• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Husqvarna motorka

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
Kolege trebam pomoc za Husqvarnu. Jučer sam mijenjao klip, kariku, membrane u karburatoru i svječicu. Kada sam sve sastavio, motorka neće ni da se javi. Struju ima, gorivo dobiva, svječica je mokra, al ona nikako da upali. Primjetio sam da gorivo baca na auspuh kao da je presaugala, ostavim je neko vrijeme očistim sviječicu, ali neće pa neće.
Šta bi to moglo biti? Pozdrav!

Posljednje uređivanje od moderatora:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
A jel dobra svječica, mislim dali baca dobru iskru ili tek tolko da se vidi nešt, jel membrana dobro okrenuta, možda ju zaljeva?

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
Rijesen problem,,,,membrana je bila krivo stavljena...Sada pali normalno moram ju samoo postelat..pozz

johnnewman

Član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
362
Danas mi je krepal pila husq 236 tj. nije krepala al nije imala snage.
Odma sam posumnjo na klip i kad sam je rastavio sumnja se obistinila,i kud ću šta ću u servis po novi.U servisu su mi rekli da je pila sa zapada i da nemaju za nju rez dio te da moram čekat od10-15 dana za isporuku al mi je serviser rekao da ga šmirglam i stavim nove karike i da će delat šta da radim.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Naruči nove djelove, moj savjet, a ako je sila za pilit, uzmi jako fini vodobrusni, naulji ga lagano pošmirglaj klip, cilindar, stavi novu kariku i reži dok ne dođu novi djelovi! I obavezno sve prije sastavljanja dobro sa bengom operi, spuši i sa krpicom malo naulji sa dvotaktolom da ne kurblaš po suhome!

Ja i ti sami u garaži, šrajfamo po turaži!

Posljednje uređivanje:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Jbga, možda će tako raditi dan-dva, možda mj. dana, možda godinu. Moja jonseredka je tak izdržala skoro 2 tj. samo sa zamjenom karike i onda je otišla u vječna lovišta.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
A možda će satrati i stublinu :icon_fU::icon_butt:
Samo nov klip i nove karike ako je stublina dobra . Bez razmišljanja.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Dobro, moja je bila zaribana i za otpis, pa sam se malo poigral sa karikom pa dokle izdrži...

Zetor55

Novi član
Tu od
6 Stu 2015
Poruka
1
Imam husqvarnu 351 i ne znam kako da nastimam L i H koliko treba krugova okrenuti , bio bih zahvalan ako mi neko pomogne..pozz

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Pre neki dan sam nabavio novu testeru. Staru Jonsered 2150 sam uspeo da udomim za 200 evra pa sam samo dodao za novu tri petice.
Prvi utisci su da piljevinu baca kontrolisano minimalno održavanje. Štelovanje i parametre očitava na kompjuteru. Zvuk dubok i prigušen prija ušima. Težina nije velika. 59,1ccm. za sada OK videću kako će se pokazati u radu. Jedno 1,5m sam na drvljaniku isekao sa 0,65l benzina i u rezervoaru je ostalo oko 0,2l. Pojavio se jedan sitan detalj možda važi samo za Srbiju jer sigurno da imamo najlošije gorivo. Mešavina se pravi 2,5% dok klasično kao za moj trimer i bivšu testeru išlo je 2%. U servisu su mi rekli da će dobiti neko univerzalno ulje za mešavinu gde bih mogao isto gorivo da koristim i za testeru i za trimer.
untitled.jpg

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Radi ova Husqvarna 555 dobro ali... Prišao mi profesionalac koji na veliko radi sa drvima i zamolio me da proba sa njom. Samo jednom rukom je držao. Očima nisam verovao. Drva su bila nabacana na gomili, prestrugao tri metarske povelike oblice i rekao da je iznenađen lakoćom kojom testera radi. Ja sam zadovoljan, međutim za 5 metara koje sam obradio potrošio sam nešto manje od litra goriva ali mi je dva puta zvezda blokirala. Znam da je nova ali me zanima šta tako nešto može da izazove, nisam ranije sa starom imao tih problema?

Posljednje uređivanje:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Jel podmazana sa mazalicom? Provjeri si i kolićinu ulja kojeg baca, morala bi imati šaraf za štelanje i trošito otprilike 1-1 ulje benzin.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Kad se malo razradi prestat če to navlačenje piljevine izmedju mača i zvezde pa blokiranje zvezde.Isto se meni dogadjalo na dve huske i sa vremenom se samo sredilo.:icon_thumright:

E

el pibe

Guest
Todos razloga može biti više.Skini vodilicu i očisti kanal.Operi vodilicu i lanac sa naftom.Zvijezda se mora okretati lagano.Ja kod čiščenja vodilice obavezno na kraju sve ispušem kompresorom.Pod određenim kutem kad upuhuješ zrak kanalom vodilice prema zvijezdi mora se pokrenuti.Kad se zalaufa zapjeva da boli za uši:(nod):Može biti i problem sa podmazivanjem a to se lako provjeri ako ne baca ulje ili provjeri ako se grije vodilica.I tu ako je nova nerazrađena vodilica može zbog pregrijavanja materijala doći do širenja materijala i sve postaje"tijesno" i dolazi do otpora i lanac zacvika u vodilici.Znači kad primiš lanac(rukavicom naravno:icon_thumright: )mora se lako pokrenuti bilo ako pila nije korištena uopće ili ako si radio neko vrijeme.Isto je otpora ne smije biti.I može biti još jedan problem ako lanac nije jednolično nabrušen vuče u jednu stranu lanac se odiže i lagano naginje ustranu.Tu se zna piljevina nakupljati između lanca i vodilice i naravno nešto završi kod same zvijezde i to je zaštopa.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
El pibe to se dogadja samo kod glanc novog mača i lanca.Ja sam isto oprao sa benzinom ispuho sa kompresorom pa probo da sam nauljio,pa posle još probo da sam natisko masti ali isto.Izgleda da se sa piljenjem zvezda malo obrusi i prestane kao magnet navlačit piljevinu izmedju nje i mača.Ja sam posle malo izbegavo piljenje sa krajem mača i kroz vreme se je zvezda izgleda malo uglancala i sad nema više problema.Sad mogu stavit i novi lanac na taj mač i neče navlačit piljevine pa blokirat.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Nema se kaj štopati! Ako je novi lanac i mač može samo da se olabavi lanac i to je to! List se eventualno malo opere sa benzinom i to je to, obavezno podmazati vrh, skontrolirati bacanje ulja i gas.

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Nisam je podmazao, računam da je u prodaji bila spremljena za rad. I na prvi servis u servisu koji ima i prodaju su rekli da odradim nekoliko metara i da je donesem da bi je prikačili na kompjuter i naštelovali parametre. meni ovo smešno. Danas mi je došlo zbog tog zastoja da je šutnem samo tako, međutim ono između tj njen rad me je toliko iznenadio da sam pomislio zašto je nisam imao ranije?!?
Zaboravio sam i kanali na zvezdi su imali piljevinu, odakle je tu ne znam. Znam da ranije nikad nisam imao takav problem.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Nove huske imaju tanak mač,tanak lanac i dosta veču brzinu lanca neg stare pa verovatno je sve odradjeno na manju tolerancu nego kod starih pa se to dogadja dok se ne sreže nekih 10 kubika.Dok se to nije dogadjalo meni i ja nisam vjerovao.Može labav lanac i to sam tad probo ali isti djavo.

Najnoviji postovi

Na vrh