plačaš. Ma nedaj da te plaše cijenom karantene - malo pogledaj zakon,mislim da karantena nemože ići na tvoj trošak.
 
Posljednje uređivanje:

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Probati ću sve!, naravno! Hvala ti još jednom na savjetima!
Ali ja znam da moj Civilko ne bi preživio karantenu, on ne može biti u boksu zatvoren, a imam kući novi box za pse koji je veličine 10x4 metra! Samo legne u kut i cvili, ne želi poslije toga 3 dana niti jesti niti piti!
Jednom sam ga tako "kaznio dok je bio 6mj jer je obavio veliku nuždu u kući! Poslije sam morao veterinaru na infuziju jer je skoro dehidrirao!
Ne dam im uopće svog psa, to je mala maza i on ne može u nikakav box!!
Da on nije takav i da sam siguran da ga neće odmah eutanizirati, ne bi bio problem ni platiti karantenu, ali ovako imam neki predosjecaj da će uginuti tamo! Hranu ne uzima tako i tako od nikog, osim mene, čak ni moja cura mu ne može ništa dati, pošto odbija od drugih hranu!!
Iako je uz nju odrastao, ne želi!
Takav je, jednostavno je tako odgojen...
Hvala još jednom!!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Sad sam telefonirao s jednom udrugom za zaštitu životinja iz Slav.Broda (po preporuci odvjetnika) i oni mi kažu da ne moram psa stavljati u karantenu ako je cijepljen! Tu je cijepivo preventiva, a ako nije-tada ga moram smjestiti u karantenu te da ga nitko ne smije usmrtiti dok ne dođe toksikoloski nalaz iz ZG-a!
Pošto je moj pas uredno cijepljen, te u koliko je lisica bila bijesna, tada će se morati psu izvaditi krv te dati na analizu, a nikakva karantena ne dolazi u obzir! Sutra moram njima odnijeti papire te knjižicu o cjepivu, a ostalo je njihova briga!
I da!, karantenu nikad ne plaća vlasnik životinje ukoliko se držao propisa o cjepivu!!
Ufff, pao mi je kamen sa srca...
Hvala za savjet o udruzi!!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Drago mi je da si našao načina za rješenje problema.
I ja imam psa koji je član obitelji - evo je spava na dvosjedu po cijele dane.Ne bih je dala za sva blaga ovoga svijeta.
Ljudi su nerazumni,oni hoće samo zadovoljiti formu kako u slučaju da se pokaže da je lisica bila bijesna ne bi imali pravnih i kaznenih problema. Jednostavno rečeno - štite svoju guzicu i pritom gaze sve ispred sebe.
Želim ti sretan završetak istjerivanje pravde,a tvome hrabrom psetancu dugi život i uspješnu karijeru čuvara pernate živine.
Lijepa bi mu to nagrada bila - obranio gazdinu imovinu a oni bi njemu uzeli život. Ma da.
 

Najnoviji postovi

Na vrh