Nije me bilo par dana, pa da ukratko nabacim koji komentar ovdje...
Ovako, 539 i 542 imaju isti motor, jer sam se u IMT-u raspitao i kako mi je receno da nema razlike nikakve ni u klipovima, ni nista... Dakle motori su jednaki i imaju 29.5kW snage.
Snaga koji traktor u cjelini moze isporuciti ili na tockovima ili na kardanu se razlikuje, poradi drugacijih prijenosnih omjera u mjenjacu. 542 je u 1. direktnoj sporiji od 539, sto znaci da ce mu za 1ha oranja trebati vise vremena i samim time vise goriva u usporedbi s 539. Ako nije tako dam glavu na panj.
542 je zbog dodatnih 300kg i bolje rasporedjene tezine prava mrcina za razliku od 539, jer ima bolju vucnu silu, usudio bih se reci za trecinu.
Netko je pitao da li je 5 brzinski mjenjac i nozni gas na svakom 542 serijska oprema. NIJE. 542 se proizvodio u 3 serije, dakle kao ovaj se slike, kao sto Mario ima i kao moj 549. Zadnje dvije serije se razlikuju samo po kabini i haubi, mehanika je ostala ista, dok prve serija "odudara"
Nozni gas je na rvoj seriji 542 bio dodatna oprema i bio je na jako lose mijesto postavljen. Vozio sam takav traktor, i po mom ukusu papucicu treba pribliziti vozackom sjedalu...
Sto se 5 brzinskog mjenjaca tice...
NISAM SIGURAN, ali koliko znam da se na prvoj seriji moglo birati 3 ili 5 brzina. No kako rekoh, ova informacija nije 100% provjerena, pa me nemojte drzati za rijec...
Ako sam nesto aboravio napisati, slobodno recite i bit ce mi drago da pojasnim