• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
Mislim da sam ušminkao električnu shemu za IMT 533 i da je sad spremna za objavu, "urbi et orbi". Plan je bio ukratko je i opisati, ali dobio sam dar mašte i govora pa se nakupilo i teksta. U prilogu imate osnovnu shemu s podelementima. Ne stane sve u jednu poruku pa ide u dvije.
Shema_imt_533_predpregled.jpg

Prilozi

• IMT 533 opis sheme.pdf
    473.1 KB · Pregleda: 288
  • IMT533 komplet shema.pdf
    416.1 KB · Pregleda: 276

DGimt

Aktivni član
Tu od
27 Ruj 2022
Poruka
236
I ostatak sheme s podelementima.

Prilozi

• IMT 533 konektor prikolice 7 pol.pdf
    233.4 KB · Pregleda: 154
  • IMT 533 kontakt brava.pdf
    227.4 KB · Pregleda: 176
  • IMT 533 Prekidač žmigavaca indijski s automatom.pdf
    225.6 KB · Pregleda: 143

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne znam,stari ga je donesel..ali nije pasal ..radil je neku čahuru

Mislim da sam ušminkao električnu shemu za IMT 533 i da je sad spremna za objavu, "urbi et orbi". Plan je bio ukratko je i opisati, ali dobio sam dar mašte i govora pa se nakupilo i teksta. U prilogu imate osnovnu shemu s podelementima. Ne stane sve u jednu poruku pa ide u dvije.
View attachment 56274
E ovo je posel...ako si tak pedantan i temeljit sa zicama onda si doktor...točka.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@DGimt ponovo pohvaljujem tvoj trud i muku, ali ima tu dosta toga stručnoga što ti je definitivno barem za sad promaklo.

Evo da ti probam ukazati samo na nekoliko detalja:

- Kod "opisa" potrebnog kapaciteta akumulatora za paljenje traktora zanemaruješ startovanje / anlasovanje kod veoma niskih temperatura zraka. Tada je ulje u motoru gusto, motor se teže vrti. Tada ti treba dugo vremena koristiti grijač motora. Elektropokretaču / anlaseru su klizni ležajevi / puškice / pikse ka zalijepljeni, zupčanik / bendiks se jedva giba po rotoru, automat i vilica imaju težak posao da ga ubace u zupčanik zamašnjaka. Sve se to događa na jako niskoj temperaturi na kojoj i olovni akumulator nema nazivni kapacitet, nego eventualno samo pola. Znači "kanta struje" nema idealnih 100 Ah / recimo to kao 100 litara, nego ima oko police, jedva nekakvih 50 Ah/ 50 litara. Nemaš potrebe "izmišljati tu struju", jer je odavno izmišljena i sve su te zakonitosti u praksi prepoznate.
- Kod opisa automata za elektro pokretač nisi izgleda prepoznao njegovu konstrukciju i princip rada. Motani je s dvije različite debljine žice, i spojeni je malo drukčije nego si ti to skužio. Zašto? Zato da uvijek može ostvariti funkciju preciznog uzubljivanja zuba zupčanika elektro pokretača u međuzublje zamašnjaka. Da ne duljim sad o toj teoriji i praktičnim izvedbama kako je to konstruirano i kako to zapravo radi.
- Alternator ti je zapravo trofazni generator izmjenične struje, s dograđenim ispravljačkim sklopom od 3 plus i 3 minus diode itd. itd. Značajno je to drukčije i ozbiljnije od ovako opisanog. I prikazao si tek jednu jedinu konstrukciju alternatora, a ima ih na traktorima vrsta da ti pamet strane. Tvoj opis nema nikakve sličnosti s ruskim alternatorom, ili onim od Zetora itd. itd. Postoje mehanički, a postoje i elektronički regulatori napona za alternatore čak i takve kojeg pokušavaš opisati, te još i poneki popratni releji kod određenih traktora.
- Osigurači imaju samo jedan jedini zadatak, da sačuvaju električnu instalaciju od zapaljenja. Ništa drugo.

Nemoj se naljutiti na ovo.
Jasno mi je da si znatiželjan, da si marljiv, vidim da si lucidan, pametan, da razgrčeš problematiku.
Daleko je do toga dok uspiješ poloviti od svakog pojedinog elementa "princip rada" tek tada ga uvijek budeš znao i popraviti.
Nastavi i dalje biti istraživač i uporan, ali uvijek imaj u rezervi da možda nisi prepoznao sve projektirane karakteristike. Nisu svi inženjeri i konstruktori bili bedaki koji su to osmislili, izradili, testirali i pustili u rad.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Jedan forumaš je iskazal želju za novim hladnjakom.
Ovo mi ne izgleda loša opcija, a ni cijena, ako ga može nekim kanalima nabaviti.
Jedino kaj na prvu vidim je na krivom mjestu zavareno gornje ukručenje.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A muha..sječaš se

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Kak ne, 77% pripreme sam napravil a onda sam shvatil da bu največi problem dovesti i učvrstiti pakne na mjestu

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Tam gde je meni bilo interesantno su amulimijumske ;)
Imal sam ja ideju napraviti neki ko štelajuči nosač koji bi išel umjesto cilindra.... nekak sam učvrstil i kad sam probal počistiti gore kod cilindra sam bil skoro na nuli, a dole je taman poravnalo....na kraju sam sve skupa hitil u smeče.
Ionak bi taj alat više bil po selu nego pri meni.
Uz tokarenje doboša i takav alat kočnice bi morale biti od prvog dana ko beba.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sve je to prešlo kvragu ..došlo doba mjenjaj ,mjenjaj,mjenjaj

Sem toga jebale ih plivajuče pakne..tam gdje je največe opterečenje i dan danas su pakne dolje na bolcnu..pa imaš kakvu takvu pomoč za centriranje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
došlo doba mjenjaj ,mjenjaj,mjenjaj
Je, samo kaj nemaš kaj novog ugraditi.
Nemrem trenutno najti sliku o čemu pripovedam, ali to nemre kočiti kak treba da stoput počistiš i truda si daš.

Atppt

Aktivni član
Tu od
10 Sij 2021
Poruka
272
Sve je to prešlo kvragu ..došlo doba mjenjaj ,mjenjaj,mjenjaj

Sem toga jebale ih plivajuče pakne..tam gdje je največe opterečenje i dan danas su pakne dolje na bolcnu..pa imaš kakvu takvu pomoč za centriranje
Sad su opet na nove poluprikolice(šlepe) počeli ugrađivat doboše i pakne i felga ima samo 8 šrafa ne ko do sad 10

Najnoviji postovi

Na vrh