• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Husqvarna motorka

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
228
Da to je obična glupost ali eto vjerovatno mora imat radi reda da bi se mogla prodavat u EU. Zanimljivo je kako u njenim uputama nema ništa o podešavanju pogotovo ovisno o nadmorskoj visini, a to je jedan od bitnijih parametara za rad motora s karburatorom. Kod većine starijih uređaja to piše.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
710
Ako proizvođač sa tim dodatkom koji ograničava okretaj vijka dize navodi da je to zbog emisije gasova to je glupost. Emisija je najbolja kad je najbolje sagorijevanje. Sagorijevanje zavisi od smješe vazduha i goriva. Gorivo se reguliše diznom. Vazduh nikako ( onaj koji prolazi iz filtera kroz grlo karburatora) a može da ima različite parametre vlažnosti i atmosverskog pritiska i temperature. Recimo -10 i 50 je ogromna razlika a da nepričam o nadmorskoj visini.
Pod emisijom podrazumijeva se količina CO2 u dimnim plinovima izgaranja, a kvalitet ili efikasnost sagorijevanja smjese goriva i zraka je nešto drugo.
Nije isto kada u emisiji plinova izgaranja imaš 10 kg CO2 u odnosu na 50 kg CO2......
Znaći da je taj limitator na karburatoru, postavljen u cilju ograničavanja nekakve max. količine CO2 u dimnim plinu sagorijevanja, a to sve u cilju zaštite okoliša od zagađenja , tj. smanjenjem emisija CO2 u atmosferu...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,784
Ajd pojasni šta si ti promijenio kad si skinuo to kod svoje motorke??. Ili pojasni ovo, vijak dize okrenut na 3/4 kruga, ti skineš taj " limitator" i vratiš vijak dize na isto 3/4 kruga. Kakva je emisija gasova prije i poslije??.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
228
Pa gledaj najveći razlog zašto sam skinuo limitator je zbog jednostavnosti. Onako uvik moram imat specijalni odvijač i gledat di je da se nebi zagubio. Sad s običnim ravnim me boli briga. Za co2 me apsolutno nije briga, naštelena je po zvuku i da je svjećica smeđe boje, još iman bacit oko na nju s tahografom i to je to.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,784
A drugo pitanje moje iz predhodnog komentara, ako je vijak dizne navijen na isti ugao ili krug sa tim limitatorom i poslije bez njega, kakva je emisija gasova ista ili drugačija??.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
228
Ista. npr. Jedan krug od nule je jedan krug od nule, samo kad imaš limitatore onda možeš još dodatno podesit samo 1/2 kruga na više ili manje i dalje nemožeš jer zapneš za zub, a kad nemaš limitatore možeš odvrtat kako oćeš. Kad imaš limitatore glavno se podešavanje radi sa specijalnim odvijačom i onda se može u fino s običnim ili se vrati pola kruga kako husqvarna preporuča.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,784
Nisam pitao kako se okreće. To vrlo dobro znam. Rekao si da on utiče na emisiju gasova pa si stavio neke cifre. Ja želim da pojasniš ovdje forumu kako limitator utiče na emisiju gasova ( to si rekao). Za mene štelanje dizne utiče na emisiju gasova a ne taj k.... , on nem veze sa gasovima, već samo sa uglom zakretanja vijka, mislim da se tu skažemo.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
710
Pa kako će on odredit koliko Co2 nakon štelanja proizvodi, više ili manje....

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
228
Limitator ograničava koliko max i min goriva dolazi u sustav jer neda da se vijak odvrne bilo koliko nego točno u nekim parametrima. Ovisnost o omjeru zraka i goriva direktno je povezana s efikasnosti izgaranja tj. ispušnim plinovima. Ako je previše goriva, onda je loše izgaranje i povišene emisije plinova. Ako je malo goriva onda će bit jako niski plinovi ali zato možda neće imati snage i zariba na kraju.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,784
Limitator ograničava koliko max i min goriva dolazi u sustav jer neda da se vijak odvrne bilo koliko nego točno u nekim parametrima. Ovisnost o omjeru zraka i goriva direktno je povezana s efikasnosti izgaranja tj. ispušnim plinovima. Ako je previše goriva, onda je loše izgaranje i povišene emisije plinova. Ako je malo goriva onda će bit jako niski plinovi ali zato možda neće imati snage i zariba na kraju.
Rekao u prvom komentaru da uslovljava samo hod vijka. Vijak nemožeš okretati kako hoćeš već samo u određeni položaj u kojem ima najbolje patametre. Sa tim ili bez toga samo određeni položaji i korekcije se odnose na djelić zakretanja a ne u pola kruga. Okretanjem H vijka za pol kruga je nemoguć misija da radi.
Manjak goriva podiže broj obrtaja a onda i snagu samo ima štetan uticaj siromašna smješa kratkog daha.
ETo ja ću imjesto toga svezati malo špage za ručku nek glumi limitator kao brojanica oko ruke.

Najnoviji postovi

Na vrh