• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Guske i patke

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Jel daju kakve poticaje za patke ili guske, mi bi držali neku perad za prodaju jer to možemo sve sami obraditi, svinje i krave su malo zahtjevnije životinje.

Danas je bilo u emisiji Plodovi zemlje o dravskoj guski, bila je riječ o nekakvim poticajima za uzgoj iste, odnosno za očuvanje autohtone pasmine.
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Zanima me kako se mužjaci mošusnih pataka odnose prema pačićima,da li ih treba odvajati od njih? :D
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
Danas je bilo u emisiji Plodovi zemlje o dravskoj guski, bila je riječ o nekakvim poticajima za uzgoj iste, odnosno za očuvanje autohtone pasmine.

koja je razlika između dravskih guski i običnih ovih bijelih?
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
@ Liza
Neće se svaka patka naleći. Ako su to domaće ili mošusne hoće, ali ako su neke hibridne neće(hibridne patke su bele, tovne i one su dosta teske i jako dobro nose, ali neće da legnu na jaja). hibridne patke pronose sa oko 4 meseca. Ne treba te je odvajati, ako hoće, leći će i ovako.
:(blush):
Ne znam nista o patkama, ali bit ce da su hibridne. Cisto su bijele, velike, sad su stare 7 mjeseci i patak ima oko 4kg, ona je nesto manja ali ne puno.
Sta onda da radim, da trazim po selu tko ima inkubator ili da cekam damu da se mozda odluci sjesti :icon_question:
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
koja je razlika između dravskih guski i običnih ovih bijelih?

Dravska guska je stara hrvatska izvorna pasmina gusaka koja se tradicionalno ekstenzivno uzgajala na prostranim pašnjacima. Po svom izgledu vrlo je slična divljoj guski od koje je nastala.Zbog sve manjeg broja uzgajivača ove vrste peradi država se očito odlučila za poticaje.

Hibridne(bijele) guske koriste se za brzi tov mladih gusaka te za kasni
pašni tov.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Gdje vama patke nesu? Moje snesu tamo gdje im dođe... nikada na isto mjesto... znaju snjeti jaje čak i nasred dvorišta!! Nadam se da je to normalno? patke su valjda mješanci svega i svačega...
Ili im treba nekakvo posebno gnjezdo?
 

valentin

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
48
pozdrav!Ja sam novi na ovom forumu i zanima me nešto o guskama.Naime,u travnju 2014. godine sam dobio 4 guščića koji su sada već veliki (imaju 9 mjeseci).Imam 3 guske i gusana.Oni su ograđeni zajedno sa patkama,kokošima i purama u velikom ograđenom prostoru..iako imaju 9 mjeseci gusan još ne gazi guske,a guske još ne nose jaja.Primjetio sam da gusak gazi patke :) što me pomalo zabrinjava jer još nisam vidio da gazi guske...Isad me zanima trebam li odvojiti guske od ostal peradi,i hoće li guske sjediti na jajima kad pronesu..što se tiče pasmine mislim da su domaće guske,jer su guske šarene a gusan je bijeli,i zanima me dali j guskama nužna voda za gaženje? Hvala unaprijed na odgovoru ;)
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Valentin
ne znam koliko ce ti biti od pomoci, evo ja ti mogu reci sto sam vidjela kod jedne zene gdje sam kupovala kukuruz.
U nastambi za perad su zajedno koke, patke i guske. U jednom kutu sjedi guska na jajima i ne da nikome ni prici. Kaze da nikad nikog ne odvaja. Cak nemaju ni vodu. Ja sam za moje dvije patke kopala bazen 2x1m.
Sve mi se cini da nema pravila, kod svakog je drugacije.

Ninci
moja je pronijela za Bozic i stalno nese u gnijezdo. Nema neko posebno gnijezdo, pod njima je dosta sijena i sama je slozila gnijezdo u kutu.
 
Posljednje uređivanje:

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Jebe.h mi sve ja sam na svoje oči vidio kako guska gazi gusaka. Ili je išao samo u školu,pošto sam kasnije vidio i kako on nju gazi.
Inače, još sam nešto naučio o guskama, a to je da ON, nakon što mu ova nije dala prići u nastambu gdje je ona sjedila na jajima ( on je dobio izgon na 30 dana), kada su se izlegli mali, ovaj je urlao kao lud, naravno štiteći pomladak. E sad, primjetio sam da majstor stalno cupka u mjestu, kad je zajedno sa njima. I glupan je od silnog cupkanja ugušio jednog malog.
Cijelo vrijeme ga gledam i mislim si pa kaj to majstor ssvako malo s noge na nogu, kao da utabava nešto, cupka.
I to svaki puta kad je u njihovoj blizini, naravno da ga je ova pustila u nastambu, nakon što su mali izašli van iz jaja, i sad su svi zajedno svaki dan na paši. I on stalno cupka, sad već manje jer je već prošlo 20 dana od kad su izašli mali gušćići.
I onda sam skužio. Gusak je sretan jer su mali došli na svijet, i nezna kako bi pokazao tu svoju sreću pa cupka na mjestu.
I još nešto, ujutro kad izlaze van, obično je gusak prvi izlazio, ali sad mali trče ko ludi prvi, i odmah navale na travu koja im je najbliža kljunu. Inače, svaku večer prije spavanja im dam šrota, ali ujutro je sve prazno, i oni zapale na livadu i pokose sve kaj im dođe pod kljun.
To je razlog zakaj sam nabavio gusku i gusaka, da nemoram kositi travu.

Tu su se guskice skupile jer im je bilo šljiva, a mama ih ne ferma ni 5%.Možda su 10 dana stare.
2nibpqs.jpg
 

roby

Novi član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
19
Daj im i smjesu za piliće bolje će napredovat,sam šrot im nije dovoljan.
 

valentin

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
48
ninci,koliko su vam guske stare?!,i s koliko mjeseci je gusan počeo gazit guske?!:(rofl):
 

valentin

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
48
oprostite na smetnji i sto sam pomalo dosadan,ali kako da stavim sliku na forum..stavio bi slike svojih gusaka da vidite hoće li sjediti na jajima ili ne :)
10937847_343844869149044_77755411_n.jpg
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Moraš prvo učitati sliku preko nekog programa,ja koristim http://tinypic.com/ .
Kad ju učitaš,onda imaš link koji kopiraš tu na forum i slika bi se trebala pojaviti.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma sve dobro napraviš osim jednoga - kada ti izbaci prozorčić za lijepljnje slike, prije prvog desnog klika moraš izbrisati slova na početku .Ako to ne napraviš ne izbaci ti sliku nego ovaj plavi kvadratič.
 

Najnoviji postovi

Na vrh