DGimt
Aktivni član
- Tu od
- 27 Ruj 2022
- Poruka
- 236
Da nastavim sa servisom, tj. pitanjima za 533. Ukratko evo dosadašnje situacije. Krenuo sam u osposobljavanje IMT533, 1975 g., IMR-033 motor. Traktor je stajao zadnjih 6 g., upaljen je samo jednom u međuvremenu, a prije toga je povremeno normalno korišten. Na satu koji je stao u ne znam kojem trenutku piše 1400 rh. Taj traktor sam ja par puta vozio prije nekih 30 g., ali tad me zanimala samo vožnja, nisam previše obraćao pažnju na parametre i ponašanje motora. Nije previše izrauban jer je korišten za neke lakše poslove, dovesti sijeno i tako, ali imam par stvari koje treba srediti. Znači, za sad sam zamijenio AC pumpicu, filtere goriva, ulja i ulje (Super 3). Traktor sad pali bez problema, ali imam 2 problema. Prvi je da mu je ler gas na 1000 okretaja, a pritisak ulja na maksimumu (ima onaj sat s tri podjele, ne pišu brojevi). Kazaljka ode skroz desno. Po videima vidim da se ler gas podešava na onom šarafu bosch pumpe, ali neki kažu da se to ne radi tu nego negdje s nekim šarafom na drugoj strani mašine. Pritisak ulja je i prije zamjene, sa starim uljem (kojeg je van izašlo 5 litara) bio jednako visok. Traktor ima lijep normalan zvuk, bez oscilacija okretaja, ali već na 1/4 gasa mu okretaji dođu prema 2000. Nisam to dugo tako isprobavao niti išao do max., jer bi valjda došao do 5000... Inače, ako se dobro sjećam prije 30 g. kad sam ga vozio, išao je kao raketa po cesti, isto mislim da mu nisam davao preko pola gasa, ali to mi je sad već malo mutno u sjećanju. Čistio sam i filter zraka pa je on bio skinut za vrijeme ovog isprobavanja, ali i prije s njim je imao po zvuku previsoke okretaje.
Dakle, htio bih prvo spustiti ler gas na 600 okretaja, da vidim dal će to utjecati na pritisak, pa bi se onda usmjerio na pritisak. Gdje da reguliram ler gas?
Dakle, htio bih prvo spustiti ler gas na 600 okretaja, da vidim dal će to utjecati na pritisak, pa bi se onda usmjerio na pritisak. Gdje da reguliram ler gas?