• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Zanimljivo...pri nama, dok god je plug v zemlji, noga je na šperi...na oba dupljaka (Same ima i naprijed šperu).

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa kaj bi palil kad ide, da nejde bi stisnul, na proljeće kad sam oral nisam ju isto palil. Jedanput jesam u šumi, i to kad sam bil prazni, bilo mokro i na neku žilu došel od dreva pa je klizal kotač, e onda sam ga žašperal i gas dalje.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,432
ZJ, moglo bi se reći da je u vašem kraju zemljica tvrda ak su potrebne zašperane obje pogonske osovine...

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
A na mom je ukapčalica prednje špere bila otpojena, jer je od dolje lako dostupna i svašta ju zakači (ako me dobro služi sječanje)
A i sa zadnjom šperom treba oprezno ako nije na gumb, hoće ostat uključena.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
ZJ, moglo bi se reći da je u vašem kraju zemljica tvrda ak su potrebne zašperane obje pogonske osovine...
Ne samo to, već pošteno oranje laganim traktorom i nije moguće bez nje, naročito ako je balavo ili je rastepen gnoj (onda ga kotač izbaci pa ostaje nepognojeno), jer se lijevi kotač bespotrebno vrti, cuka itd.
Kad je zašperano onda ide kak treba. Na žalost, na oba treba pedale špere stalno držati, pa je to malo zamorno.
Vidim koja je razlika na Štoreu koji nema prednju šperu i Sameu koji ima mehaničku, uključivu skupa sa zadnjom.

Kakvo je to oranje kad netko (pri nama, ne znam kak ostali) cijelo vrijeme stoji na lijevoj kočnici od 533?

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,376
Uprav tak ZJ, jedino što kažeš ti stariji traktori imaju mehaničku pa moraš nogom držati konstantno pa to ubija

Recimo JD ima gumb između kvačila i kočnice i samo gas, mi smo šperu koristili i pri sjetvi, manje zavlači, ravnije ide i rasterećen je diff.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Moja je špera u raju ispustila je dušu, inače kada orem ja orem samo na jedan kotač drugi kotač uvijek odmara. Zanima me da li se špera na 533 može popraviti jer sam čitao da to nije moguće zbog dijelova a privatno čujem da je to moguće odnosno da dijelova ima za kupiti.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,853
Recimo JD ima gumb između kvačila i kočnice i samo gas, mi smo šperu koristili i pri sjetvi, manje zavlači, ravnije ide i rasterećen je diff.
Prije sam pisao da zamjena tog gumbeka košta 450€! :eek:

Posljednje uređivanje:

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,376
Ne pali i gasi sam na uvratinama?

Ne. Jedino 8245r je imao automatsku šperu, ne znam na koliko stupnjeva gasi šperu i čim poravnaš točkove upali. Al i ovak je lagano, kočnicom se gasi i lagano nogom stisneš i bez brige

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,582
Onda je slicno kao na velikom nh-u. Samo sto gasi i kad dignem prikljucak, mislim i kad pređem određenu brzinu

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Moja je špera u raju ispustila je dušu, inače kada orem ja orem samo na jedan kotač drugi kotač uvijek odmara. Zanima me da li se špera na 533 može popraviti jer sam čitao da to nije moguće zbog dijelova a privatno čujem da je to moguće odnosno da dijelova ima za kupiti.
Kod nas prodaju 533 i kupe 539

Najnoviji postovi

Na vrh