ma ljudi ovo je još uvijek balkan, dok ostali idu dalje u raznim tehnologijama mi stagniramo ko pravi početnici, pa kad odemo u Tirol divimo se onome što su ljudi gradili desetljećima.
Ima i kod nas ljudi sa pravim vizijama al su na pogrešnim mjestima, pa čak i ako pokrenu nešto dočeka i birokracija, ako nije birokracija onda je neko drugi, ako nije ni taj drugi onda je neki moćnik koji nevidi perspektivu u tome, il ga zabole levo ja.. za sva događanja oko njega.
Dal se sjećate kad je donešena odluka o poticanju voćarske proizvodnje, svi su jurnuli u voćarski biznis bez pretpostavki i bez logistike. Ministarstvo je samo poticalo i davalo pare za podizanje višegodišnjih nasada i samo se pričalo o kvotama. I kurta i murta počeli su se baviti voćarskom proizvodnjom
Svima je to izgledalo interesantno. Što je još gore prenosila su nam se zastarijela saznanja o voćarenju, nikakve organizacije gdje se ratari gdje se može voćarit, di paprika di krumpir a di breskva.
Haos!!!!
Sve i svašta se prodavalo od sadnog materijala, ko te pita jel jabuka knip ili je šiba samo daj.....
E sad, kad je došlo vrijeme za prodaju robe svi smo se našiljili biće prodaje al gle, uvozni lobi napravi lagani zaj.. u jeku sezonalnog voća, a mi proizvođači ostavljeni na milost i nemilost preprodavcima.
Dođem do zaključka da mi u stvari nismo navikli na pošteno ( kako??? pa uvijek nas nasanjka taj neko....) pa čak postajem obazriv i prema nekom koji možda i ima pravu viziju!!!!!
A Tirol, možemo samo sanjati pa kad se zaželimo skoknuti turistički malo da parimo oči