• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
9
Kad radim nesto sa traktorom, nakon toga, ako pokusam otvoriti rezervoar nafte (nemora biti isti dan, i par dana kasnije se isto ponasa), cep se jako tesko odsarafi. Kao da se napravi vakuum u spremniku, i kad uspijem osloboditi cep rezervoara, kao da spremnik "udahne" zrak. Jel to normalno ponasanje?

Drugo pitanje, cistio sam filtar zraka neki dan, i iznenadio se da ima vode unutra. Jedino gdje vidim da bi voda mogla ulaziti je na gumi kroz koju ulazi vertikalna gljiva usisa, koja je dakle iznad haube od traktora. Da li na toj gumi inace postoji nekakva stezaljka ili nesto sto stegne gumu na cijev? Na mojem primjerku gume nema nista.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,484
Nije normalno ono sa čepom.
Guma ima šelnu sa gonje strane dok se donja natakne na filter. Paše ti gore crijevo usisa ravno.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,484
Kaj nije bolje skinuti gumicu ispod čepa? Ionak je sav mastan pa se nebu ni primjetilo da kaj curi :ROFLMAO:
Šalim se malo, treba probati zrakom ispuhati cep.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
662
Sad konačno je, ali moral je prvo teritorij obilježiti :ROFLMAO:

Posljednje uređivanje od moderatora:

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
9
Kupio sam cep rezervoara goriva sa rupicom, na donjem segmentu, i na gornjem, i nema vise problema sa stvaranjem vakuuma u rezervoaru nakon rada. Stari cep, koji sam zatekao na rezervoaru, nije imao rupice ni na unutarnjem segmentu, niti na vanjskom, zato vjerovatno i je nastajao vakuum.

Filter zraka sam na kraju komplet promjenio i kuciste i sve, jer su oba zicana uloska, i gornji i donji bili u jako losem stanju, a kako se gornji ne vadi, sam procjenio da mi je jednostavnije kupit sve komplet, i zamjenit. Odmah sam i crijeva gumena koja idu od filtera do usisne grane promjenio, oba. I stavio nove selne. Takodjer sam promjenio i gumu na usisu u filter koja viri gore iznad haube, stavio sam dugacku koja ide u punoj duzini od dna cijevi koja izlazi iz vrha filtera, pa viri gore iznad haube. Sada je dovoljno dugacka da moze na nju ici selna, koja je nedostajala. Duzina te gume je ~20 cm.

Cini se da je zahvat prosao ok. Traktor radi normalno i kad rukama poklopim gljivu osjetim da vuce zrak na nju. Hvala na pomoci i na savjetima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
Stari cep, koji sam zatekao na rezervoaru, nije imao rupice ni na unutarnjem segmentu, niti na vanjskom, zato vjerovatno i je nastajao vakuum.
Dopusti mi mali komentar. Taj te ćep služio godinama i sad je izgubio funkciju. To znači da ima riješen ulaz zraka u rezervoar i spriječeno vakumiranje istog. Prouči ga još malo kako je "zapakovan, zapertlan" s unutrašnje strane, po obodu. Garant ima riješen ulaz zraka i spriječen izlatak nafte. Molim te prouči ga i javi nam povratne informacije. Hvala ti unaprijed.

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
9
Nije me sluzio godinama, ali moguce da je godinama sluzio prethodnog vlasnika. Novi sam vlasnik starog traktora, i opcenito novi korisnik traktora uopce. Stari cep sam ubacio u kutiju od alata na traktoru, nek se kotura tamo. Trenutno sam orjentiran na solucije koje su po mogucnosti jednostavne, a to je u ovom slucaju bila zamjena cepa. Stari cep mozda nije orginal, ne znam, nemam ga sa cime usporediti. Pogledam ga sutra detaljnije iznutra.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
Zar bi itko proizveo ćep za rezervoar koji nije funkcionalan. Razmisli malo, služio je godinama, nema veze koga, a tebi se zaštopao, pa se rezervoar počeo vakumirati.
OK tebi bolje paše ugraditi novi i voziš dalje, ali što dok se nema, ne može nabaviti...

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
9
Stari cep od rezervoara, nema nikakvih vidljivih rupa niti na unutarnjem niti na vanjskom segmentu metalnom. Tek kad se makne gumica sa unutarnje strane, koja lezi na vanjskom rubu unutarnjeg segmenta, vidi se rupica mozda 1-1.5mm, koja je dakle ispod gume. Tako da ne znam kako obavlja funkciju, nakon sto se cep stegne na otvor rezervoara, kad isti pritisne gumicu na tu rupu koja je ispod nje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
Ako je tvoj ćep kao ovaj na slici tu se vidi kud zrak ulazi, po cijelom obodu, oko ruba. (Rupicu si dakle pronašao. Nepoznato je da li je guma originalna, ili je druga, te da li greškom ne sprječava prolaz zraka.)
1000020814.jpg
Vidiš i proreze uz "krilca, pera" s kojima zabravljuješ ćep na rezervoar, pokraj njih ti ulazi zrak, a guma mora da brtvi izlaz nafte...

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
9
Nije takav cep nazalost, budem sutra uslikao.

Nalio danas nakon malciranja/kosnje (roto malcer), ulje u linijsku Bosch pumpu.

Postupio, prema preporuci od neki dan, isto ovdje sa foruma.

Maknuo poklopac/cep sa oduska, i nakon toga odsarafio taj odusak sa pletenom zicom unutra, te nalio u rupu u koju je taj cep/odusak zasarafljen, na Bosch pumpi, iz kansitera preko ljevka ulje.
Nakon nekog vremena krenulo je otraga na cijevcicu preljevati.
Kako sam neki dan mijenjao i ulje u motoru, INA Super 5, nalio sam to isto ulje iz 10L kanistera.
Podmetnuo sam istu kantu od Jupola ispod, u kojoj je i staro motorno ulje, da se cijedi iz Bosch pumpe, visak iz preljevne cijevcice.
Tim otpadnim uljem naknadno premazem jedan stari drveni objekt, od planjki.

Hvala na savjetima, i na pomoci.

Najnoviji postovi

Na vrh