Ja sam iz zagorja, sa zagorskih brega, tako da je za mene oranje gore dolje najbolja i najlakša solucija.
Nisam bio dovoljno jasan imam i orem DVOBRAZNIM plugom OLT 12" ( slavonac ) gore - dolje, neke parcele koje su kraće isključivo uzbrdo jer bi se inače na vrhu stvorio manjak, a dubina oranja obje brazde je 25-30 cm garantiram mjereno.
Stari traktor prodao sam šverceru iz Bjelovara ( sam je rekao da se time bavi ) i on je vidio gdje, s čime i kako orem, probao je i kupio traktor star 21 godinu bez prigovora.
Zašto sam pokrenuo ovu priću - zato jer sam sa starim traktorom bio zadovoljan i tek mi je sada jasno zašto su me drugi gledali i čudili se s čime i kako to ja orem, a sada me zafrkavaju da sam dobrog prodao a lošeg kupio - ali pustimo to ..
Mislim da si ti Bobo u jednom svom odgovoru nekom napisao da klipne pumpe imaju bolji okretni moment, a da rotacijske bolji odziv na gas i to onda samo potvrđuje moje mišljenje
Mene interesira dali se može i kako štelati paljenje - popicanjem gore-dolje bosch pumpe ( jer vjerujem da je ova ispravna jer pali i radi OK ) i dali bi se time što postiglo - onosno koji bi položaj što donosio ... i
Dali se nova RBR pumpa može samo tako ugraditi umjesto ove rotacijske - je li to uopće moguće ili je potrebno još nešto - neki zupčanik prijenos ili što.
Znam da me neki neće razumjeti i sa ovim traktorom sam zadovoljan ali ali ali to nije to jer ja znam što sam imao i to bih opet htio imati ( nije riječ o ženi - malo šale )
Molim da mi još netko tko je imao ili ima 539 i još ako je radio sa obje varijante ( pumpe) iznese svoja iskustava da lakše donesem odluku
kolega, oranje na 25-30 centimetara je najveća glupost koju čovjek može raditi, bezveze izvlačite van mrtvu i neplodnu zemlju, oranje od 20 centimetara je sasvim dovoljno, lakše je za radit a i ista je korist kao i od oranja od 30 centimetara. I ja sam iz zagorja i radim svojih 5 hektara zemlje i još duplo toliko usluga i oranje iznad 20 cm nedolazi u obzir