Problem kod TMR sistema je u tome što je pri slobodnom načinu držanja krava potrebno oformiti proizvodne grupe. A to dobro funkcioniše tek na farmama sa 50 i više grla.
Što se tiče TMR-a kao načina ishrane, odnosno samog obroka, on je nesumnjivo najbolji način ishrane, bez obzira na broj grla.
Granica isplativosti je dosta diskutabilna i zavisi o mnogo faktora.
Nije samo broj grla odlučujući faktor, za manji broj grla treba i manja prikolica, koja čak i ne mora ulaziti u objekat, obrok se može kolicima razvoziti za nekih 20-ak grla, pogotovo ako je vezani sistem držanja.
Prikolica ne mora biti nova, sasvim dobro može poslužiti i neka polovna, bitno je samo da ima vagu i naravno, da nije baš u nekoj poodmakloj fazi raspadanja...
A rentabilnost ovakvog načina ishrane ne ogleda se samo u povećanju proizvodje nego i u boljem iskorištenju hraniva, poboljšanju zdravlja, plodnosti, manjem remontu stada itd.
Ishrana i muža su dvije naj osjetljivije stavke na farmi i to nemože obavljati svako.
Problem je što sama ishrana zahtjeva dosta znanja a ljudi obično nisu raspoloženi za učenje. Većina njih se radije oslanja na neko svoje ranije znanje i iskustvo stečeno sa tzv. domaćim šarenim govečetom u tipu simentalca, koje sa Holštajnom gotovo da i nema ništa zajedničko.
Jednostavno farmeri, da tako kažem, ne poznaju kravu, oslanjaju se na razno razne savjete stručnjaka i "stručnjaka" koji na mnogim farmama nisu ni ušli u štalu a kamoli pogledali kako krave preživaju, koliko puta žvaću zalogaj, koliko ih leži dok preživa, kakva je balega: boja, konzistencija, ostatci i dužina vlakana, ostatci žita itd.
Ne kažem da ne treba koristiti tablice, programe ili da ne treba slušati savjete stručnjaka. Nego da se ne treba slijepo voditi za njima, već da ih treba prilagoditi svojoj farmi odnosno uslovima na njoj i svojim kravama. A da bi se sve to moglo uspješno prilagoditi potrebno je znanje, potrebno je poznavanje same fiziologije krave, u prvom redu, načina varenja hrane.
A primjetio sam da je ovdje kod mene jako malo farmera koji nešto više znaju o tome.
@jasarevic;
Jesi ti promašio temu ili se to meni samo čini?