Čitao sam vaše odgovore, ali nisam se uključivao u raspravu jer je kod nas u to vrijeme vladala gripa, pa nije bilo volje za neke komentare.
Upravu ste oboje u smislu korištenja informacija sa foruma, ali zato forumi i postoje da se razmjene iskustva, savjetuje i komentira. Možda neki sakupljaju samo informacije (kao npr. ja), ali kako da nekom nešto pomognemo kad neznamo, a isto tako nismo svi jednako komunikativni pa tako neki potraže savjet kad mu je potrebno, a kasnije se više ne vraća na forum dok drugi su i dalje aktivni i vole pomagati drugima i takvima svaka čast.
Meni je još uvijek potrebna pomoć oko hidraulike za IMT 549, pa vas i pitam.
Polako počeo sam nabavljati stvari za sklapanje hidraulike za malčer, ne žuri mi se jer još je zima, ali i zbog posla nemam previše vremena. Dosta tog već imam smišljeno kako što spojiti, ali ostali su još neki detalji. Pitanja su popraćena sa slikama (jedna je i skinuta sa neta, mislim od Muhaničara).
Kao što je na slici, razvodnik za IMT montira se na mjestu označeno plavom strelicom. Iz njega tlačni vod ide prema razvodniku sa tri ručice, 4 izlaza sa dvije ručice idu na brze spojke.
Prva ručica je za jednoradni cilindar i izlaz ide prema kanalu za kiper (bit će na istom kanalu, ali spojeno sa druge strane jer na mom traktoru je kod zelene strelice priključena cijev kipera) i na taj način se sa njom upravlja dizanje i spuštanje priključka (provjereno, imam prednji utovarivač na IMT 539 i spojio sam izlaz jedne komande sa razvodnika na cijev kipe preko brze spojke i pomicanjem ručice na razvodniku "poteznice" traktora se podižu i spuštaju).
E sad, kad razvodnik ne bude u funkciji i ja se služim kiperom pomoću kockica, ulje će se također kontra smijerom, kroz vod označen zelenom bojom, tlačiti prema razvodniku. Da li bi to moglo štetiti razvodniku?
Nadam se da ću uspješno uploudati slike.
Šta mislite da li bi bilo bolje taj vod prema podiznom mehanizmu (obojen zeleno) umjesto da ga se spoji na traktor, spojiti ga na brzu spojku i tada može se koristiti za neki prilključak sa jednoradnim cilindarom ili po potrebi muškim brzim spojkama spojiti ga na cijev kipera i tada upravljam podizanjem i spuštanjem traktorskim "poteznicama"?
2. Povrat mi savjetuju da stavim na čep za nadolijevanje ulja. Budući da ja ne bih stavljao povrat na taj čep, a ako ga montiram na vijak označen na prvoj slici žutom strelicom, kažu mi, a čitao sam i na forumu da se to dešava i kod drugih IMT 549, da će se cijediti ulje na poziciji koja je označena na slici ljubičastom strelicom.
Da li bih mogao na ovom okruglom poklopacu (na drugoj slici označeno zelenom kružnicom) izbušiti rupu i montirati povratnu cijev iz razvodnika?
Još jedna stvar, onaj razvodnik original za IMT, je li za 549 isti kao i za 539?
Hvala.