• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,260
Da to je ručna.. Al ima glupo složeno, jer ako ti je štop šalter ispravan. Onda ti i štop svijetli cijelo vrijeme kak je ručna stisnuta.
Pa se i plastika topi, grlo žarulje, žice i sam šalter..
Još jedna greška na ferkijima

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
A kaj će ti kontakt pod ručnom? Valjda ga parkiraš,stisneš ručnu i uzmeš kontakt. Ništ ne svijetli

Posljednje uređivanje od moderatora:

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Ak je traktor ugašen onda takve ručne ni ne treba, dene se u brzinu i gotovo. A dok traktor radi i treba ga zakočit, onda svetli ko Betlem.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Trebalo bi namontirati jedan cuk šalter da se mogu iskopčati štop svjetla. To je korisno i kod posla (npr. oranja i sl.) gda se puno puta pritiska kočnica za okretanje. Ne topi se plastika, ne gore žarulje. Treba samo voditi računa da se opet svjetla uključe kad se ide u promet.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,260
A kaj će ti kontakt pod ručnom? Valjda ga parkiraš,stisneš ručnu i uzmeš kontakt. Ništ ne svijetli
Pa recimo dok se kapči neki priključak, a malo je naravno pa traktor oće pobeći napred il nazad. Bilo bi ga bezveze gasit, a možda treba i hidrauliku malo zdići ili si gotov za minutu z kopčanjem..
Ili parkiraš pred lesom i moraš si ju iti otprti..
Ima dost slučajeva gdje su inžinjeri zakazali..
Po meni volan i kočnice najgora stvar na ferki

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Onda je po vama najbolje ni svjetla koristiti. I tu žarulje griju. Matija moj 533 79.god koći besprijekorno,a motaš ga ko auto i ide ravno da moreš volan pustiti. Ne šamaraju kotači

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A kad motor radi?
Trebalo bi namontirati jedan cuk šalter da se mogu iskopčati štop svjetla. To je korisno i kod posla (npr. oranja i sl.) gda se puno puta pritiska kočnica za okretanje. Ne topi se plastika, ne gore žarulje. Treba samo voditi računa da se opet svjetla uključe kad se ide u promet.
To bi se moglo riješiti tipkalom, koje pritisneš nakon aktiviranja kočnice da se svjetla ugase. Pri slijedećem kočenju opet se samo aktivira, tak da nemreš isključiti trajno.
A ovo, glede "jašenja" po jednoj kočnici na polju...to se lako riješi tak da se spoje dva štop-šaltera u seriju; svaki na jednoj pedali. Štop svijetli samo dok su obje pritisnute.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovo sa štop svjetlima i njihovim prekidanjima, je otišlo u jednu novu dimenziju. A ionako na večini fergusona jedva da i rade, tolika su štop svjetla zapravo neispravna.
Slažem se s kolegom @Deda Marek da traktor može normalno raditi i biti ispravan. Sve to ovisi samo o vlasniku traktora.

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
77
Sve je to u redu što ste napisali oko ispravnosti ali isto tako moje 40 godišnje iskustvo s 539 i onim okruglim zadnjim svjetlima kaže da ako stop svjetla ostanu uključena dulje od cca 5min počinju se topiti stakla i to je sigurno konstrukcijska greška. Tko ne vjeruje mogu mu poslati par rastopljenih stakala (ako ih još imam negdje). Sad strogo pazim kad uključim parkirnu kočnicu da izvučem kontakt ključ. Onda mi se znalo dogoditi da ponovo krenem i zaboravim ponovo uključiti pa ne rade žmigavci. Ali znam o čemu se radi pa brzo ponovo gurnem ključ u bravu.

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,997
Sve je to u redu što ste napisali oko ispravnosti ali isto tako moje 40 godišnje iskustvo s 539 i onim okruglim zadnjim svjetlima kaže da ako stop svjetla ostanu uključena dulje od cca 5min počinju se topiti stakla i to je sigurno konstrukcijska greška.
Slažem se, ista stvar i na Tomo Vinković traktorima. Ako prekidač ŠTOP svijetla ne radi dobro i ostanu upaljena, za 5min je vidljivo kako se staklo počinje topiti. No, najviše to ovisi o vlasniku samog traktora i na koji način se traktor održava, ali opet kažem moguće je jer sam i to sam vidio.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kolega @plus, a kaj sam krivo napisal?
U ovom slučaju sve. Nije traktor isto što i igračka, pa da malo preradimo instalaciju ovak, pa malo onak, ali ti to jako dobro znaš.
Nemoj dijeliti takve "inovativne" savjete onima koji definitivnoi još uvijek ne znaju dovoljno o problematici, molim te. 🙏
Sve je to u redu što ste napisali oko ispravnosti ali isto tako moje 40 godišnje iskustvo s 539 i onim okruglim zadnjim svjetlima kaže da ako stop svjetla ostanu uključena dulje od cca 5min počinju se topiti stakla i to je sigurno konstrukcijska greška. Tko ne vjeruje mogu mu poslati par rastopljenih stakala (ako ih još imam negdje). Sad strogo pazim kad uključim parkirnu kočnicu da izvučem kontakt ključ. Onda mi se znalo dogoditi da ponovo krenem i zaboravim ponovo uključiti pa ne rade žmigavci. Ali znam o čemu se radi pa brzo ponovo gurnem ključ u bravu.
Popravljao sam struju na jako puno fergusona i večina od njih ima ispravna - dakle "ne rastopljena stakla" na štop lampama. Sve to jako ovisi o vlasniku - korisniku traktora.
A naročito da su dobro dimenzionirane žarulje za štop svjetlo 15W, a ne 21W, več tu je ogromna razlika.
To tvoje mučenje s ključ izvuci, pa ključ uguraj je nepotrebno, ali to je tvoja osobna snalažljivost. Poštujem tvoj odabir.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Dok se proba samo jednu klasu bolji traktor, mišljenje se odmah mjenja..
Bez zamjere, al ferko je tehnički nedovršen proizvod.. 👍
Sve stoji da su novi udobniji,savršeniji. Al na novom ak zasvjetli kontrolka,sedi na među i plači. I halo servis. Sve ovisi kak se prema tehnici odnosi. Daj sad mladom vozaču starog fapa nebu došel od mene do tebe a na 10 km smo. A takve nedovršene mašine je čak i vojska koristila.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
ferko je tehnički nedovršen proizvod.. 👍
Koliko para toliko muzike.
A koje je ono godine konstruiran prototip tog fergusona, da ne bi bio zastarjeli? Zapravo je najbolje od svega da se tolike godine uopče i održao u životu i da je pomogao opstati bezbrojnim obiteljima.

Danas su na žalost takva vremena da oni, koji su se stjecajem životnih okolnosti, dokopali boljih i novih modela traktora, jer su večeg životnog standarda, počinju sve više i više ne primječivati svoje suvremenike, siromašnije sugrađane . Kud plovi ovaj civilizacijski brod ???
A kamoli da bi ti odjednom veliki razmišljali, da mnoge obitelji još uvijek vode borbu za golo preživljavanje, jedva da skucaju i uštede novac za kupnju starog, rasklimanog i "namještenog za prodaju s brojnim minama iznenađenja" prvog traktora za obitelj. Upravo su oni te siromašnije obitelji, žrtve beskrupuloznih prevaranata, koji svoje izraubane traktore pripreme za prodaju na način protiv kojeg se ja otvoreno suprotstavljam pa i ovdje na forumu. Ti mali i relativno materijalno siromašni ljudi, su te žrtve koje kupuju jeftine traktore s podloženim lagerima za radilicu, ili bregastu motora, sa različitim specijalama brušenja lagera na radilici itd., itd. Možda su upravo ti relativno siromašni ljudi zapravo duhovno daleko bogatiji od svih drugih mudrijaša, Cinobera i takvih osoba. Ti prevaranti se poslije dok uvale, utope takav svoj namješteni otpad siromašnom i naivnom čovjeku, još itekako u krčmama hvale i naslađuju, kako su ga dobro zahebali i dobro prodali svoj uništeni krš i lom... Nije i ne bude dobro, sve dotle dok se to ne promijeni na ono hajdmo pošteno pa onda tko koga zahebe.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ja sam sa 9 godina ostal sam s majkom na poljoprivredi koja se radila sa 2 kravice. Ko je proživel takvu poljoprivredu zna da je mali ferac savršenstvo

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,997
Ma naravno, svaki traktor je dobar ako se pravilno koristi i redovito održava. Nebitno za koje poslove, ako tebi kao vlasniku služi i ne treba ti više od toga kaj imaš i to je bolje nego ne imati ništa. A svaki traktor ima i svojih prednosti i mana, to je tako bilo i uvijek će biti. Opet ponavljam, najviše ovisi o vlasniku, odnosno korisniku samog traktora na koji način se sa njime služi.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
A naročito da su dobro dimenzionirane žarulje za štop svjetlo 15W, a ne 21W, več tu je ogromna razlika.
A gdje ima za nabaviti takva žarulja P21 15w snage?

Ja sam to topljenje stop svjetla rješil ugradnjom R5W žarulje...

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh