Sječam se ko danas u dva staklena kao akvarija stavili na dno toplomjer na polovici 15 cm vune a u drugi taj alu sa zračnim jastučičima izolator na vrh u svaki iste jačine reflektor i temperatura je bila veča tamo di je vuna, vrlo jednostavno za kučni test.
Hmmm.... ne znam. Znam da je nešto skoro nabolje stiropor pa onda kamena i staklena vuna.
Oni imaju provodljivost od oko 0,02- 0,04 W/mK.
Za ono što je bolje vidim samo expandirani perlit koji je to što kažeš 15 puta bolji.
Ono što je možda trik kod ovog testa- kroz vunu prolazi svijetlo odnosno vuna slabije radijacijski izolira materijal
toplina odlazi kroz zračenje- infracrveno i vidljivo
sam prolazak toplinskog vodića kroz materijal- ala zrak može puhati kroz vunu.
te prek samog materijala tipa željezo dobro provodi toplinu jer elektroni brzo prime toplinu pa odjure do drugog kraja materijala. Ufff...
Kada nasa koristi izolatore onda mora korisiti samo izolatore za radijaciju. U vakumu je jako malo atoma pa se jako teško prenese toplina u okolinu doticanjem a za njih bi bilo katastrofalno da im zrak curi iz stanice pa da tako odlazi zrak.
Mislim to je sve komplicirano. Nešto što je Nasi super nama možda nije koristno. Znam za jednu priču kada su neki ljudi iz F1 došli pokupiti ideje za karbonske karoserije u NASU- pa su ostali paf da oni koriste u bolidima puno čvršći karbon nego NASA - jer njima nije bilo potrebno napraviti ekstra čvrste dijelove.
Uglavnom. nek stave čim više stiropola i biti će tim bolje. Stiropola sa svih strana i odozgora i odozdola.
e kaj se tiče vune tu nisam siguran _ možda netko zna bolje. Na kućama vuna je zgodna jer omogućuje prolazak vlage iz kuće van. To je dobro jer po zimi je kuća toplija pa nema problema sa koncezacijama i močenjima. Ali kada se treba npr hladiti hladnjaću na 4 stupnja a vani 15 - kaj se neće u tom slučaju vuna rositi i brže propadati?