• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hidraulika na fendtu 104s

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Onda je kod mene sve ispravno sudeci po ovome tvome vezano za tlak u susutavu. Dakle sto je tezi prikljucak veci je tlak potreban za odrzavanje polozaja, a posto sam ja sve testirao sa teskim prikljuckom normalno da pumpa optercujue motor kad odrzava zadanu visinu. ja sam mislio da se prikljucak podigne za zadanau visinu i onad susutavom ventila se zarobi ulje u cilndru na toj visini a pumpa se rastereti. A sad na temelju tvoje price zakljucujem da pump stalno gutra ulje pod tlakom u cilindar da odrzavava polozaj. Sto znaci ako je prikljucak tezi potreban je i veci tlak ulja, sto optercuje pump i grije ulje (posebno pri maksimalnim tezinama kao u mom slucaju 1200kg). Jesam li te dobro razumio.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
powershift kaže:
. Jesam li te dobro razumio.
Da ja mislim da je tako , ja ne poznajem taj tvoj traktor ali koliko vidim taj ventil tako radi .
Dakle ako možemo to definirati ..ti podigneš ručku za dizanje hidraulike i u položaju u kojem ju ostaviš do tog položaja digne poluge ?
Dakle ručka nema tri položaja kao običan hid. razvodnik nego ima hod od nekih 60 -70 supnjeva kao kod IMT-a i sličnih sustava?
Opet ponavljam ,manometar je zakon .. naročito ako još uvjek imaš tu drugu kocku pa usporediš tlakove s jednom i drugo kockomm .

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ma hidrulika sad fukcionira dobro, osim ovo da u datom polozaju pumpa radi pod tlakom, a ko je to normalno onad je sve ok, nadam se da ce jos neko komentirati. Hvala u ovom sam smjeru i ja poceo istrazivati, posto sam sve ostalo pokusao.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
powershift kaže:
Evo i sheme kako to cudo radi,
http://www.box.net/shared/bstq7ydkr8
Mislim da je problem mozda u ovm poluzju koje iskljucuje ventil kad poluge dođu na zadanu visinu, psto na osovini poluga ima eksecntar i kad dođe u određeni polozaj preko poluga djeluja na ventil. Zamolio bih strucnjake da malo pogledaju slike, jer ima tu jos međudjelovanja koja mi nisu jasna, top link, onda ona poluga za rezim rada L ili Z.
Zadnja stranica je kljucna i tamo pise da se hidraulika rastereti kad dostigne zadani polozaj, sto kod mene nije slucaj. Mislim da nesto nije krivo sa tim mehanizmom ili ga treba podesiti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Evo ti obečanih slika.
Ovo je sistem kojekakvih poluga ispod poklopca.

Uploaded with ImageShack.us

Ovdje dolazi pogon tih poluga u razvodnik, a kroz rupe na razvodniku ulje samo dolazi i odlazi iz cilindra.

Ovdje se kopča taj pogon.

Sad malo čitam unazad pa vidim da se kod tebe osječa optrečenje uvjek kad hidraulik postigne zadani položaj pa si mislim da nije možda krivo sastavljen ovaj mehanički prednji dio na razvodniku koji također regulira rad samog razvodnika.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Neznam sta bi se krivo moglo sloziti na ovom dijelu, ali sam donio jedan drugi razvodnik, i on se isto ponasa, sad mislim da ih nisam ja unistio, posto sam nosio prikljucak koji je tezak 1500kg, a to u je krajnji maksimum da podigne. Istina da sam ga u transportu zablokirao onim leptirom,da rasteretim hidrauliku, ali mi se cini da sam mozda preopteretio hidrauliku pa se nesto zakompliciralo. Znam da ima taj sigurnosni ventil i da bi on trebao propustiti da zastiti, i on je se na momente cuo da pisti (propusta). Sta se to moglo poremetiti od opterecenja, ako je to uzrok.
Ovaj sistem je isti kao kod mene, iako se kod mene radi o drugacijem traktoru (ovo je nesto starije , kako mi se cini), ali u principu razvodnik isti i cini mi se mehanizam unutra isti.
Gledao sam sistem poluzja koji je u sprezi sa ruciom za davanje polozaja, a preko ekscentra na vratilu poluga (ima uzljebljen kanal, neznam dali treba tako biti ili je od rada, mozda je i tu problem) Dalje podesavao sam na toplinku polugu koja povlaci ovo poluzje i nista.
Da malo podsjetim slijed događaja:
1. Curilo ulje iz ravodnika- odnesem na popravak
2. postavim razvodnik, ulje i dalje curi i poluge se ne smiruju setaju gore dolje nekih 10 cm,
3. odnesem ponovo razvodnik na popravak (rekalmacija), kazun da nisu nista otvarali unutra
4. ja se upustam u avanturu popravke, poluge se smirile
5. radim sa strojem koji je tezak oko 1,5 t, primjecujem da je hidraulika cijelo vrijeme pod opterecenjem, pa onda koristim leptir ventil u transportu.
6.postavljam drugu kocku, razvodnik, veselej, par puta digne dobro i rastereti pumpu i onda isto, zato i mislim da je od preopterecenja.
7. stelam na toplinku, poluge, nista
8. skidam poklopac, pregledam poluzje nista ne vidim
9. KRAJ
Hvala na slikama, ne odustajem dok to ne napravim, makar skidao poklopac jos jednom i postavio slik na forum, pa da zajednički mudrijamao.

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Na ovom dijelu koji je na zadnjoj slici se može kad se izvadi onaj štift naopačke sastaviti tj oni dijelovi gdje je srelica da gornji bude donji i obrnuto.
E da i otraga sa strane su neke poluge koje također reguliraju rad polužja u samom poklopcu pa da nije tu kaj krivo.
Ako budeš skidal poklopac poslikaj sad več imam neku sliku pošto se do sad nisam nikad susretal pa bumo vidli. U svakom slučaju moje je mišljenje da nije do razvodnika več do poluga.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ne kuzim se ja u ove sheme hidraulicne, morat cu naci nekog strucnog da je pogleda, pa da pregleda moj razvodnik, hvala.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ne kuzim se ja u ove sheme hidraulicne, morat cu naci nekog strucnog da je pogleda, pa da pregleda moj razvodnik, hvala.
Sve si nekak mislim da oni tebi ne nude šeme nego ti hoče uvaliti razvodnik
A možda i griješim :scratch

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
a tesko da uvale, prvo neznam dali je do razvodnika, a drugo cijena je sigurno prevelika, a nezuri mi se tako da mogu cekati na pravo rjesenje.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Jedan od dobrih smjerova riješenju tvog problema je ugradnja manometra .
Manometar treba ugraditi na tlačni vod , tj na vod od pumpe prema sustavu ispod sjedala .
1. gdje se nalazi pumpa ? ..na motru ili u mjenjaču ?
Ako je na motru ima sigurno vidljiv tlačni cjevovod ..prati ga možda ima mjesto gdje je predviđeno priključiti manometar .
Priključno mjesto manometra ima vjerojatno ili sigurno na toj kocki , ja se ne mogu po slikama orjentirati gdje .
Nasigurnije ti je negdje na cjevovodu od pumpe navariti priključak za manometar .
S tim tvojim traktorom bude sranja sve više .. :mrgreen:
Na slici pod brojem 4 je sigurnosni ventil , njega si rastavio i pitanje kako si ga vratio nazad tj koliko si prednapregnuo oprugu .
Hidraulka na traktoru ima kontrolu položaja ..dakle on stalno kontrolira da li su poluge u zadanom položaju a prema položaju ručke za upravljanje . Ako je ručka upravljanja više -poluge su višlje .Paralerno da bi hidraulika to mogla pratiti u sustavu uvjek mora biti tlak dovoljan da on taj položaj korigira ..karikiram ..ako je za taj priključak trebalo 100 bara on stalno mora pumpati 100 bara kako bi mogao održavati položaj .
DAkle na manometru bi očitaj taj pritisak , pa ako za priključak težine 100 kg treba 30 bara manometar bi trebao stati na 30 ...Ako staviš taj priključak od 1200 kg ..manometar treba pokazivati ekvivalentno težini toliko više .
Ako tebi sa teretom od 100 kg i poluge dignute do pola manometar pokazuje 150-170 bara tada je neš sjebano :scratch

Bas danas sam postavio manometar na tlacni vod.Usput da malo pjasnim shemu hidraulike na mom traktoru. Iz pumpe tlak ide na servo volan, odakle dalje ide na razvodnik za vanjsku hidrauliku, iz njega dalje ide na razvodnik predenjeg utovarivaca, a opet iz tog razvodnika vodi prema tom famoznom razvodniku za kontrolu polozaja poluga. Testirao sam sustav sa zakacenom rotodrljacom od 2.5 m. Kad dize tlak u tlacnom vodu ide na 80 bar, kad podigne padne nekih 5 bar i tako drzi na 75 bar. Sad meni se cinilo da je prije, dok je bilo ispravno, kad podigne prikljucak, rasteretio sustav i tlak je padao na nulu, a na neki nacin ja ulje zarobio u cilindru da ne spusti prilkjucak. Ja to sad u duzem transportu radim sto zakrenem onal leptir za regulacije brzine spustanja u polozaj da blokira spustanje, tad se poluge same podignu jos nekih 10 cm i tlak u sustavu padne na 0.
Po ovome tvom Puknuti kod mene je onda hidraulika ispravna jer drzi tlak onoliko koliko je potrebno za određeni prikljucak , srazmjeran masi prikljucka.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
Bas danas sam postavio manometar na tlacni vod.Usput da malo pjasnim shemu hidraulike na mom traktoru. Iz pumpe tlak ide na servo volan, odakle dalje ide na razvodnik za vanjsku hidrauliku, iz njega dalje ide na razvodnik predenjeg utovarivaca, a opet iz tog razvodnika vodi prema tom famoznom razvodniku za kontrolu polozaja poluga. Testirao sam sustav sa zakacenom rotodrljacom od 2.5 m. Kad dize tlak u tlacnom vodu ide na 80 bar, kad podigne padne nekih 5 bar i tako drzi na 75 bar. Sad meni se cinilo da je prije, dok je bilo ispravno, kad podigne prikljucak, rasteretio sustav i tlak je padao na nulu, a na neki nacin ja ulje zarobio u cilindru da ne spusti prilkjucak. Ja to sad u duzem transportu radim sto zakrenem onal leptir za regulacije brzine spustanja u polozaj da blokira spustanje, tad se poluge same podignu jos nekih 10 cm i tlak u sustavu padne na 0.
Po ovome tvom Puknuti kod mene je onda hidraulika ispravna jer drzi tlak onoliko koliko je potrebno za određeni prikljucak , srazmjeran masi prikljucka.
Netočno! Tlaka nesmije biti kad je priključak podignut do kraja. Znači da ti nešto nevalja s regulacijom položaja hidraulike, najvjerojatnije je nešto u polužju neispravno (ekscentar, kotačić...), jer ga nemože podići do kraja da iskluči (rastereti) pumpu.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Netočno! Tlaka nesmije biti kad je priključak podignut do kraja. Znači da ti nešto nevalja s regulacijom položaja hidraulike, najvjerojatnije je nešto u polužju neispravno (ekscentar, kotačić...), jer ga nemože podići do kraja da iskluči (rastereti) pumpu.

Cak sam otvarao i poklpoac hidraulika i sve na oko stima, a vrsio sam podesavanje , jer poluga preko top linka to omogucava, ona direktno djelujer na čpoluge razvodnika, ali vis nista nisam siguran, a nijedan majstor ne zeli da se uhvati u oproblem sa tim, ne pitam vise sta kosta.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
OK , objasni koliki je tlak u sustavu ako nosi priključak od 500 kg i lagano mu propušta brtva na klipu cilindra i stalno mora dopumpavati da održi položaj - 0 bara ?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
U potpunosti podržavam.
Takav je i moj zaključak bil na predhodnoj stranici.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
OK , objasni koliki je tlak u sustavu ako nosi priključak od 500 kg i lagano mu propušta brtva na klipu cilindra i stalno mora dopumpavati da održi položaj -=bara ?
Brtva na klipu ne propušta jer on ima zasebno ulje za hidraulik, a zasebno za mjenjač.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
OK , objasni koliki je tlak u sustavu ako nosi priključak od 500 kg i lagano mu propušta brtva na klipu cilindra i stalno mora dopumpavati da održi položaj -=bara ?

Brtve s sigurno dobre, rotodrljacu drzi sa ugasenim traktorom danima podignutu. Jos da dodam da je glavni sigurnosni ventil cijelog sustava kod servo volana i on radi, cuje se kad podigne poluge van granica moguceg kretanja, previsoko.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
ja bih najradije okrenu nesto na raznju, pripremio pice sve vas okupio, parkirao traktor i dok ga ne rijesimo ne odustajemo, a ja cijelo vrijeme logisticki podrzavam sa picem i hranom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Brtva na klipu ne propušta jer on ima zasebno ulje za hidraulik, a zasebno za mjenjač.
Ma nema to veze , ja pitam ovo:
Hid. mu ima kontrolu položaja , jel tak?
On podigne ručku , izabere položaj negdje oko polovice hoda poluga .
Kad poluge dosegnu položaj sistem polužja u razvodniku i oko njega iskuljuči dizanje ..jel tak?
E sad ako njemu propušta ulje na brtvama klipa poluge polako padaju , tu proradi kontrola položaja i dopumpa ulje u cilindar .
Ulje i dalje propušta i on stalno mora dopumpavat , mora dopumpavati pod pritiskom koji je potreban da se priključak diže , jel tak ?
To nikao nije 0 bara .
Ja to samo naglas razmišljam , nisam inžinjer u fendtu .

Na vrh