• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Hladnjača za voće

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253
Miladine mislim da ti je 5cm premalo, razmisli jednom zidaš a hladit je moraš kad je sezona stalno.
Barem 20 cm...

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Miladine mislim da ti je 5cm premalo, razmisli jednom zidaš a hladit je moraš kad je sezona stalno.
Barem 20 cm...

Staviću spolja 5cm i mislio sam da stavim i iznutra 5cm a plafon 10 cm, Nije valjda da je bolja izolacija sa samim panelom 10 cm od izolacije sa zidom od giter bloka 20-25cm + 5cm stiropol spolja + 5 cm stiropol iznutra.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,846
Ja sam završio zidanje i obložio stiropolom 5cm spolja jedan zid pa sam malo stao jer me žena remeti hoće da troši pare u kući pa ću vidjeti šta će mi ostati. Što se tiče kompresora prodavci mi preporučuju min. 6 KW a meni se čini da je to prejako za 50m3 Malo sam i probao neke eksperimente za vlažnost vazduha pa mislim da ću nešto smisliti.

Ah te žene, ne razumiju da je ulaganje u kuću bačen novac, a hladnjača će dati nove prihode.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ah te žene, ne razumiju da je ulaganje u kuću bačen novac, a hladnjača će dati nove prihode.

U svakom slučaju završit ću je do ljeta sledeće sezone, barem se nadam.
Kod mene komšija iz susjednog sela ima hladnjaču 90m2 i počeo je pripremati drugu od 500m2, ima 2,3ha plastenika.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,846
U svakom slučaju završit ću je do ljeta sledeće sezone, barem se nadam.
Kod mene komšija iz susjednog sela ima hladnjaču 90m2 i počeo je pripremati drugu od 500m2, ima 2,3ha plastenika.

Ma to je dobar biznis, meni je problem što nisam uz neku glavnu prometnicu, inače bi sve živo prodavao na kućnom pragu, ovi preprodavači su stoka.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Ma to je dobar biznis, meni je problem što nisam uz neku glavnu prometnicu, inače bi sve živo prodavao na kućnom pragu, ovi preprodavači su stoka.

Čuvaj se inspekcijskog nadzora,moraš dobiti dozvolu za prodaju,upisnik trgovaca voćem i povrćem kazna 10 000- 20 000kn:evil:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
malo zamrla tema da je oživimo evo par slika jedne od hladnjače iz južnog tirola
kapacitet 4.500 t kontroliranog hlađenja,dakle koliko sam ja shvatio kad natrpaju komoru, koracima mjeren cca 15x20 m visine 14 bokspaleta komora se zatvara te se izvlači kisik mašinerijom odvaja od dušika i dušik se vlaži i vrača u komoru tako da nema dehidracije ploda (bilo je sve stručno objašnjavano nisam mogo bit foto reporter i novinar :scratch al kolko sam ja skonto otprilike tako laički rečeno) jabuku koju izvade dal pred božić ili u 6 mj,do kad je cijela hladnjača prazna iste je kvalitete .Iznad hodnika su postrojenja a bili smo i na krovu gdje su solarni paneli na displeju je prikazana proizvodnja sa pola a druga polovica se distribuira direktno u mrežu .toliko za sada hvala na pažnji mislim da sam vam dočarao dio svog doživljaja sa puta :supz:

dsci0085.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0090d.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0092p.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0097e.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0103s.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0111n.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0120o.jpg

Shot at 2012-04-17
dsci0084df.jpg

Shot at 2012-04-17

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
E prijatelju gec ti si stvarno ispario nama svim ovim slikama u svim temama oči,gdje smo mi od njih.............................................................

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Staviću spolja 5cm i mislio sam da stavim i iznutra 5cm a plafon 10 cm, Nije valjda da je bolja izolacija sa samim panelom 10 cm od izolacije sa zidom od giter bloka 20-25cm + 5cm stiropol spolja + 5 cm stiropol iznutra.
...ako već ideš sa 10 cm stiropora, svih 10 bi trebalo ići izvana, a ne 5 cm izvana i 5 cm iznutra...svaki građevinar reći će ti isto :)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
E prijatelju gec ti si stvarno ispario nama svim ovim slikama u svim temama oči,gdje smo mi od njih.............................................................

Lega od srca želim svim vočarima da se nađu u prilici da odu i to sve svoim očima vide dakako sa nekim vodičem koji če dogovorit posjete u nekim firmama i hladnjačama. Mi smo bili u tvornici box paleta ovoj hladnjači u proizvodnji aparata (mašinerije) za kontrolirano hlađenje te u jednoj sortirnici voča,imam i od toga slika samo dok ja skontam di šta ide. Dao Bog pa i vi to doživite a mi čemo ih kad tad stič i prestič samo dok se saberemo :rolleyess:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Gec pa pohvali se da je Velika Gorica dobila hladnjaču istina sad je još u doradi a valjda če biti i u pogonu....

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
...ako već ideš sa 10 cm stiropora, svih 10 bi trebalo ići izvana, a ne 5 cm izvana i 5 cm iznutra...svaki građevinar reći će ti isto :)

Baš,ko kaput iznutra oblači :lol:

Gec pa pohvali se da je Velika Gorica dobila hladnjaču istina sad je još u doradi a valjda če biti i u pogonu....

Znaš da se spremam ko gladan srat otić i poslikat pa se malo ovdi pravit važan kak imamo lijepi distributivni centar i sad si me zaje...:rolfer: al budem ja to obečajem

Posljednje uređivanje od moderatora:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Znaš da se spremam ko gladan srat otić i poslikat pa se malo ovdi pravit važan kak imamo lijepi distributivni centar i sad si me zaje...:rolfer: al budem ja to obečajem

Onda oprosti budem se iskupil :partyman::partyman:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
sortirnica frubona-terlan

evo i sortirnice koja također ima i hladnjaču unutar kruga a i u okolici tako da zadrugari voze u onu najbližu sebi. Kapacitet 85.000 t,dnevno šibaju 400 t što znači da za cca 220 dana su bez jabuka :cry: imaju 400 tinjak zadrugara jabuka se sortira po težini-kalibraciji ,boji naravno i po klasi interesantno pakiranje svaka sorta ima svoju kutiju pinkycu sam izdvoio koda ide za barbike

Uploaded with ImageShack.us

evoga kolega Žuti skonto ja i ovaj način pa mi stane sve odjednom u jedan post makar osobno meni draže kad vidim sliku odmah kad čitam nečiji post,neznam kako vama

Ma i ja volim kada se slika odmah vidi , ubiti svi bi trebali tako slike postavljati . Tako je po pravilima .
Stavljaj slike kao i do sada , ( da se odmah vide ) može ti stati odjednom 10 slika , ali nesmije biti niti jedan smajlić.

Pozdrav i Živio

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ovakov projekt u HR treba smao vlada isfinancirati i prodati zadrugarima. Ili privatnik da napravi a da vlada otkupi što se proizvede. Sumnajm da su i talijani odmah mogli ovako što stvoriti. E kad se tako što napravi onda se mi možemo disciplinirati i proizvoditi barbike ;)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Sumnajm da su i talijani odmah mogli ovako što stvoriti. ...
Stvarali su desetljećima, a ne godinama. Međutim sa jednom važnom iznimkom; imali u stratešku odluku o tome. I onda sve što se radi, ide u tom smjeru... i onda kada danas spominjemo Južni Tirol govorimo o Jabuci (istini za volju ima nešto malo i drugog voća; kruške, jagode... ali jabuka je br. 1).
To je primjer strateškog odlučivanja i strateškog djelovanja.
Iako se najviše divimo ovakvim pogonima za pakiranje i preradu; priča je puno šira (od institutcionalne podrške - obrazovanje, instituti, laboratoriji; genetike, zemljišne politike, financiranje....), i to je ono što mi nikako da "probavimo".
8)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Baš tako dečki sve je (po meni a da se naslutit i po vama) otišlo u krivo poticalo se sadnja a kad dođe rod snađi se druže pa su sve više vočnjaka zapušteno EKOLOŠKI? Evo ove godine i meni ističe peta godina nisam baš siguran ako vak nastavi da ču tjerat dalje i davat breskvu u bescijenje .Baš tako Bobostar (možda si več bio tamo) on ne razmišlja kad treba špricat i sa čim stigne mail ili sms poruka kanistere u ruke gas na zborno mjesto di čeka cisterna sa napravljenim sredstvom ubaci u atomizer dolije vodu i deri kad pobere zna di predaje i koga ganja za pare.
(mislim da nismo van teme komentiramo)
hvala Žuti sad i to znam,bemti smajliče pa to su paraziti

Tu od
20 Tra 2011
Poruka
106
ma ljudi ovo je još uvijek balkan, dok ostali idu dalje u raznim tehnologijama mi stagniramo ko pravi početnici, pa kad odemo u Tirol divimo se onome što su ljudi gradili desetljećima.

Ima i kod nas ljudi sa pravim vizijama al su na pogrešnim mjestima, pa čak i ako pokrenu nešto dočeka i birokracija, ako nije birokracija onda je neko drugi, ako nije ni taj drugi onda je neki moćnik koji nevidi perspektivu u tome, il ga zabole levo ja.. za sva događanja oko njega.

Dal se sjećate kad je donešena odluka o poticanju voćarske proizvodnje, svi su jurnuli u voćarski biznis bez pretpostavki i bez logistike. Ministarstvo je samo poticalo i davalo pare za podizanje višegodišnjih nasada i samo se pričalo o kvotama. I kurta i murta počeli su se baviti voćarskom proizvodnjom

Svima je to izgledalo interesantno. Što je još gore prenosila su nam se zastarijela saznanja o voćarenju, nikakve organizacije gdje se ratari gdje se može voćarit, di paprika di krumpir a di breskva.
Haos!!!!
Sve i svašta se prodavalo od sadnog materijala, ko te pita jel jabuka knip ili je šiba samo daj.....

E sad, kad je došlo vrijeme za prodaju robe svi smo se našiljili biće prodaje al gle, uvozni lobi napravi lagani zaj.. u jeku sezonalnog voća, a mi proizvođači ostavljeni na milost i nemilost preprodavcima.

Dođem do zaključka da mi u stvari nismo navikli na pošteno ( kako??? pa uvijek nas nasanjka taj neko....) pa čak postajem obazriv i prema nekom koji možda i ima pravu viziju!!!!!

A Tirol, možemo samo sanjati pa kad se zaželimo skoknuti turistički malo da parimo oči:mad:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
A Tirol, možemo samo sanjati pa kad se zaželimo skoknuti turistički malo da parimo oči:mad:

Ja još malo o Tirolu nebili nekog zapalio ko nije bio da ode i vidi,također i turistički dal ljeti na jezero,bazene ili zimi na skijanje,sankanje a ima po tim vočnjacima i vinogradima i šetača krajolik je prekrasan.
Ovo je dio sortirnice gdje se jabuka vrača u box palete dakle vjerovatno za izvoz u rifuzi na prvoj slici da dobijete dojam kolika je to zgrada i kako je do ceste izgrađena .
dsci0254.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0257.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0260d.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0262s.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0264b.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0263e.jpg

Shot at 2012-04-21
dsci0282b.jpg

Shot at 2012-04-21

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Gospodo i Dame vočari evo i naše goričke distribucije .
Dakle distributivni centar Rakitovec prva faza 1.880 m2 u drugoj fazi ide ULO hladnjača od 2.000 m2 na ovom desnom dijelu.
(A Farmervg jesam to dobro prezentirao ;) kače to pivo više ožednio )

210420121368.jpg

Shot at 2012-04-21
210420121363.jpg

Shot at 2012-04-21
210420121364.jpg

Shot at 2012-04-21
210420121362.jpg

Shot at 2012-04-21
210420121361.jpg

Shot at 2012-04-21
210420121367.jpg

Shot at 2012-04-21