Evo nakon dugo vremena, čovjek popi*dio jer sam jedan dan ostao u vinogradu jer me izdao akumulator, a već godinu i više radimo bez punjenja i palimo makinu na "direkt" s tim da sam si dao mašti na volju pa sam samo selenoide spojio sa tipkalom, da nebi matorog ili punca pogazio traktor jer je bilo situacija da doktori pale na direkt u brzini...
Kad me makina izdala, odgurao sam ga do najbliže nizbrdice, kakvih 150 metara i tako upalio, kad sam došao doma, izvadio novu instalaciju kupljenu još 2015. Staru isjekao i bacio napolje jer ionako ku*cu ne služi, nit mogu paliti preko bravice, nit dat kontakt, nit svjetla nit išta. Pospajao glavni vod, dobio ga da kreše na bravicu, nešto iskemijao sa alternatorom, al' nezz jesam dobro napravio, doduše puni, al' sam bacio svoju kemiju neku i shvaćanje sistema. Prešao na svijetla i žmigavce, kad vidi ćune od komarca, ta nova instalacija te tjera da sva 4 žmigavca idu na 1 osigurač kao i kratka i duga svijetla... Kad sam to skontao umalo sam i to isjekao i otišao u trgovinu po 100m kabla i sve sam da razvučeem. Al' ajd, dosad nisam ni tako imao pa ću sad spojiti ovako, do iduće prilike kada stvarno kupujem 100m kabla i radim sve komplet sam, jer ovo nema smisla, nit sheme sa intalacijomk nit kakvih oznaka, nego samo nekom logikom možeš skontat gdje koji vod ide i za šta koji kabl služi, da ne pričam da Masu sam moraš hvatati, pola kablova je za 2m duže već što treba iako je za IMT542 instalacija (Mada i bolje da je duže već kraće)
E sad, ampermetar ide serijski prije ostalih trošila jel tako?
Alternator je trenutno spojem sa plusa na alnaseru B+ na alternatoru, D+ bi trebala biti masa jer nemam nikakav signal za pobudu, spojim na sijalicu i nema signala. Imam treći izvod koji je isto plus i kad njega spojim na + na akumulatoru imam punjenje, a dok je ovaj B+ koji dolazi sa lanasera isto spojen direkt na akumulator, ne puni, pa me sad to sve buni i nemam pojma gdje sam. Pa ako ima koja dobra duša da to malo pojasni.
I jel ima neka caka da razdvojim ta svijetla i žmigavce na svaki poseban žmigavac, ako ne na svaki zasebno makar na 2 uparena... Nezz dali da koristim obične premosnice od žice pa tako razvlačim plus ili da posebno provlačim žice od kontakt bravice, mada za prednja svijetla mogu sam odvojiti duga i kratka, što sam i napravio jer imam od osigurača samo po jednu žicu na koju se šteka konektor koji to razdvaja na 4 žćice odnosno, desno i lijevo. Tako da u slučaju da pregori osigurač od kratkog, gubim oba isto tako i dugo. Mada to ni nije problem jer osigurače hvala bogu nije teško promijeniti, ali bi svejedno to htio srediti da se ne hebem previše. Ali znam da bez novih žica mogu sam pjevat borbene.
I još jedna stvar Idiot lampa od alternatora se spaja na koji pol? Jer imam samo B+, D+ i samo +. Koja je to točno sijalica jel ona dinamo na satu ili neka druga?
Odmah da kažem da sam za struju tudum i da ovo radim, da se učim, pa s toga molim i malo podrobnija i laičkija objašnjenja, ako nije greda. Neke osnove kontam, al' nsiam baš vičan struji.