• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

oliver

Član
Tu od
5 Sij 2014
Poruka
406
traktor svoje zaradi i netreba žalit ni jednu kunu za održavanje i po potrebi generalni remont,,moj ferac je se 50 puta do sad otplatio,i to ne samo meni pitaj boga koliko je vlasnika promjenio,i radi dan danas kao sat, više me godišnje košta auto nego traktor,sa autom ni kune ne zaradim a uredno plaćaš registraciju,popravke itd..
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
auto nespominji, najviše žalim dati za registraciju, a nemam prebijene lipe od njega, a moraš imati.........a za traktor izađe 750kn, a to zaradi u jednom danu..........
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,201
Pa i auto zaradi, ja npr jos nejdem na posao nikud, ali idem u skolu, a i dok nejdem skoro svaki dan sam u autu, ne vozim se bezveze nego kud moram ici, da nemam auta moral bi ici vlakom ili busom i to opet moras platiti.. A i meni auto ne predstavlja puno u zivotu, mislim na to da to mora biti neki luksuz ili neznam sto.. Mene auto mora odvesti od tocke A do tocke B i to je to.. Dok su mi traktori puno vazniji i njima puno vise paznje posvecujem..

A sto se tice generalne na traktoru, vi svi pretezno racunate da se mora ama bas sve mjenjati na traktoru pa tu dolazite do velikih cifri.. Mojem jednom IMT-u generalna pomalo kuca na vrata i za neko vrijeme dok ju budem radio, radio budem samo motor..
Kvacilo, hidrauliku, prednji trap i ostale takve "sitnice budu ostale kakve jesu, tj su ispravne i nema razloga da tu kaj diram dok je ispravno.. Ima i volan malo lufta, i prednji trap bi valjalo piksirati i ovo i ono, ali to moze jos raditi, a motor dok posustane, eh zna se..
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
da, ali ako radiš motor, i traktor ti je već rastavljen, odmah ćeš pogledati i u kakvom je stanju kvačilo........prednji trap nije skup za napraviti, al i vrijedi kada se napravi........i nađe se tu još dosta sitnica, da se napravi kada se rastavlja........i onda dolaziš do cifri, o kojima nisi planirao.......
 

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Upravo tako,i ja mislio piksirat prednji kraj pošto to dođe par sto kn kad na kraju morao navarivat rukavce i tokarir,razbušivat koljevku i most te radit veču piksu i centralni bolcn i ode 500 kn više samo tak,isto kao i kvačilo,mislio mjenjat samo lamele,kad ono treba i capice i štiftove i ploču između lamela semeringe na spojničkoj i odma se prikupi. A bezveze kad sređivaš motor da ne staviš novu pumpu ulja,nije nužno,al bože moj,nije ni ona vječna,pumpu goriva jer stara slini il se bi uskoro mogli rastepsti ventiliči il puknut membrana,vodenu jer bi mogla svakog časa procurit,bošpumpu jer je sređivana nikad sve su to nebitni al bitni djelovi ak očeš kolko tolko bit siguran i mat kvalitetan rad motora
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,201
Znam da bi bilo dobro odmah sve napraviti pa si miran, ali zasto bi mjenjal npr ac pumpu, vodenu, uljnu, lamele i te stvari ako su ove stare ispravne i vjerojatno su jos uvijek bolje od novih.. Dok crkne onda se mijenja, ipak to si napravim sam, te neke stvari izvana, dok u ono sto je unutar motora se ne upustam..
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,304
Pravi majstor koji ti bude slagal motor tebe nebude pital kaj treba mjenjati.
On bude sam odlučil kaj treba, a ono za kaj misli da bu još vozilo te bude upozoril da je pri kraju, a na tebi je da taj dio odlučiš.

Ako tak ne napravi onda tebi i tvojim susjedima ostavlja mogučnost pljuvanja po svojem imenu
 

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Kolega muha je dao pravi primjer majstora i tog bi se svaki pravi majstor trebao držat ak misli garantirat za posao i misli na ugled. A ja ne očekujem da neko uvaži il se složi sa mojim mišljenjem al ja sam se vodio teorijom da mi je vodena pumpa na traktoru ko zna kolko stara i čekao dan kad bu pustila pa sam ju bez razmišljanja mjenjao,ac pumpa također stara,ak pukne membrana novo ulje i filter dođu barem ko pol kvalitetne pumpe,uljna stara prek 30 godina i da ne navodim dalje. O kvaliteti novih i nekadašnjih pumpi netreba pričat,al također kolke su šanse da novo propusti tolke su i da staro tak da.. pričam o kvalitetnijim novim djelovima,tj onima koji slove kao kvalitetniji

Može se dosta toga ostavit starog jer je još ispravno i uštedit 1000-2000 kn al isto tak to sve kroz godinu dvije rikne i ionak izmjeniš i opet si na istom al se još dodatno našrafiš i ostaneš bez traktora dok ti najviše treba
 

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,110
Kolko kod tebe dojde ful generalka?
Obrada radilice sa ležajevima, novi sklopovi i obrada bloka, vodilice i ventili, Boš pumpa i dize, brtvila, semerinzi, ulje, kvačilo, filteri, lanac za razvod ............. i pripadajuče sitnice
Plus ruke majstora


-klipovi,karike,stubline
-dihtunzi
-lezaji radilice
-semering prednji i zadnji radilice
-cahure klipnjaca
-ventili i vođice ventila
-razvodna kutija (lanac,zup. bregaste,zup. kandzasti,zup. radilice,spaner)
-filteri ulja i goriva
-crijeva za vodu
-ulje
-set za kvacilo(lamele ,bolcni,spojke,capne,druk lezaj)
-masinska obrada (radilica,blok,pisne klipnjaca)
-PVP i dizne
-ruke majstora

Oko 1000eura.. Kod vas na ovu cifru ide jos oko 300 eura,to nije malo para s obzirom kakva su vremena..Informisacu se tacno ovih dana koliko iziđe sve u trgovini gdje ja kupujem uglavnom dijelove..Ja inace neradim sa svojim dijelovima pa i nepratim koliko tacno kostaju.Ono sto musterija kupi ja ugradim.Jedino mu mogu sugerisati jel nesto valja ili nevalja.
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
U pravu ste kad kažete da kad se radi da ne treba žaliti tisuću-dvije kuna jer si tad siguran u radu. ja sam počeo sređivati volan pa na kraju došao do generalke motora, signalizacije i farbanja. Bolje sad kad je mrtva sezona nego da ti vrisne u jeku sezone. Onda imaš problem.
Ali stvar je u tome da pojedini nemaju financijske mogućnosti da ulože dosta love odjednom pa onda samo krpaju strojeve.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,304
Nije malo, ovisno je i o kvaliteti ugrađenih sklopova.
Cjene su od 250 do 500 kuna, tu več ode dodatnih 100 eura, a predpostavljam da su djelovi kod vas mrvicu jeftiniji nego ovdje

U pravu ste kad kažete da kad se radi da ne treba žaliti tisuću-dvije kuna jer si tad siguran u radu. ja sam počeo sređivati volan pa na kraju došao do generalke motora, signalizacije i farbanja. Bolje sad kad je mrtva sezona nego da ti vrisne u jeku sezone. Onda imaš problem.
Ali stvar je u tome da pojedini nemaju financijske mogućnosti da ulože dosta love odjednom pa onda samo krpaju strojeve.
Ne pojedini, večina
 
Posljednje uređivanje:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
To je točno neki kraju al na kraju produ skuplje.
Prava generalka na traktoru nije samo uredit i zmenjat dijelove u motoru nego i popratne stvari (agregate) alternator,a laser,komplet obje lamele sve pikse i luftove semeringe itd.
Netreba sve novo neke se stvari mogu i reparirat.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
495
Kolega ima problem a nema internet da pita

Sred oranja 533 ostal bez snage,jedva se dovukel doma. Poslje gašenja više ga nije mogel upaliti .AC pumpa u redu .Dizne nikad nisu dirane a ima hrpu sati pa je prvo posumnjal na njih ,stavil nove,ništa. Onda je odnesel pumpu na pregled, stavil gore i ništa.
Kad mu je bilo dosta vlastitog kemijanja onda je našel majstora i on je našel kvar-rasipal se natezač i lanac je preskočil. To su složili ali...
Sad se čudno ponaša-pali jedino na guranje ,i to odma- jedan metar i kresne.
Poslije ga cijeli dan može i na anlaser upaliti .Ak pričeka dva tri dana može vrteti dok ne isprazni akumulator ,jedino na guranac pali .Poslije guranja može i na anlaser, ak ne napravi pauzu od dva dana.

Sve moguće neozbiljne savjete smo mu već dali ,da ga ne gasi, da ga pali svakih osam sati , da se parkira nizbrdo .....

Pomogel bi kakav korisni savjet ak ko ima ?
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,304
Pošto je lanac preskočil skoro sigurno je pofrkal ventile, ovisno gdje je preskočil, na kojem lančaniku. Siguran sam da se omeknul i na bregastoj.

Glava dole ako ste sigurni da je majstor dobro postavil lanac na oznake i ako ste pumpu kod motaže donekle pogodili.
Probajte Boš pumpu malo zakrenuti u ranije, a ako ni to ne pomogne onda glava dole.
 

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Meni se to dogodilo ,al mi je smotalo samo klackalice(nisu ljevane) .Poravnao sam ih i rade.
 

Notturno

Novi član
Tu od
18 Velj 2014
Poruka
5
Evo mene nov ovdje :(hi): imam imt 539 82'g eh instalacije su 0 bodova samo paljenje ako ko zna koje boje su kablovi od farova itd i kako cistite anlaser moj je pun prasine oni utori svi puni :mad::
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,304
Najvjerojatnije su svi crni od ulja :icon_lol:
Probir lampu u ruke i sve ti bude jasno.
Alnaser rastaviš i utore na kolektoru počistiš skalperom ili starom pilom za željezo. Pazi da ne oštetitiš kolektor.
Ostalo ispušeš ili opereš ako je masno.
 

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
lijep je to posel rastavljati anlaser nakon bog te pitaj kolko vremena, kolko i nije problem počistiti ga i ispuhali,ala pa su ti ruke crne heheh a kaj se tiče el. instalacije,lijepo ispitivača za struju uzet i malo zezancije i pregledavanja kablove najdu se odgovarajuče žice :)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,304
Sličan postupak ko i na alnaseru.
Rastaviš i ispušeš i usput zamjeniš ležajeve i provjeriš četkice na regleru.
 

Najnoviji postovi

Na vrh