Bogbok! zanima me kakv je traktor yto 120 KS ili 90KS. Jer ga je kupio moj susjed pa me zanima kako služi jer možda ja kupim 120KS?
Da li si već zamjenio gume?Jel bi imalo puno utjecaja na okretanje prednjih kotača ak bi stavio straznje gume 12.4 28, a sad su 11.2 28 ?
Trebal bi promjenit gume na utb-u, pa sam mislio prebacit s Yto-a straznje gume na utb, a na Yto-a stavit vece 12.4...
Gume sam zamjenil na jesen još. Stavil sam od Univerzala prednje felge i gume 7.50 20 i iza sam stavil 12.4 28 gume.Da li si već zamjenio gume?
Yto inače dolazi ponekad s 12,4x28 i 8,3x20 (recimo modeli koji se sklapaju u Srbiji) ili s 11,2x28 i 7,5x16. Ja sam se pitao da li manji set može da se zamjeniti većim, mada je razlika u odnosu velika.
U svim dokumentacijama koje sam našao stoji ovaj veći set guma. Tako sam mislio da je ovaj manji set u stvari ušteda proizvoda a da u stvari više pdše veći set.
Sad kad vidim tvoju sliku iz knjige vidim da su neki 454 ipak predviđeni za manji set guma. Sad mislim da se manji set ne može zamjeniti tim većim koji sam naveo jer nije isti odnos. Ti Yto traktori koji su predviđeni za manji i veći set guma najvjerovatnije imaju različit odnos prenosa na prednji pogon.
Ako zadnje 11,2 (prečnik im je 1205mm) zamjenik s 12,4 (prečnik je 1260mm), povećanje prečnika je 1260/1205=1,0456
I prednje gume treba povećati za toliko.
Prečnik guma 7,5x16 je 803 do 805mm (zavisno od proizvoda) pa nove gume trebaju biti veće za 1,0456 što daje 839,65 do 841,74mm.
Ili najbliže tome.
Recimo gume 8,25x16 su prečnika oko 818mm,
9,5x16 su prečnika oko 845mm.
Neko reče da je bolje da budu veće nego manje od optimalnih. Ispada da su 9,5x16 bolje. Po jednom krugu oko 1,5cm imaju više puta što i nije previše. Samo dal bi smetalo što su dosta šire od originalnih 7,5, tj. mogu li na feluge od guma 7,5.
Ovo su dijagonalne gume koje su jeftinije.
Možda postoje radijalne koje su adekvatnih ali su one značajno skuplje i nižeg su profila tako da će morati biti još šire.
Ja sam koristio podatke iz kataloga proizvoda guma, ito ne od istog jer ne proizvode svi sve formate posebno ove rjeđe.Stavil sam od Univerzala prednje felge i gume 7.50 20 i iza sam stavil 12.4 28 gume.
A ne znam, nemam baš neki dojam da se sad prednji vrte puno brže, čak mi nekak djeluje da se sporije vrte. Trebal bi ga podići tak i onda brojit okretaje kotaca pa da točno vidim odnos,.Ja sam koristio podatke iz kataloga proizvoda guma, ito ne od istog jer ne proizvode svi sve formate posebno ove rjeđe.
Čovjek iz moje okoline je takođe uradio sličnu zamjenu kao i ti. On je naprijed stavio 8,3x20 koje su malo niže od tvojih jer su to rafijalnegume 210/80. I tako koristi već duže vrijeme. Nije mu se ništa desilo, samo kaže da teže ukopčava prednju vuču poslije zamjene.
Ja sam našao u nekom uputstvu od yto 454 da je odnos okretaja prvih i zadnjih točkova 1,4. U tom katalogu su preporučene gume 8,3x20 i 12,4x28 i kad se njihovi radijusu pofijrle dobije se baš 1,4 .
Ako ti se da možeš podići jednu stranu traktora i u sporoj brzini na leru s uključenim prednjom vučom izbrojati koliko se u istom vremenu okrenu prednji a koliko zadnji. Taj odnos uporedio sa odnosom veličina guma. Tako ćeš vidjeti da li, i koliko se razlikuje.
I mene baš i interesuje.
Mislim da ti prve sad prelaze dosta veći put od zadnjih, tako da stalno moraju proklizavati i razvlače traktor. Budi oprezan na tvrdim podlogama.
One se i vrte sporije nego prije, kad nije uključen prednji pogon, a kad se uključi pogon on ih tjera da se obrću kao i prije i zbog toga prelaze veći put nego traktor i zato moraju proklizavsti. Pravi odnos okretanja zadnjih i prednjih je kad isključio prednji pogon. To je idealan odnos. Ako po uključenju prednje vuče fođe do promjene odnosa znači da je loše usklađen. Probaj na mekšim podlogama uključiti i isključiti prednji pogon i vidjećeš da se počnu okretati malo brže kad se uključi prednji pogon. Naravno moraš ići istom brzinom kretanja. Nije to velika razlika al ima je.nemam baš neki dojam da se sad prednji vrte puno brže, čak mi nekak djeluje da se sporije vrte.se obrću