• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika na fendtu 104s

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Vec sam rgistriran na you tube , pa cu tako i ici, osima ako preko image nije lakse i brze

brzina podizanja je po prilici ista,
ali je na youtobe puno veća kvaliteta slike,
tako da će sam tamo puno bolje vidjeti...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
power , reci koji djelovi idu u patronu oznake br.2
da li su uinutra dva klipića ili jedan + naravno opruga ili je jedan klipić pa ima rupu negdje na tjelu okomito na os klipića i ima provrt s jedne strane do te okomite rupice .
Ta strana s rupicom u osi mora biti okrenuta suprotno od opruke na patroni(klipu) broja 2 na slici .
Drugo kaj bi htio da probaš ..ti si dizao roto nešto sa 80 bara , kad je doseglo visinu palo je na 75 .
Ajde još optereti hidrouliku sa nećim težim ili lakšim pa da vidimo da li imaš stalno tih 75 bara ili se mjenja ovisno o teretu .
http://img823.imageshack.us/i/raz4.png/

Posljednje uređivanje od moderatora:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
power , reci koji djelovi idu u patronu oznake br.2
da li su uinutra dva klipića ili jedan + naravno opruga ili je jedan klipić pa ima rupu negdje na tjelu okomito na os klipića i ima provrt s jedne strane do te okomite rupice .
Ta strana s rupicom u osi mora biti okrenuta suprotno od opruke na patroni(klipu) broja 2 na slici .
Drugo kaj bi htio da probaš ..ti si dizao roto nešto sa 80 bara , kad je doseglo visinu palo je na 75 .
Ajde još optereti hidrouliku sa nećim težil ili lakšim pa da vidimo da li imaš stalono tih 75 bara ili se mjenja ovisno o teretu .
http://img823.imageshack.us/i/raz4.png/

Sad nisam siguran oko patrone, imam jedan razvodnik skinut pa cu pogledati, javim sutra ,a za novi test , čim prije stignem uradim to, sad je malo guzva oko berbe kukuruza,

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
sad kad ja već 2 sata zurim u onaj pdf od RX-a on je u gužvi
Još snimaj da li ima tlaka na maniometru kad spuštaš ?
Na leptiriću namjesti tako da polako pada pa gledaj manometar
Možeš isto prazni , teret , ovo /ono .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Kad se ovako svi trude oko mog problema, valjda cu imati priliku da pocastim ekipu sa foruma, negdje na nekom sajmu ili u drugoj prilici ne mora biti usput moze i po dogovoru. Nadam se da forumasi nisu sad neki vegetarijanci.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Puknuti on po mojemu nije mjeril pritisak na pravome mjestu tj mjeril ga je na glavnom vodu iz pumpe i po tome ga nema dosta. Ako sam ja dobro shvatil :scratch
Na ovome gdje sam ja slikal nema hidrauličnog volana ali sve ostalo je isto. Pritisak dolazi na ventilsku kocku (bar smo ju mi tak zvali, a tvojeg naziva se nemogu sjetiti :madmana:) Ona daje dio ulja hidrauliku, a dio ostalim potrošačima i regulira njegovu količinu.
Slika malo lošija ali.....

13304305.jpg

On bi bar po mojemu trebal izmjeriti pritisak na cilindru. Znači na ovim označenim čepovima.

92037327.jpg

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Puknuti on po mojemu nije mjeril pritisak na pravome mjestu tj mjeril ga je na glavnom vodu iz pumpe i po tome ga nema dosta. Ako sam ja dobro shvatil :scratch
Na ovome gdje sam ja slikal nema hidrauličnog volana ali sve ostalo je isto. Pritisak dolazi na ventilsku kocku (bar smo ju mi tak zvali, a tvojeg naziva se nemogu sjetiti :madmana:) Ona daje dio ulja hidrauliku, a dio ostalim potrošačima i regulira njegovu količinu.

13304305.jpg

On bi bar po mojemu trebal izmjeriti pritisak na cilindru. Znači na ovim označenim čepovima.

92037327.jpg

Upravo taj razdijelnikm imam i ja, ja sam mislio da je to obicn razdjelnik bez ikakvij sistema unutra, sad se ja nemogu tocno sjetiti gdje on dođe prije ili poslije mjesta gdje sam ja mjerio. A na tim oznacenim mjestima sam mislio ako mjerim da cu mjeriti tlak u cilindru.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Da ali si mislio, a nisi tu mjerio bar koliko sam ja shvatio :scratch Jel tak?

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Da ali si mislio, a nisi tu mjerio bar koliko sam ja shvatio :scratch Jel tak?

malo je problem manometar prikaciti, trebaju redukcije, pa nisam moga mjerit na vise mjesta, ali cu napraviti redukcije, pa cu mjeriti i na tom mjestu, pa da vidim kako se ponasa, laptop pored traktora i prelistavati vase poruke i odraditi mjerenja, cak cu i snimita pa cu postaviti i snimak na forum.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

92037327.jpg

Ake se nevaram to je ventil konstatnog protoka. Unutra je kuglica i opruga...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Muhanicar , nas ne zanima pritisak u cilindru ... nego pritisak ispred cilindra .
Pritisak ispred cilindra grije sistem i jebe ga u mozak
Ustvari da , zuril sam u onu kocku i ZJ ima prav , pumpu treba rasteretiti kad dosegne visinu poluga .
Ali nema hikakvu histerezu nego pravo servo upravljanje .
Jako je loša slika i treba dobre očale .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Muhanicar , nas ne zanima pritisak u cilindru ... nego pritisak ispred cilindra .
Pritisak ispred cilindra grije sistem i jebe ga u mozak
Ustvari da , zuril sam u onu kocku i ZJ ima prav , pumpu treba rasteretiti kad dosegne visinu poluga .
Ali nema hikakvu histerezu nego pravo servo upravljanje .
Jako je loša slika i treba dobre očale .
Pa u tom smjeru sam i išel i zato sam rekel da je onih 75 ili 80 bara malo.
Možda je pumpa u kurcu pa to grije ulje :scratch
Ali mi više nije ništ baš preveč jasno. Ako se vratiš unazad najprije je osječal opterečenje motora kad su poluge došle do zadane visine ( to me odvelo na mjerenje pritiska na samom cilindru) Pa su poluge išle same gore dole pa zamjena razvodnika pa dva dana dobro :scratch
Mislim da bi bilo najbolje da on ponovo pojasni (ne istoriju od kud je krenulo jer to znamo) nego kaj se sad trenutno događa i kakvi su simptomi.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Pa u tom smjeru sam i išel i zato sam rekel da je onih 75 ili 80 bara malo.
Možda je pumpa u kurcu pa to grije ulje :scratch
Ali mi više nije ništ baš preveč jasno. Ako se vratiš unazad najprije je osječal opterečenje motora kad su poluge došle do zadane visine ( to me odvelo na mjerenje pritiska na samom cilindru) Pa su poluge išle same gore dole pa zamjena razvodnika pa dva dana dobro :scratch
Mislim da bi bilo najbolje da on ponovo pojasni (ne istoriju od kud je krenulo jer to znamo) nego kaj se sad trenutno događa i kakvi su simptomi.

Nakon svih tih zamjena, kombinacija i ostalog hidraulika se vec duze vremena ponasa ovako:
-pumpa je dobra jer dize teske prlkjucke, cak ako ne podesim granicnik gornjeg polozaja poluga, otvori se sigurnosni ventil na volanu (cujem ga da pisti).
-gumice , cilindar i ostale stvari uredu jer drzi rotofrezu podignutu sa ugasenim motorom danima, a da ne spusti bar po procjeni nimalo.
-kontrola polozaja poluga radi savrseno, precizno, jedino u krajnjem polozaju ili priblizno tom polozaju poluge za regulaciju dubine ili kako se vec zove (ona na desnoj strani koja regulira visinu poluga u donjem polozaju, a ponekad i u gorjem u kombinaciji sa glavnom ruciom), tad kad dodajem gas prikljucak se srazmjerno obratjim podize visocije, kad tu polugu vratim onda se ta oscilacija smanjuje, do slucaja kad je vratim blizu pocetnog polozaja, kad ne regaira na gas, nego drzi zadanu visinu.
-u transportu posto mi grije ulje, posebno sa teskim prikljucima i na visem broju obratja, koristim onaj leptir koji regulira brzinu spustanja poluga tako da zablokiram spustanje poluga, samo kad ga okrenem u taj polozaj poluge same krenu nekih 10 ak cm gore i stanu, tad spustim rucicu za polozaj dole i nema opterecenja hidraulika.
-preko poluge toplinka sam podesavao i ona je u direktnoj vezi sa otvaranjem ventila, to radi, samo u nekim slucajevima kad to stelam a poluge budu u nekom od polzaja onda kad onu rucicu na desnoj strani vratim naprijed, unutra nesto preskoci, ali i dalje funkcionira vjerovatno poluge preko ekscentra poguraju poluzje u neki od polozaja pa onda to preskoci preko onih valjak, nisam siguran kako to radi, ali se to desi.
-ona mala polugica na lijevoj strani koja ima samo dva polozaja naprijed i nazad nema funkciju, neznam cemu ona sluzi.
-imam jedan razvodnik (otvaranje kasike i jos neke komande) spojen ju seriju sa razvodnikom podizanja prednjeg utovarivaca i ventila za kipu, to sam postavio prije 2 godine, on otpirlike godinu dana malo curi na prikljucke, znaci kroz njega protice ulje za ostalu hidrauliku, (posto je u seriji) i kad radim sa zadnjim polugama on ima umanjene funkcije (jedno drugom uzima ulje), normalno u tom protoku stvara tlak kroz taj razvodnik, i da je sa njim sve ok on nebi trebao pustiti na izvode za prikljucke (tamo gdje daje ulje za cilindre) i mislim da to nebi trebalo uticati na rad poluga, ali samo navodim.
-nisam zano za ovaj sigurnosni ventil na cilindru da ima, ako sam dobro razumio, ja sam pregledavo samo onaj na volanu i on pisti, neznam ulogu onog razdjelnika sa slika od muhanicara, ja sam skidao onaj gornji vijak (cep), gore nema nista nikakvih opruga nit ventila u njemu, sad cujem ovdje da on regulira kolicinu protoka za pojedine hidraulicke potrosace. logicno bi i bilo da nesto ima posto on istovremeno uvije ima servo i jednu od rugih hidraulickih funkcija (poluge , kasika, kipanje)
-opet kazem sutra cu morati naci vremena da to poslikam i snimim video, pa cu postaviti na forum, posto ste se namjerili sa mi to rijesite, onda bi trebao iskoristi vas namjeru.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Čuj, događa li ti se isto ovo s tlakom ulja i s rasterećenim polugama, znači bez priljučka na njima?
Dižu li se jednako visoko za isti položaj ručice s teretom ili bez?
Probaj dići i neki teret bez gornje poluge-treće točke pa pogledaj visinu dizanja i ponašanje tlaka.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Čuj, događa li ti se isto ovo s tlakom ulja i s rasterećenim polugama, znači bez priljučka na njima?
Dižu li se jednako visoko za isti položaj ručice s teretom ili bez?
Probaj dići i neki teret bez gornje poluge-treće točke pa pogledaj visinu dizanja i ponašanje tlaka.

kad su poluge rsaterecene nema tlaka u sustavu.
Dizu se jednako visoko bez obzira na teret, jedino ovisno o polozaju rucice na desnoj strani (kontrola dubine)tad regaira na gas i ako ih npr. prazne podignem na pola iu stanem na njih one se mekano spuste dole za nekih 20 cm , kao na nekom uljnom jastuku, kad siđem vrate se, kad rucicu za dubinu pomjerim onda ne regairaju na teret, nego stoje u zadanom polozaju bez obzira na teret.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Jos uvijek nisam stigao poslikati i snimiti hidrauliku u radu, ali opet mi se desavaju nove stvari sa tom hidrulikom, sad kad sam orao hidraulika kako sam vece reako dobro radi osim toga sto grije ulje, ali nakon 3 sata rada kad izađem iz brazde i ulazim u drugu brazdu nece da spusti plugove dolje, nego ugasim traktor i onda ih spusti. Sto sad taj ventil zaglavljuje.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Danas sam se ponovo upustio u popravak razvodnika, imao sam neki stari koji isto nije radio, premjeravao sam radne elemente i upoređivao, i onda sam otkrio da je jedan nakekava ventil manji na ovom starom, pa mislim da je ovaj na mom razvodniku bio istrosen pa je neko brusio leziste i naparvio novi. iskombinirao sam neke dijelove sa tsraim razvodnikom, stavio novu gumicu na taj mali ventil, sklopio i gle cuda radi. nisam mjerio tlak, ali po zvuku motor osjetim da se sustav rastereti kad podigne prikljucak (plugove u gornji polozaj)
nadam se da se nece sad nesto opet poremetiti. za svaki slucaj izmjerit cu tlak u sustavu, da budem siguran 100 %.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Danas sam se ponovo upustio u popravak razvodnika, imao sam neki stari koji isto nije radio, premjeravao sam radne elemente i upoređivao, i onda sam otkrio da je jedan nakekava ventil manji na ovom starom, pa mislim da je ovaj na mom razvodniku bio istrosen pa je neko brusio leziste i naparvio novi. iskombinirao sam neke dijelove sa tsraim razvodnikom, stavio novu gumicu na taj mali ventil, sklopio i gle cuda radi. nisam mjerio tlak, ali po zvuku motor osjetim da se sustav rastereti kad podigne prikljucak (plugove u gornji polozaj)
nadam se da se nece sad nesto opet poremetiti. za svaki slucaj izmjerit cu tlak u sustavu, da budem siguran 100 %.
Eto vidiš, VRIJEME je najbolji majstor. :)

Na vrh