• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Guske i patke

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
koliko znam ona očupa perje prije nego nasjedne isto tako gusana pusti van ona kad sjedne on i dalje ide normalno van na travu
 

Blonda

Član
Tu od
15 Tra 2015
Poruka
30
Evo, guščići su stigli i uživaju u novom domu, u društvu tjedan dana starih patkica...:D:

Od prvog trena oduševili su me kako su mazni..:(inlove): Za razliku od patkica koje su uz sav trud i dalje plahe i divlje, ovo dvoje malenih jedva čeka da ih primim na ruke i da ih mazim.. Samo što ne počnu presti kao mačke :) Kad ih pustim u hodnik, prate me u stopu, ako sjednem na pod odmah mi se penju u krilo i idu na rame gdje se ugnijezde... A obožavaju i biti u dlanovima... Ma predivni su... javljaju mi se kad me čuju da sam kraj njihove prostorije , vidim tu neku interakciju s njima... :icon_syda:

E sad, molim za savjet za pojilicu... Imam posudicu koju sam im ugurala kroz prorez (samo maleni dio) u kutiju, no brzo ju isprazne jer sve svih četvoro valjda okupa... Kartonsku kutiju stavila sam prije 4 dana i već je u raspadu,danas moram novu.. (na dno kutije koju sam ojačala selotejpom stavila sam veliku vreću za smeće, preko nje pelenu - prostirku koje imam inače od štenaca , a povrh svega hoblovinu koju sam kupila u trgovini za ljubimce)..

Imate li kakvu dobru ideju za pojilicu (koju bi mogla kupiti u ZG) a da ima neki sistem boce ili nešto slično da im osiguram da stalno imaju vodu... ? Što se tiće stelje, stavljate li slamu kod malenih i koja su vam iskustva u odnosu na hoblovinu? Voljela bih čuti što više iskustava da me usmjere... Imate li neki trik da kutija ostane što duže suha?
 

roby

Novi član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
19
Moje male posavke :)

11164100_10206679640778019_2011247133_n.jpg
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Blonda, najbolje riješenje su ti nipl pojilice.
Bar se meni tako pokazalo jer se ne mogu okupati kao niti mazati vodu. Mlade životinje se na nju vrlo brzo naviknu.
Nipl pojilica imaš na njuškalu ili puuuno jeftinije na e-bay-u. a za silu ti mogu i ja pokloniti jednu ali moraš doći po to ili do Kravarskog ili u Zg meni na posao (to na pp), ali kako stare jedna nipl pojilica ti neće biti dovoljna.
Ja izbušim rupu borerom u čepu obične plastične (npr. jamnica piva) boce i samo zašerafim nipl pojilicu, drugi kraj odrežem da mi je lagano lijevati vodu i provučem nekakvu žicu i objesim. super je stvar jer kako rastu, tako te pojilice možeš dizati, tj. prilagođavati visini peradi.

Druga tehnika koju sam ja koristila prije nipl pojilica je ta, da sam na običnoj plastičnoj flaši (piva, jamnica...) u visini koja je odgovarala dobi pačića, škaricama izrezala rupu-i to tako da mogu gurnuti samo glavu da piju, ali ne da se mogu i okupati.
Mana tih pojilica je što stane malo tekućine i što moraš doslovno svakih par dana raditi novu pojilicu tj. na novoj flaši rezati rupu jer je brzo prerastu.

Za pačiće stare 3-4 tjedna više ne pomaže nikakva flaša već isključivo kanta i to po mogućnosti ona od boje, a ako peradi imaš i više onda na njoj napraviti više rupa kroz koje mogu gurnuti glavu, ali ne i tijelo.
Rubove i flaše i kante moraš malo poturpijati da nisu oštri jer bi se mogli u naguravanju na oštrom rubu porezati.

Za stelju prvih par dana koristim hoblovinu i na nju stavim papir, da se uče jesti hranu a ne hoblovinu.
Kada zmažu papir onda ga samo maknem i ostavim hoblovinu.
Slama mi se nije pokazala ok. prekrupna je i ne upija kao hoblovina-što se najbolje vidi kod vodene peradi.
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
ninci gdje nabavljaš hoblovinu sad krenula sezona brojlera i više je nema nigdje za uzet
 

Blonda

Član
Tu od
15 Tra 2015
Poruka
30
Hvala Ninci na savjetima :)

Te nipl pojilice,kak one funkcioniraju? Imaju li kuglicu koju patkica pogurne pa iscuri kap? Dali je to slično onima za zamorce? ovakav sistem? http://www.svezakucneljubimce.com/files/4556/pojilice-za-glodare-250-ml-Trixie.jpg

Budem ih potražila u Agromaisu ili prek oglasnika :) Sinoć mi je prijatelj donio klasičnu pojilicu za perad, izrezala sam otvor u kutiji tak da je pojilica s vanjske strane i samo trećina onog tanjura ulazi kroz otvor unutra.. ( da uštedim na mjestu u kutiji)

Kutiju sam im novu stavila jer se ova prva raspala u rok 4 dana.. Imam samo dve patkice i 2 guskice,ali su kao terminatori.. :(devil):

Kutiju sam ojačala sa svih strana, unutra i vani sa širokim selotejpom, na dno stavila vreću za smeće koju sam isto zalijepila za stijenke kutije. Preko nje stavila pelenu za štence 60*90 (kao kutija), prek nje novinskog papira i onda dosta piljevine preko...

Piljevinu sam kupila u zoo city i u Mulleru na odjelu za ljubimce.
U zoo cityu je 2,5 kg/35l - 17 kn
u Mulleru je 1 kg/15/15l - 6 kn..

Neznam gdje zasad nabaviti povoljnije.. Zovem stolare okolo al baš nitko nema.. Odnosno, našla sam kod Zaprešića no to mi je malo daleko za ići samo po to..

Niže je slikica jednog od dva guščića.. Tako se mi mazimo navečer :) Kad ih pustim van kutije prate me u stopu, vole biti u krilu, na rukama... Uživamo u ovim trenucima dok su još paperjasti jer znam da će jako brzo porasti....:icon_syda:
 

Prilozi

  • 10389411_10153195364932310_3369775231122676379_n.jpg
    10389411_10153195364932310_3369775231122676379_n.jpg
    10.6 KB · Pregleda: 160

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Nemaju baš kuglicu, imaju štapić. Nime, iako je princip isti kao i ove pojilice s linka (koje su za zamorce/hrčke/kuniće/, razlikuju se u tome što su prilagođene kljunu a ne njuškici. Tako da pomicanjem tog štapića u SVIM smjerovima-voda curi...
I ja sam probala s ovim pojilicama na kuglicu -ali to ne funkcionira.

Ma svuda ima hoblovinja po pilanama, samo negdje naplaćuju po 10-15 kn po vreći (za smeće) hoblovinja a negdje je badava...i kako kad i ovisi od sezone.
Ili to ima veze sa time što sam žensko?!
pa kad i nema- ima, ili?!
... no... na putu do doma imam par pilana i uvijek kad sam pitala sam dobila hoblovinja.
 

anser

Član
Tu od
7 Pro 2014
Poruka
60
Blonda, ako imate trave mozete ih pustiti na travu ili im malo nabrati jer je obozavaju. :)
 

Blonda

Član
Tu od
15 Tra 2015
Poruka
30
Ninci, možda za hoblovinu pali ženski šarm :D Morat ću probati da provjerim, kad nađem neku pilanu u blizini.. Za sad svi koje sam zvala (stolari i ljudi koji rade s drvom) imaju samo onu sitnu piljevinu kao prašinu...

Hvala vam hvala na savjetima.. :) Ni sami niste svjesni koliko mi olakšavate ove prve dane u kojima se učim kako da budem odgovorna vlasnica guskica :)

Anser, bili smo danas na travi po prvi puta, izvodila sam jednu po jednu jer ipak imam i mačke koje se oblizuju kad vide malene ... Uglavnom, obje su sa guštom počele grickati travicu.. :)

Da vas pitam još nešto, nadam se da ne zvučim kao paranoik, no jedna od dvije guskice večeras je počela malo šepati. Inače je mirnija od druge i ta može bez problema mirovati u dlanu koliko god ju držim..(samo se ušuška uz mene i spava, pa malo jede iz mog dlana i tak ukrug).. No sad ju gledam, i vidim da si štedi lijevu nožicu.. baš malo šepucka...

Dali je moguće da joj smeta što patkice često namoče piljevinu pa ju nađem na vlažnom? Inače, ove patkice su toliko divlje i lude te čim me vide počnu panično bježati po kutiji i u tom trku vidim da skaču i po guskicama (guskice su duplo manje od patkica).. Dali bi bilo dobro da ih razdvojim? na jednu stranu guskice,na drugu patkice? Indijke su stare oko 3 tjedna, već im je počelo padati paperje i počinje nicati perje.. Guskice su stare 5 dana..

Veća guskica (landska) mi je također osjetno veća od kolosa.. Taj sivi živac je baš živahan i vidim da je veseo i jurca po kutiji, samo mi je maleni kolos tako miran.. :(

Jeste primjetili i takvih razlika u veličini kod malenih guskica? Čitala sam da su landske nešto veće od kolosa, no na ove dvije baš se vidi razlika,a obje su stare 5 dana... Imam li razloga za brigu što se tiće malenog blondi kolosa koji mi šepucka?

Prilažem našu slikicu od današnjeg uživanja u travi :)
 

Prilozi

  • 11159984_10153204666772310_4974618047242983570_n.jpg
    11159984_10153204666772310_4974618047242983570_n.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 427
Posljednje uređivanje:

anser

Član
Tu od
7 Pro 2014
Poruka
60
Blonda, to sto guskica sepa moze da znaci da su patke skakale po njoj. Bolje odvojite patke, a kako kazete da su duplo vece od guski, mozete ih izbaciti i napolje, bice im bolje i imace vise prostora osim ako nemate problema sa mackama.
 

anser

Član
Tu od
7 Pro 2014
Poruka
60
Guska je pocela da nosi i sakupio sam prvih pet jaja a na gnezdu ima sada 3 i sada bi trebalo da je snela deveto. Da li moze smetati jajima to sto preko noci ostaje da lezi na jajima(da ne pocne zametak da se razvija, pa da se jaje prehladi i onda ugine)? Sa koliko otprilike jaja na gnezdu ce se naleci?
 

Blonda

Član
Tu od
15 Tra 2015
Poruka
30
Evo prvog izvještaja... Malenu guskicu sam izdvojila i stavila u posebnu kutiju koja je pored ove druge i s njom dijeli pojilicu (sa svake strane kutija su prorezi).. Kutija je osjetno manja od ove di su patkice, al valjda će joj biti i toplije (ima svoju žarulju unutra)..

Uglavnom, cijelu noć sam ju ostavila odvojenu.. plakala je dosta jer je bila sama no htjela sam da se bar malo odmori.. Jutros prije posla ubacila sam joj i veću guskicu da malena nebude baš cijeli dan sama..

Ovaj veći baš lijepo napreduje, živahan je, glasan, jede kao terminator... :) Znatiželjan je, voli grickati, glasan je kad mu nešto ne paše ili samo želi na ruke...

A malena s bolnom nožicom je tako nježna, malo jede, kao vrapčić :( Srce mi se steže kad ju vidim takvu.. . Malo je šepuckala po kutiji, ali dosta tugovala dok je bila sama.. Navečer sam ju izvadila pa ju malo mazila u krilu, to ju je umirilo.. Legne se više onako na bok, bolnu nogicu je istezala, pružala pa opet podvlačila pod sebe... Baš se malena umirila u dlanovima kad sam ju držala tako da nema opterećenja na nožici...

Pa sam ju probala nagovoriti da malo više pojede.. Uz opasnost da me prozovete pacijentom i čudakinjom (ako već niste :) ) moram spomenuti da sam joj nudila kruh od posija koji sam sebi radila, malo jogurta (to je probrljavila i umazala se cijela :) ), čak sam joj i tunu ponudila no i to je samo malo liznula..

U vodu im dajem Muvisel ... nadam se da bude bolje....:(doh): Nisam pametna što s njom ..Ako je sama plače, kad stavim sivog guščića on je veći od nje a i puno je živahniji pa ju i on nagazi (dobro, opet nije velik kao patkice)...

Patkice planiram kroz kojih tjedan dana van staviti... Valjda im nebude prerano.. Tad će imati negdje 4 tjedna... Imam jednu nastambu na vrtu, no planiramo ponovo složiti "boks" na dvorištu ispod stepenica gdje će mi biti na oku, a opet u zavjetrini, imaju zemlju pod nogama, biti će dobro ograđene da nemogu mačke do njih, a opet će se naviknuti na prisustvo pasa i maca u blizini dok se gledaju kroz žicu...:D:
 
Posljednje uređivanje:

Blonda

Član
Tu od
15 Tra 2015
Poruka
30
Mene baš neće i neće.. Danas mi je tata donio odraslu patku koju je kupio na sajmu,pa nek našem mužjaku pravi društvo dok indijke ne porastu..Vidim da patka ima jako natečen jedan prst...ona normalno hoda,no oteklina je baš velika..Jel znate da ima nekih bolesti kod kojih se to može javiti ili je možda veća šansa da je ozlijeđena u transportu?

P.s možete li prepoznati o kojoj se vrsti radi?
 

Prilozi

  • IMAG1096.jpg
    IMAG1096.jpg
    60.9 KB · Pregleda: 107
  • IMAG1098.jpg
    IMAG1098.jpg
    32.9 KB · Pregleda: 106

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Vjerovatno se radi o domaćoj bijeloj,mada može biti i pekinška ili tovna.Meni to izgleda kao neka starija rana,tako da ne vjerujem da je ozlijeđena u transportu.
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Guska je pocela da nosi i sakupio sam prvih pet jaja a na gnezdu ima sada 3 i sada bi trebalo da je snela deveto. Da li moze smetati jajima to sto preko noci ostaje da lezi na jajima(da ne pocne zametak da se razvija, pa da se jaje prehladi i onda ugine)? Sa koliko otprilike jaja na gnezdu ce se naleci?

Ako ih samo guska grije dok nese nebi trebalo biti problema,ali ako u istom gnijezdu
nesu i koke mogla bi se pokvariti.Trebala bi se raskvocati na 5-12 jaja
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Mene baš neće i neće.. Danas mi je tata donio odraslu patku koju je kupio na sajmu,pa nek našem mužjaku pravi društvo dok indijke ne porastu..Vidim da patka ima jako natečen jedan prst...ona normalno hoda,no oteklina je baš velika..Jel znate da ima nekih bolesti kod kojih se to može javiti ili je možda veća šansa da je ozlijeđena u transportu?

P.s možete li prepoznati o kojoj se vrsti radi?

Ovakve patke ja imam, obicna bijela, kazu da je hibrid. Jako dobro nesu, ali ne sjede na jajima. Jaja su krupnija od japankinih i cisto bijela. Ova nije starija od 7 tjedana, jos nema svo perje. Imam 25 ovako mladih. Jedu puzeve isto kao japanke i pitomije su.
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
moje su patke domaće ali jaja su jako sitna neznam zašto
kako kokošja kad tek prenesu
 

Najnoviji postovi

Na vrh