• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika na fendtu 104s

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
To sve stoji, ali kad je traktor ugasen poluge ne padaju ni cm, sto znaci da nepa padanja niti propustanja niti u radu. Osim ako se tad ne desava nesto drugo u tom sustavau.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Ma nema to veze , ja pitam ovo:
Hid. mu ima kontrolu položaja , jel tak?
On podigne ručku , izabere položaj negdje oko polovice hoda poluga .
Kad poluge dosegnu položaj sistem polužja u razvodniku i oko njega iskuljuči dizanje ..jel tak?
E sad ako njemu propušta ulje na brtvama klipa poluge polako padaju , tu proradi kontrola položaja i dopumpa ulje u cilindar .
Ulje i dalje propušta i on stalno mora dopumpavat , mora dopumpavati pod pritiskom koji je potreban da se priključak diže , jel tak ?
To nikao nije 0 bara .
Ja to samo naglas razmišljam , nisam inžinjer u fendtu .
Štima to kaj govoriš, no to tak ne radi.
Naime, svaki razvodnik ima malu histerezu, pa kad poluge malo padnu, razvodnik pusti ulje u cilindar i one malo skoče. Tu imaš samo udarce tlaka kad hidraulika podiže (to mi se događa na Štoreu).
Ono kaj bi moglo biti je to da je nestalo te histereze iz nekog mehaničkog razloga, pa se događa ovo kaj se događa, baš kak si opisal.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
sad se sjecam jeden situacije na zetoru 7245 koji je ima zakacenu sijaciu za kukuruz, a radio na leru, sijacica je neprimjetno padala, a one j svakih pola minute korigirao polozaje nekih 10-ak cm (podizao) to je to propustanje o cemu govori puknuti. Kod mene toga nema, polozaj drzi i namalom obratju.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ma nema to veze , ja pitam ovo:
Hid. mu ima kontrolu položaja , jel tak?
On podigne ručku , izabere položaj negdje oko polovice hoda poluga .
Kad poluge dosegnu položaj sistem polužja u razvodniku i oko njega iskuljuči dizanje ..jel tak?
E sad ako njemu propušta ulje na brtvama klipa poluge polako padaju , tu proradi kontrola položaja i dopumpa ulje u cilindar .
Ulje i dalje propušta i on stalno mora dopumpavat , mora dopumpavati pod pritiskom koji je potreban da se priključak diže , jel tak ?
To nikao nije 0 bara .
Ja to samo naglas razmišljam , nisam inžinjer u fendtu .
Sve je to ok. Siguran sam da mu ulje ne propušta na brtvilima radi toga jer da curi ulje bi išlo u mjenjač, a iz rezervara za hidraol (tam na onom oku) bi falelo. Rezervari nisu zajedno spojeni.

Problem je u polužju sigurno. Ili u one tri ručice koje su na poklopcu sa kojima se regulira rad hidraulika. Možda nisu postavljene u odgovarajuči položaj :scratch

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ima jedna poluga nazad koja regulira dnji polozaj poluga i mozda jos nesto, ali nisam otkrio, u nekim situacijam s njom se podesi gornja granica visine podizanja poluga, i sad ovisno u koji polzaj je stavim desva se slijedece:
odignem prikljucak osnovnom rucicom na neku visinu, dajem gas prilkucajk se jos dize, stavim tu polugu u drugi polzaj do kraja, ne regira na povecanje okretaja.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zj , ako njega jebe histereza (kaj je moguče) , onda bi on izmjero tlak sigurnosnog ventila8znaći max. u sustavu) a ne 75 bara od potrebnih 80 .
Power , daj napravi taj isti test pa probaj dodavati gas od min do max. ako sam bar približno u pravu tlak ne bi smio rasti .
muhanicar , OK ..hioptetički pišem da cil. propušta , nisam znao da je mjenjač ispod bez dijafragme :lol:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ima jedna poluga nazad koja regulira dnji polozaj poluga i mozda jos nesto, ali nisam otkrio, u nekim situacijam s njom se podesi gornja granica visine podizanja poluga, i sad ovisno u koji polzaj je stavim desva se slijedece:
odignem prikljucak osnovnom rucicom na neku visinu, dajem gas prilkucajk se jos dize, stavim tu polugu u drugi polzaj do kraja, ne regira na povecanje okretaja.
Pa nema jedna nego su tri. Sa lijeve strane jedna, a sa desne dvije (ili obrnuto).
Čemu točno koja služi neznam. Ali su dvije od njh spojene na poluge ispod poklopca, a jedna ide ispod onog malog poklopčića na cilindru. Probaj se sa njima igrati, a ako te hočeš ja mogu na ovome kojega sam radil pogledati u kojem su položaju.
Nego gdje si mjeril pritisak tj gdje si kopčal manometar?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Zj , ako njega jebe histereza (kaj je moguče) , onda bi on izmjero tlak sigurnosnog ventila8znaći max. u sustavu) a ne 75 bara od potrebnih 80 .
Power , daj napravi taj isti test pa probaj dodavati gas od min do max. ako sam bar približno u pravu tlak ne bi smio rasti .
muhanicar , OK ..hioptetički pišem da cil. propušta , nisam znao da je mjenjač ispod bez dijafragme :lol:
Skužil sam ;) Zato ti i pišem.
Glupo riješenje :madmana:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

Tlak je ovisan o prikljucku koiji podizem, a razlika tih 5 bara je zato sto je potreban veca sila kad se dize nego zadrzava, dakle u podizanju 80 , zadrzavnje 75, sad nisam gledao kako se ponasa kad se dodaje gas.U nekim sitaucijam ovisno o onoj polugi pod kako dodajem gas prikljucak se podize, a u drugom polzaju manje je osjetljiv na gas ili nikako ovisno u kom polozaju ga ostavim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
A kaj se dogodi kad s podignutim priključkom malo ručicu pomakneš na dolje?

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Netočno! Tlaka nesmije biti kad je priključak podignut do kraja. Znači da ti nešto nevalja s regulacijom položaja hidraulike, najvjerojatnije je nešto u polužju neispravno (ekscentar, kotačić...), jer ga nemože podići do kraja da iskluči (rastereti) pumpu.

Jeli ovo slucaj rasterecenja samo do kraja kad se podigne zbog transporta ili u svim polozajima zadane visine.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
A kaj se dogodi kad s podignutim priključkom malo ručicu pomakneš na dolje?

Pa spusti se prikljucak toliko koliko spustim rucu, kontrola polozaj radi savrseno.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Tlak sam mjerio između serva volana i razvodnika vanjske hidraulike, posto su oni svi spojeni u seriju (kroz jedan protice ulje i ide u drugi tako redom) sto znaci kad se jdan koristi drugi ne funkcionira,
Pumpa-servo sa sigurnosnim ventilom-razvodnikvanjske hidraulike-razvodnik prednjeg utovarivaca i kipanja-razvodnik poluga i povratak u rezervoar.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Tlak sam mjerio između serva volana i razvodnika vanjske hidraulike, posto su oni svi spojeni u seriju (kroz jedan protice ulje i ide u drugi tako redom) sto znaci kad se jdan koristi drugi ne funkcionira,
Pumpa-servo sa sigurnosnim ventilom-razvodnikvanjske hidraulike-razvodnik prednjeg utovarivaca i kipanja-razvodnik poluga i povratak u rezervoar.
Ti imaš jednu pumpu na motoru ili su dvije (jedna na drugoj)?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Daj sutra malo poslikaj krvotok (od kud ide i kam ide i gdje završava)
I poslikaj otraga one poluge (ako možeš svaku zasebno)

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Daj sutra malo poslikaj krvotok (od kud ide i kam ide i gdje završava)
I poslikaj otraga one poluge (ako možeš svaku zasebno)

Ok planiram i video da napravim , kao se ponasa u radu, ali video mogu postaviti samo preko youtube ili ima i drugi nacin laksi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ok planiram i video da napravim , kao se ponasa u radu, ali video mogu postaviti samo preko youtube ili ima i drugi nacin laksi.
To mene stvarno puno pitaš
83225595.gif

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

možeš i preko imageshack i ne trebaš se registrirati,
dok za youtube moraš biti registriran.
ili pošalješ meni na e-mail pa ja podignem na youtube

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
možeš i preko imageshack i ne trebaš se registrirati,
dok za youtube moraš biti registriran.
ili pošalješ meni na e-mail pa ja podignem na youtube

Vec sam rgistriran na you tube , pa cu tako i ici, osima ako preko image nije lakse i brze

Na vrh