• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Dobro si spojil, to kaj debela ide na anlaser, a ne na bateriju je manje bito.
Bolje je da je na bateriji ali vozi i ovak
Znači tako nije tvornički?
Jer su kablovi zaštićeni a mislim da nije prespajano

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Ovo je slika traktora koji je imal u trenutku slikanja ni tisuču radnih sati i nije niko po njemu kemijal ništ.
Tri kabla idu na automat. debeli sa akumulatora, odvodni prema bravi i jedan koji povezuje alternator i anlaser.

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Pročito kako je DGIMT napiso da lampica D+ a B+ da se spaja ampermetar

Prilozi

• IMG_20230908_153413.jpg
    IMG_20230908_153413.jpg
    23.4 KB · Pregleda: 12
Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ajmo ponovo😂
Znači plus sa akumlatora ide na alanser i od alansera je izveden drugi komad žice koji vodi do aletrnatora. A tanka ide od lampice do alternatora..
Ova velika stopica (plus) bi trebala ići na D+ pošto je nasadna velika na D+ a di bi ona trebala ići tanka na B+ ili D+
Stvarno je ovo postao cirkus. Oznake ti govore da je mala stopica D+, a velika B+. Kraj cirkusa.

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Evo me sa još jednim problemom.
Promjenio sam ampermetar i prepisao sa starog kako je bilo spojeno al ne radi
Provjeravao sam žice kuda vode pa evo slike i opisa gdje se spojene..
Ne znam točno gdje su spojene dvije žice na kontakt bravici pa nisam napisao a ni gdje točno vodi ova plava sa B+ na koji osigurač mislim da na glavni od 25 ampera

Prilozi

• IMG_20230908_183439.jpg
    IMG_20230908_183439.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 23

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
znači da nije kriv instrument nego vjerojatno instalacija ..jer ne bi ga mjenjao da je radio stari ?

ako si zamjenio žice na ampermetru pokazivao bi ali krivo ..tj. kontra
tanka žica prema bravici je za osvjetljenje instrumenta
osigurač zna raditi probleme s slabim spojem

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Vodi ta tanka za osvjetljenje i plava sa B+ na bravicu..
Ne znam kako da spojim

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@mario1511 teško te pratim. Ja sam sad shvatio "da ti možeš normalno upaliti traktor s ključem", a onda dok motor upali, ne vidiš na ampermetru struju punjenja.
Sumnjam da su 2 kom ampermetara neispravna, gotovo nikad.
Dakle ako traktor upališ preko ključa, motor radi, a ampermetar ne pokazije struju punjenja, da li ti se gasi kontrolna lampica za alternator, dok motor radi?
Vidiš kako je težak razgovor s premalo informacija, hebeš nagađanja 🤕. Hajde budi brz da ti prije utakmice to pomognem razriješiti. 🙃

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ne radi mi mozak , jebi ga .
uglavnom gore na šemi od GMimt je kak mora biti spojeno , prati tu šemu

Debela ide na alanser a tanka do lampice
debela s alternatora mora na ampermetar i na bravicu , ne smije na anlaser ..na anlaser ide drugi kraj ampermetra .

Govorimo anlaser mislimo na mjesto gdje se spaja debeli plus pol od akumulatora

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Teško pali ,lampica svijetli stalno ali malo slabije kad se upali..a ampetmetar ni u minis ni u plus
Čak i kad ga upalim pokazuje mi kada mjerim multimetrim 12.5 tek kada dodam gas do kraja puni al skroz malo..
Znam da je teško al ne znam odakle bi krenuo😅

Ja dalje ovo pratim tek sutra u jutro pod kavom sad je utakmica 🙂
Onda nastavljamo sutra jer i ja gledam🙂

debela s alternatora mora na ampermetar i na bravicu , ne smije na anlaser ..na anlaser ide drugi kraj ampermetra .

Govorimo anlaser mislimo na mjesto gdje se spaja debeli plus pol od akumulatora
Očigledno da ni jedna žica nije na svom mjestu pa ću morati od nule pa ako moguće što bolje objasniti početnik sam u ovome😂

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
debela žica s alternatora mora ravno na ampermetar ,
ta ista žica s ampermetra na kontakt bravicu .
drugi pol od amprmetra mora na plus pol akumulatora ,ali preko osigurača , to je prvi osigurač u prvom redu , druga strana tog osigurača ide na plus pol (obično je spojena na anlaser ispod vijka ključ 17 gdje je i debela žica koja ide na plus klemu akumulatora ) .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako krivo spojiš Li B ampermetar bude pokazivao suprotno ali bude pokazivao znači da su sve druge žice dobro spojene.
Ako je kontra spojen kad upališ svijetla ampermetar bude išao u plus stranu (traktor ugašen).zamjeniš Li B.

Noje mi jasno zašto se bilo tko muci a ampermetrom .Totalno nebitna vurica na traktoru.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Teško pali ,lampica svijetli stalno ali malo slabije kad se upali..a ampetmetar ni u minis ni u plus
Čak i kad ga upalim pokazuje mi kada mjerim multimetrim 12.5 tek kada dodam gas do kraja puni al skroz malo..
Znači da ne puni jer lampica svijetli dok motor radi, zato ampermetar nema što pokazivati.
Da li kazaljka ampermetra pokazuje neki pomak dok ga griješ i pališ???

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
200
Ako krivo spojiš Li B ampermetar bude pokazivao suprotno ali bude pokazivao znači da su sve druge žice dobro spojene.
Ako je kontra spojen kad upališ svijetla ampermetar bude išao u plus stranu (traktor ugašen).zamjeniš Li B.

Noje mi jasno zašto se bilo tko muci a ampermetrom .Totalno nebitna vurica na traktoru.
Mislio sam odustat da ga ne spojim al kad sam već kupio spojit ću ga

Znači da ne puni jer lampica svijetli dok motor radi, zato ampermetar nema što pokazivati.
Da li kazaljka ampermetra pokazuje neki pomak dok ga griješ i pališ???
Ne pokazuje ništ, a nema nikaki izvod sa ampermetra do alternatora

Najnoviji postovi

Na vrh