• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Svi filteri su mu novi, i ulje i nafta. Na sajli piše da je za 533, dio koji ide na sat se šarafi bez problema.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Prilično visok tlak ulja ali predpostavljam da je hladan bil.
Na vruče bu garant pal i od vožnje tih cca 3 kilometra mu nebu ništ, barem se bu kolko tolko ugrijal da vidiš jel pada.

Tlak ulja za klizne ležajeve (bijela kovina) treba biti oko 3 bara!
5 bara gura bez brige na vruče, vidiš da je i vura skoro do 5 zelena ;)

još me muči sajla okretaja
Sajle su danas veliki problem. Ili ne paše navoj ili ju ne možeš do kraja stegnuti pa ima božir lufta i ode sajla za čas.
Probaj ju malo nasilovati gore, pinjon se nebu oštetil, prije bu matica na sajli pukla jer je tanka ko papir.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,149
Tlak ulja za klizne ležajeve (bijela kovina) treba biti oko 3 bara!
Ok, ali vidio sam ih puno s takvim pritiskom ulja( kad su hladni). Jedan je mislim '72 godište, još mu struja ide ,minus pol po žicama,a šasija na plusu. Bez generalne još danas, mada ne radi zadnjih par godina više od 100 sati rada, godišnje.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Probaj ju malo nasilovati gore, pinjon se nebu oštetil, prije bu matica na sajli pukla jer je tanka ko papir.
Ajoj, sol na ranu :) Prva sajla ima metalne cigaret papir matice i ta je pukla iste sekunde pa sam je "popravio" tekućim metalom, ali je opet pukla kod pritezanja. Ona je čak i nešto primila na navoj. Imam još jednu s plastičnim maticama i nju ne mogu dobiti da primi da se ubiješ.
Što se tiče ulja, da to je fotkano možda pola minute nakon paljenja.
_20221018_191411.jpg
_20221018_192653.jpg
_20221018_195149.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Tuga i jad od dijelova, moreš se slikati kad boljih nema na tržištu.
Barem se ja sa njima nisam susrel.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,003
Ja sam jednu kupil koja je bila 15 cm dulja od bužira. Veli lik original za 533. Sve su takve. Samo neznam kam nagureti taj komad sajle. Onda uzel kao za 539. Dužina paše,ali matica na blok malo morgen. Naoružaj se strpljenjem i plastična matica je za 1 vuru zmontirana. Lepo ju poravnaš i polako da si vreže novi navoj. Nema druge😒

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Deneš gore ovakav poklopac i nemaš brige sa sajlom 🤭

A ako baš mora imati brojač radnih sati onda skineš ovaj mesingani priključak i odeš do tokara da ga prilagodi sajli kakvu imaš ;)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,265
Prilično visok tlak ulja ali predpostavljam da je hladan bil.
Na vruče bu garant pal i od vožnje tih cca 3 kilometra mu nebu ništ, barem se bu kolko tolko ugrijal da vidiš jel pada.
5 bara gura bez brige na vruče, vidiš da je i vura skoro do 5 zelena ;)
............
Radio sam u Rafineriji Sisak. Sve ove pumpe/kompresori/turbine, koji imaju prisilno podmazivanje (posebni sustavi samo za podmazivanje) morale su imati tlak ulja 3 bara na kliznim ležajevima. (y)

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
i plastična matica je za 1 vuru zmontirana
A tu sam znači pogriješio! Ja sam potrošio samo pola sata na nju i još pola sata na metalnu :)
To ću sad ostaviti po strani, bilo mi je bitno očitati okretaje, a to sam uspio i sa samo utaknutom sajlom. Al kad malo bolje razmislim o putanji kojom sajla ide, nema je smisla niti stavljati takvu. Nosač filtera zraka je preblizu mjesta gdje se šarafi i direktno je paralelan tome, pa sajla na niti 10 cm udaljenosti treba dvaput biti dobro prelomljena. To je i jedan od razloga što ju je teško zašarafiti jer je moram na tom kratkom i nepristupačnom dijelu svinuti pa je stalno napeta, a i struže bužir po nosaču. Kad sredim sve ostalo i bude više vremena, prilično sam siguran da ću skinuti nosač filtera zraka i kroz njegovu sredinu probušiti rupu za bužir tako da će u utor ići bez ikakvog svijanja i napetosti. Konstrukcijska greška :-(

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,931
Radio sam u Rafineriji Sisak. Sve ove pumpe/kompresori/turbine, koji imaju prisilno podmazivanje (posebni sustavi samo za podmazivanje) morale su imati tlak ulja 3 bara na kliznim ležajevima. (y)
Jasno, ali predpostavljam da su te pumpe, kompresori, turbine... bile pogonjene elektromotorima i nisu imale promjenjivi broj okretaja.

Gle kaj veli čitanka za takav motor ;)

A tu sam znači pogriješio! Ja sam potrošio samo pola sata na nju i još pola sata na metalnu :)
To ću sad ostaviti po strani, bilo mi je bitno očitati okretaje, a to sam uspio i sa samo utaknutom sajlom. Al kad malo bolje razmislim o putanji kojom sajla ide, nema je smisla niti stavljati takvu. Nosač filtera zraka je preblizu mjesta gdje se šarafi i direktno je paralelan tome, pa sajla na niti 10 cm udaljenosti treba dvaput biti dobro prelomljena. To je i jedan od razloga što ju je teško zašarafiti jer je moram na tom kratkom i nepristupačnom dijelu svinuti pa je stalno napeta, a i struže bužir po nosaču. Kad sredim sve ostalo i bude više vremena, prilično sam siguran da ću skinuti nosač filtera zraka i kroz njegovu sredinu probušiti rupu za bužir tako da će u utor ići bez ikakvog svijanja i napetosti. Konstrukcijska greška :-(
Sajla je nekad (kad je Bog po ovom svetu hodil) imala na sebi jednu metalnu čahuru koja je prolazila kroz nosač filtera.... nije ni to bilo idealno rješenje ali s takvom, kak ti veliš konstrukcijskom greškom, sajle su radile po 20 i više godina.

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Moram priznati da nisam uspio vizualizirati putanju koju si opisao. Originalna sajla na ovom traktoru je pukla baš na pregibu nekih 5-6 cm od motora, a i sam bužir je pukao unutra na tom mjestu. I još je sajla imala mali plastični bužir na sebi na dijelu gdje prelazi preko nosača filtera. MF FE35 recimo tih prvih 10cm ima ravno od motora (doduše, i njemu je pukla sajla :), a tako bi i ja napravio s tom rupom. Nema naprezanja kod šarafljenja sajle, nema (velikih) naprezanja u radu.
sajla_smjer.jpg

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
240
Hm, samo ovi mjerači na traktorima imaju definiran raspon pritiska, nije definirano da mora biti baš jedan jedini. No i ako zanemarimo raspon i kažemo da mora biti točno 3, što bi trebao činiti? Nekakvo raskapanje motora radi 0.5-1 bar višeg pritiska (koji će se kod toplijeg motora možda smanjiti, nekako mi se ne čini kao opcija.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Tu su se pumpe vrtile vjerovatno na istom broju okretaja i pravile 3 bara pritisak ,dok na traktoru je raznoliki broj okretaja.

Marko355

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,608
Vidim da se spominje pritisak ulja..

Kod mene na sadašnjem 533 je hladan isto oko 6 bara, topal padne nekih 1 bar, bio to pun gas, ili ler. Varira nekih pola bara na ler-pun.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,894
Jeste li sigurno da ti (pokazni) manometri pokazuju približno točan podatak?

Marko355

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,608
Bio je sličan ovakav, ako ne i isti. Stalno je stajao na približno istom mjestu, pa sam mislio da ne radi.
Iz tog razloga sam uzeo drugi i on pokazuje i topal i hladan poprilično sličan pritisak.

Prilozi

• _ulje_20221022_112055.jpg
    _ulje_20221022_112055.jpg
    28 KB · Pregleda: 20

Najnoviji postovi

Na vrh