• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hladnjača za voće

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Svaka čast imaš pivo kad se sretnemo jako ljepo pogotovo za razvoj ovog kraja pa i šire za županiju samo da se nenađe neko pametan da to sve raz...e ko i sve ostalo

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Svaka čast imaš pivo kad se sretnemo jako ljepo pogotovo za razvoj ovog kraja pa i šire za županiju samo da se nenađe neko pametan da to sve raz...e ko i sve ostalo

Jest da godina nije dobro počela IZMRZLO VOČE al nadam se da neče utjecat na distribuciju da krene odmah sa minusom a i da neče krenut sa uvoznim vočem iako još i nema neki kapacitet za spremanje, inače kad bude gotova hladnjača moči če primit 3.000 t.
Pa eto sretno im bilo da ne klonu duhom,sad za sad ih je 25 zadrugara :supz: iz Zagrebačke županije a ima i izvan koliko sam upoznat.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Idem sa lijepilom i mrežicom i na kraju ću ofarbati sa nekom bojom nepropusnom za vodu.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Idem sa lijepilom i mrežicom i na kraju ću ofarbati sa nekom bojom nepropusnom za vodu.

Ok ako sve radiš sam al ak plačaš ruke mislim da je jeftinije i kvalitetnije iči limom, ovdje kod nas ima lima za pokrov pazi za pokrov sa valovima po 45 kn/m2 a tebi treba speglani odnosno direkt iz role spojeve skeljiš silikonom il još bolje spojem kao na crkvenim tornjevima a sad to rade i na kučama takav pokrov i spoj,to je ručna mašinica.Ipak ako gajbom zvekneš po zidu udubiš stiropor a lim je ipak čvršči a i kvalitetna boja nije jeftina a pazi i koja mora zadovoljavat ipak se radi o hrani,i još nešt donji spoj zida i poda bi trebao bit zaobljen bez kuta eto mali savjet sa dobrim namjerama :supz: samo napred

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
ne zaboravi da je i pod potrebno izolirati jer veći su gubitci na podu nego stropu

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Pogledaću kakve su cijene lima, ako nije skupo moglo bi i to doći u obzir jer i ja mislim da je to bolje pogotovo što ovo sve radim sam neplaćam nikoga. Samo neznam dali lim može direktno na stiropol da izbjegnem mrežicu i lijepak. O podu još ništa nisam razmišljao, muči me što sad imam betonsku ploču pa ako stavim izolaciju biće mi pod u hladnjači visočiji od ulaza što mi se nikako nesviđa.

demosten

Član
Tu od
20 Velj 2011
Poruka
211
pojma nemam za povezivanje ali da ja povezujem stiropor i lim ja bi razmislio dal se može iskoristiti idealno lijepilo - pur pjena :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,754
stiropor i pur pjena? hmmm...
da ga nebi pojela...
možda stirodur...

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Pogledaću kakve su cijene lima, ako nije skupo moglo bi i to doći u obzir jer i ja mislim da je to bolje pogotovo što ovo sve radim sam neplaćam nikoga. Samo neznam dali lim može direktno na stiropol da izbjegnem mrežicu i lijepak. O podu još ništa nisam razmišljao, muči me što sad imam betonsku ploču pa ako stavim izolaciju biće mi pod u hladnjači visočiji od ulaza što mi se nikako nesviđa.

Ako budeš išo limom netreba ti mrežica i ljepilo na svakih malo zvekneš šaraf kroz stiropor pa u zid al nije ti neka visina i ako budeš naknadno radio glazuru ili obli spoj zida i poda a strop zadnji to če držat zidni lim da ga ne bušiš . Što se tiče glazure i izolacije postoji tanka izolacija oko 1 cm što koriste za svemirska odjela zamjenjuje 15 cm vune koliko se sječam nije ni bila tak skupa (davno gledo na zgb velesajmu)

demosten

Član
Tu od
20 Velj 2011
Poruka
211
vemirska odjela zamjenjuje 15 cm vune koliko se sječam nije ni bila tak skupa (davno gledo na zgb velesajmu)

Jesi siguran? Vuna je jako jako dobar izolator i nešto 15 puta bolje je onda full odličan izolator.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Jesi siguran? Vuna je jako jako dobar izolator i nešto 15 puta bolje je onda full odličan izolator.

Sječam se ko danas u dva staklena kao akvarija stavili na dno toplomjer na polovici 15 cm vune a u drugi taj alu sa zračnim jastučičima izolator na vrh u svaki iste jačine reflektor i temperatura je bila veča tamo di je vuna, vrlo jednostavno za kučni test.Mislim da se uvozilo iz kanade tada 92-93 g.

ipak ga NASA koristi

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Vidi se da niste radili rigips ili Vas nije zanimalo kao ni mene do kada nije trebalo da me zanima,ja sam počeo polako tako raditi uz pomoč stručnog gipsera malo improvizacije čuda čine.
Ovo je za sam svoj majstor hladnjače,nikako nemogu zamjeniti panele koji su jako skupi.
Izolirano kao što je Zvonis rekao mora biti sve od stropova podova zidova,ako je postavljen pod možete postaviti plastični ima ga gotovog u kantama od 25kg jednostavno se razvuči i pusti da se osuši jako dobar izolator,to je najbolje i najjeftinije rješenje ako imate pod na maximumu visine.
Ovako da bi to sve bilo čvrsto prvo se moraju postaviti vodilice od pocinčanog lima na toliku širinu kolika je širina lima tako da se preklapa.
Između staviti ili stiropor ili tvrdu kamenu vunu ovisno o mogučnosti.
kada se uglavi izolator postaviti limove i zategnuti POP nitnama na pocinčani nosač,prije stezanja postaviti spec silikon kao brtvilo između 2 lima na sastavima.
Netko stavlja i letvu ili štaflu ali nije dobro ipak godine učine svoje a morate bušiti lim i letvu i tu je uvijek spoj od šarafa koji nije 100% dihtovan a zna i provrtit i nije baš pouzdan za zatezanje,vremenom jer drvo radi i rasušuje,trune polako.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Vidi se da niste radili rigips ili Vas nije zanimalo kao ni mene do kada nije trebalo da me zanima,ja sam počeo polako tako raditi uz pomoč stručnog gipsera malo improvizacije čuda čine.
Ovo je za sam svoj majstor hladnjače,nikako nemogu zamjeniti panele koji su jako skupi.
Izolirano kao što je Zvonis rekao mora biti sve od stropova podova zidova,ako je postavljen pod možete postaviti plastični ima ga gotovog u kantama od 25kg jednostavno se razvuči i pusti da se osuši jako dobar izolator,to je najbolje i najjeftinije rješenje ako imate pod na maximumu visine.
Ovako da bi to sve bilo čvrsto prvo se moraju postaviti vodilice od pocinčanog lima na toliku širinu kolika je širina lima tako da se preklapa.
Između staviti ili stiropor ili tvrdu kamenu vunu ovisno o mogučnosti.
kada se uglavi izolator postaviti limove i zategnuti POP nitnama na pocinčani nosač,prije stezanja postaviti spec silikon kao brtvilo između 2 lima na sastavima.
Netko stavlja i letvu ili štaflu ali nije dobro ipak godine učine svoje a morate bušiti lim i letvu i tu je uvijek spoj od šarafa koji nije 100% dihtovan a zna i provrtit i nije baš pouzdan za zatezanje,vremenom jer drvo radi i rasušuje,trune polako.

Ma jasno nam je Njoko da je ovo sam svoj majstor al svaki šaraf ili vodilica radi toplinski most odnosno prenosi hladnoču-toplinu zato je bolje jelove letve,drvo bolji izolator iliti lošiji prenosnik (u polovnim vratima što sam nabavio je izolirani drveni štok i još je zdrav neznam kak su stara) kad se radi sa panelima tamo di se preklapa zid treba nutarnji lim skratit tako i krovni ,kontamo se mi al Miladin zna najbolje šta če i kako napravit a ova naša pisana rječ niš nekošta a ako mu šta vrede niko sretniji odnas :partyman:

demosten

Član
Tu od
20 Velj 2011
Poruka
211
Sječam se ko danas u dva staklena kao akvarija stavili na dno toplomjer na polovici 15 cm vune a u drugi taj alu sa zračnim jastučičima izolator na vrh u svaki iste jačine reflektor i temperatura je bila veča tamo di je vuna, vrlo jednostavno za kučni test.

Hmmm.... ne znam. Znam da je nešto skoro nabolje stiropor pa onda kamena i staklena vuna.
Oni imaju provodljivost od oko 0,02- 0,04 W/mK.

Za ono što je bolje vidim samo expandirani perlit koji je to što kažeš 15 puta bolji.

Ono što je možda trik kod ovog testa- kroz vunu prolazi svijetlo odnosno vuna slabije radijacijski izolira materijal
toplina odlazi kroz zračenje- infracrveno i vidljivo
sam prolazak toplinskog vodića kroz materijal- ala zrak može puhati kroz vunu.
te prek samog materijala tipa željezo dobro provodi toplinu jer elektroni brzo prime toplinu pa odjure do drugog kraja materijala. Ufff...

Kada nasa koristi izolatore onda mora korisiti samo izolatore za radijaciju. U vakumu je jako malo atoma pa se jako teško prenese toplina u okolinu doticanjem a za njih bi bilo katastrofalno da im zrak curi iz stanice pa da tako odlazi zrak.

Mislim to je sve komplicirano. Nešto što je Nasi super nama možda nije koristno. Znam za jednu priču kada su neki ljudi iz F1 došli pokupiti ideje za karbonske karoserije u NASU- pa su ostali paf da oni koriste u bolidima puno čvršći karbon nego NASA - jer njima nije bilo potrebno napraviti ekstra čvrste dijelove.

Uglavnom. nek stave čim više stiropola i biti će tim bolje. Stiropola sa svih strana i odozgora i odozdola.

e kaj se tiče vune tu nisam siguran _ možda netko zna bolje. Na kućama vuna je zgodna jer omogućuje prolazak vlage iz kuće van. To je dobro jer po zimi je kuća toplija pa nema problema sa koncezacijama i močenjima. Ali kada se treba npr hladiti hladnjaću na 4 stupnja a vani 15 - kaj se neće u tom slučaju vuna rositi i brže propadati?

Najnoviji postovi

Na vrh