• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Nisam ja rekel da je to mudrija za složiti, a pošto je problem nova, a ionak očito nevalja, u svakom slučaju bi to bilo najbolje riješenje. Samo kaj mi se čini da to na novima 549 nije jedini nedostatak več ih ima puno puno više. Šteta, uspeli su upropastiti jedan solidan traktorčić. Ja kad sam videl da ima rezervar od 539 sam skoro na rit opal. Ispada ko da su po krugu skupljali kojekakve ostatke od ostalih tipova i od toga sastavljali (mada je več to viđeno i u našim prizvodnim pogonima, samo neznam ko je od koga tu tehnologiju izrade pokupil)

prihvat za prednji trap je bolcn (na koljevci dvije rupe)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A kaj moraju biti polutke kao na radilici ili ide bolcen prek( kaj sumnjam) ?
A zašto misliš da je bolje riješenje raditi alate za novi rezervar ( osim ako je ovaj mali) nego ugraditi nekaj je več imaju na polici ?
To rade svi u auto branši ..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
A kaj moraju biti polutke kao na radilici ili ide bolcen prek( kaj sumnjam) ?
A zašto misliš da je bolje riješenje raditi alate za novi rezervar ( osim ako je ovaj mali) nego ugraditi nekaj je več imaju na polici ?
To rade svi u auto branši ..
Bolcn ide kroz polutke, a one su dio koljevke, kolko mi je ostalo u sječanju, tj ne šarafe se polutke gore.

Znam to za rezervar ali ipak je to 30 litri, a stari tip je imal 40. Taj rezervar (pošto je to najvjerojatnije ugrađeno radi drugačije limarije je onda mogel biti smješten na neko bolje mjesto, a ne za svai i malo sitniji remont rezervar dole, rezervar gore. A tek da vidiš gde su mu smestili fitere goriva :roll:

B

Bobo

Guest
Ja imam rezervoar cak i veci od 40l...

Sto se tice koljevke, da je prvi put dotjeran kod covjeka traktor i da se pojacala kak treba odmah i da su se ubacili trokutovi gdje god stanu, das 1000 novaca i nemas vise problema... ovako imas samo zajebanciju sa majstorima kojekakvim koji NIKAD to ne bi napravili onako kvalitetno kako bih ja htio...

Sve u svemu, moju koljevku trenutno drzi 10-ak cm "zdravog mesa" a nekidan sam vozio turu stajnjaka rodbini sat i pol tamo sat i pol nazad, i uopce sam izgubio strah da ce puci... oranja nemam jos puno nekih 7 jutara, sto mogu odraditi i bez prednjeg pogona, ali jednostavno ne zelim...

Kazem ovih dana ja to poslikam sve lijepo kad rastavim i odnesem ljudima, i kad naprave, trazit cu da budem makar malo prisutan, pa da vidimo gdje se i sto moze jos ubaciti i napraviti.

Covjek na svojim greskama uci, a ja to upravo sad cinim.

Odmah kad sam koljevku donesao ljudima, odmah su pitali jel moze pojacanje tu, jel moze tu... nisam im znao reci, jer ni ja sam ne znam gdje se sve giba prednji most i dokle treba izaci vijak s koim se montira za karter, pa smo od oka napravili dva trokutica i to je ajmo reci radilo dosta dobro, ali ima tu mjesta da se poboljsa i to ce se i napraviti...

Takodjer cu im donesti i centralni klin preko kojeg se most vjesa i s jedne i s druge strane cu traziti da mi uvrnu navoj tako da s i jedne i druge strane mogu koljevku stisnuti vijcima koji ce se uvrtati u klin i ja sam 95% siguran da ce to biti TO i da vise necu s tim imati problema.

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
Nisam ja rekel da je to mudrija za složiti, a pošto je problem nova, a ionak očito nevalja, u svakom slučaju bi to bilo najbolje riješenje. Samo kaj mi se čini da to na novima 549 nije jedini nedostatak več ih ima puno puno više. Šteta, uspeli su upropastiti jedan solidan traktorčić. Ja kad sam videl da ima rezervar od 539 sam skoro na rit opal. Ispada ko da su po krugu skupljali kojekakve ostatke od ostalih tipova i od toga sastavljali (mada je več to viđeno i u našim prizvodnim pogonima, samo neznam ko je od koga tu tehnologiju izrade pokupil)

čini mi se da je stari 549 ipak bil bolji od ovog...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ja imam rezervoar cak i veci od 40l...
Ovo je slika rezervara sa ovoga o kojem ja pričam, tak da ispada da su ipak skupljani dijelovi po policama. Slike starog tipa nažalost nemam, čisto radi usporedbe.

free image hosting

čini mi se da je stari 549 ipak bil bolji od ovog...
To je i moje mišljenje, mada još uvjek to nije loš traktorčić.

B

Bobo

Guest
Aaaa, NE. Nikako nisu bili bolji, bili su jednaki kao i danas, samo mi danas vise od njih ocekujemo i tu nastaje problem ;)

Jedan od servisera mi pricao za kompresor na svom 539. covjek je doslovno mogao birati traktor koji ce si kupiti i odabrao je jedan s boljim gumama, ovo ono sve u svemu bolje sastavljen. i doterao ga kuci, stalno mu kompresor izbacuje ulje. rastavljao je kompresor 5-6 puta, prebacivao djelove s drugih novih traktora dok si nije sastavio sto je htio. neki jadnik je dobio traktor sa losim kompresorom i s tim se pomirio...

Recimo i moj 539 je isao na 3 ili 4 "servisa" pod garantnim rokom i sve nedostatke su rijesili odmah taj dan kad je traktor dotjeran... Sitnice oko struje, slinjenja ulja i tako.

prije isporuke je traktor dolazio u najblizi IMT servisni centar i tamo si ga preuzimao nakon sto ga oni pregledaju, podotezu sve na njemu, a ne ovo danas. Svatko moze prodavat traktore...

Ja i dalje tvrdim da su IMT traktori ostali isti, samo su se ljudi promijenili. Nikad IMT nije bio neko savrsenstvo izrade i preciznosti, ali su radili puno vise strojeva i imali su dobru servisnu mrezu, sto nam danas fali...

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
Aaaa, NE. Nikako nisu bili bolji, bili su jednaki kao i danas, samo mi danas vise od njih ocekujemo i tu nastaje problem ;)

Jedan od servisera mi pricao za kompresor na svom 539. covjek je doslovno mogao birati traktor koji ce si kupiti i odabrao je jedan s boljim gumama, ovo ono sve u svemu bolje sastavljen. i doterao ga kuci, stalno mu kompresor izbacuje ulje. rastavljao je kompresor 5-6 puta, prebacivao djelove s drugih novih traktora dok si nije sastavio sto je htio. neki jadnik je dobio traktor sa losim kompresorom i s tim se pomirio...

Recimo i moj 539 je isao na 3 ili 4 "servisa" pod garantnim rokom i sve nedostatke su rijesili odmah taj dan kad je traktor dotjeran... Sitnice oko struje, slinjenja ulja i tako.

prije isporuke je traktor dolazio u najblizi IMT servisni centar i tamo si ga preuzimao nakon sto ga oni pregledaju, podotezu sve na njemu, a ne ovo danas. Svatko moze prodavat traktore...

Ja i dalje tvrdim da su IMT traktori ostali isti, samo su se ljudi promijenili. Nikad IMT nije bio neko savrsenstvo izrade i preciznosti, ali su radili puno vise strojeva i imali su dobru servisnu mrezu, sto nam danas fali...

nego, ja kad bi kupovao 549, a mislim da jednom i budem, stara linija sa kabinom orašje, puno pregledniji i prostraniji... i samo zadnji pogon...

a šta se tiče kompresora, imam imt 533 de luxe i 539, i ni jedan nema kompresor... i to moram nabavit podhitno...

Posljednje uređivanje:
B

Bobo

Guest
po meni je 549 jaaako dobar traktor kad mu otklonis djecije bolesti (ok, moj je tvrdoglav, pa je s djecijih bolesti vec preslo u senilnost...)

Recimo, orao sam ove jeseni sve zemlje bez ukljucivanja prednjeg pogona, jer se ipak bojim da ne polomim koljevku skroz i uz brdo ide pod sperom s 2x12" plugom samo tako, ali mora biti spera. kad je prednji pogon, ne sjecam se gdje sam morao gaziti speru.

Snage ima, okretan je dovoljno, pogotovo bez prednjeg pogona. Brz, jaka hidraulika, velik izbor prikljucaka... Ma milina od traktora...

Do sad nije bilo ni jednog ozbiljnijeg krava, sve pizdarije kojekakve i to sve vecinom nasom krivicom...

Traktor je radnik prvoklasni i ne posustaje. plan je raditi s njim oko 40 kj zemlje + 10ha usluzno i vjerujem da ce to odraditi bez problema jos bar 5 godina, ako ne uleti sto da ga zamjeni, al ne vjerujem.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ma slažem se ja s tobom Bobo, nije loš traktor. Dijelova u svakoj pekari, veliku večinu kvarova čovjek može sam otkloniti, Snage čisto dosta, okretan ..... ali mislim da su ipak neke sitnice otišle korak nazad i to sve skupa kad bi se sabralo da su se ugrađivali kvalitetniji dijelovi bi kod novoga možda podiglo cijenu za par tisuča kn.

Tu kod mene u okolici mislim da ima samo jedan i to taj čije slike sam metnul. Traktor ima 1300 RS, i star je 5 godina. Održavanje mu nije bog zna kakvo i kaj se motora, mjenjača i hidraulika tiče nije bilo večih problema ali sve ostalo je nedovršeno. struja, kabina, koljevka, završna obrada, mastan na sve strane, hrđa izbija iz njega ko da je 30 godina star, pa me to možda malo poneslo i razmišljam si kak on bude izgledal kad nalupa 5000 RS i na leđa metne 20 godina :scratch

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
bobo..kakva su sikustva sa zadnjim diferencijalem ?..gledam da je bolje i 20% prenjeti na prednji most nego vaditi trube dolje

B

Bobo

Guest
Nikakvih problema nemam s njim... U reduktorima mjenjam ulje kako mi dodje, to obicno bude jednom do dva puta godisnje, jer se pravi dosta spene unutra, samo ne znam od cega...

Ulje u diferencijalu samo kontroliram i tamo se ne spena ni malo. jos uvijek je zuto, kao od prvog dana, prozirno, ma milina ga gledati, cini se da je nesto kvalitetno usuto unutra, pa necu mjenjati dok ne promjeni boju. Reduktori su prljali ulje jako brzo, al sad sve manje i manje, kao da je nesto trebalo sjesti na mjesto. Od prvog dana se osjeti luft u prednjim glavcinama i to sam istrazivao i dosao do zakljucka da je izmedju lezajeva unutra ubacena jedna celicna cahura, koja ne da letajevima da se jace dotegnu. Htio sam ju vaditi van i dotegnuti lezajeve propisno, ali nisam. bilo je jace od mene, ali sam ih ipak ostavio. Do danasnjeg dana ne curi ulje iz reduktora iako, kazem, klimaju se tockovi od prvog dana, onako osjeti se pod rukom kad zaljuljas traktor.

Oranje, tanjuranje, sjetvospremanje, branje kukuruza na brdu i svi zemljani poslovi opcenito se ne rade bez prednjeg pogona, stalno je ukljucen.

EDIT:
Ucinulo mi se da si pitao za prednji tek sad vidim da je zadnji...

Ovako, ulje se mjenja svake druge godine i jako je zaprljano u tom vremenu (otprilike 800-1000 sati) kad sam skidao poklopac hidraulika dolje reko da vidim zazor u diferencijalu, posto znam da 549 boluje na zadnji konusno-tanjurasti par. Vidim ja ima tu dosta lufta naprijed-nazad i zovnem mehanicara da dodje za svaki slucaj pogledati. lik uzeo pajser, i upro s jedne strane, s druge strane, malo okrenuo tanjurasti i kaze, ma, ne klimase, to je u redu... Ma, ne pitam te za lijevo-desnom nego sto ima toliko lufta naprijed nazad, kao da je tanjurasti previse odmaknut?

Ovaj me ispod oka pogleda (inace mu ja nesto ne pasem, al ajde) i kaze, a kak ti mislis da to radi bez lufta, mora malo bit... okrene se i ode. Ja znam da postoji neki test s listom novinskog papira da se mora provudi, a ne da se osteti, a kod mene prodje ajmo reci 20 listova bez problema...

Nista, poslusah majstora i sastavio sam ga nazad, bez da sam dirao ista, a imao sam vremena skinuti trubu dolje i to posarafati... sad nek radi kako god zna, sad nemam vremena s tim se igrati.

Posljednje uređivanje od moderatora:

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Gle,sve 5,svi znamo utjecaj IMT-a na ovim prostorima.Al kad ti moraš pol traktora raskapati zato jer on curi,ima lufta ovde i onde,pa se bojiš uključiti prednju vuču,pa puca kolijevka,o struji da ne govorim i milijun sitnica onda to nije to.I još bi prešel prek toga da je to raga od 30-40 godina,naradila se i kaj sad.Ali traktor koji košta preko 120000 kn,ak se ne varam i k tome novi,onda tu nekaj nije v redu.Moj rođak ima kineza 55 konja,dupljaka i nikad nikaj.Ore,freza,šprica i v šumi je.Nije mi namjera hvalit kineza,ni kudit IMT-a,ali činjenica je da IMT nije dorastal današnjim standardima pa ni u zemljama trećeg sveta.Ako uspoređujemo kvalitetu izrade osamdesetih godina i u današnje vreme,očigledno je usporedivo da je kvaliteta IMT-a dobrano pala.A zamislite samo koliko je tehnologija izrade ne samo traktora otišla napred,standardi koji su također neuhvatljiv pojam za IMT.Sve štima,ima on snage,okretan je i sve stoji,ali samo dok je ispravan.A neko kad kupi novi traktor ne očekuje od njega da baca ulje,da dela karikaš na 300 rh,da puca kolijevka i masa drugih nedostataka.

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
zar hrđa?

a kaj se tiče kabine, još i sad tvrdim da su za IMT Mehanika Orašje bile najbolje...
čak mi se ova za stari tip traktora čini bolja i prostranija od originalne kabine, pa čak i neki izgled ima s dotičnom...
nije da ih reklamiram, ali kabine su im ok....

B

Bobo

Guest
Puknuti: Nema bocne reduktore, imas gore EDIT posta... Ili ja tebe nisam skuzio...

Hrvoje: Da se razumjemo ovako... Ja sam svjesno isao u kupovinu ovog traktora. Kostao je tad 111 000Kn ravno u lipu. Izbijem mu tadasnji pdv i dodjemo na cifru od oko 91 000Kn i jos izbijem tadasnjih 25% povrata kapitalnih ulaganja i dodjemo na 68 000Kn.

I dalje mi za taj traktor nude 6000€ bez gledanja a 7000€ mogu traziti i vjerujem da cu dobiti od nekoga tko ne zna za problem s koljevkom kome treba takav traktor. Znam za jedan mojeg godista, ista oprema kao moj koji je s 500 sati prodan za 9000€. Moj sad ima oko 1800-1900 radnih sati.

Tako da sam ja jos uvijek u debelom plusu s tim traktorom i ne zalim ni kune sto sam u njega ulozio.

Pa ti sad vidi jel za taj traktor vrijedilo dati novce koje sam ja dao. Ja mislim da je.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
@Bobo.Dobro,tu več i trgovina malo igra.Al opet,neki i nemaju povrat PDV-a i kapitalna.Ali na kraju krajeva,odustanimo malo od cijene i posvetimo se kvaliteti izrade.Ruku na srce,nikaj nije ko prije,jel tak?A i IMT je naspram drugih proizvođača poluproizvod.Jer jednostavno,tvornica koja imalo drži do sebe nebude išla pravit kolijevke od kartona,pa svo ono curenje ulja,mijenjanje karika,luft u diferencijalu.I nakon toliko godina da oni nisu uspeli rešiti problem iskakanja iz četvrte,pa imali su vremena da naprave i potpuno sinhronizirani mjenjač za sve modele.Motori su relativno ok,ali ekolozima nejdu na ruku.Znaš ono kak Audi veli:Napredak kroz tehniku.Ovde do toga nikak dojti.Zakaj nije napravljena suradnja s Perkinsom kak treba?Zakaj nebre mjenjač biti bar upola kak treba?A i sam priznaješ da u strahu uključuješ prednju vuču.Nisam fan ni jednog traktora,imal sam priliku oprobati ih dosta da mogu prosuditi da IMT ne putuje prema zapadu,nego prema istoku,orijentirajući se na zemlje trećeg sveta,a uz neko ulaganje i osuvremenjavanje tvornice zakaj se nebi moglo stati uz bok ne JD i Fendtu,ali recimo Zetoru?I naši ljudi bi vjerujem rađe kupovali IMT,jer on još uvek živi na staroj slavi i imaju priliku pridobiti tržište,ali naprosto šalabajzluk im ne dozvoljava.Ja bi rađe da skalupe 10 traktora mjesečno,ali da mogu stati iza svojeg djela,nego da prodaju 100,a sami znaju da nisu napravili posel.

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
@Bobo.Dobro,tu več i trgovina malo igra.Al opet,neki i nemaju povrat PDV-a i kapitalna.Ali na kraju krajeva,odustanimo malo od cijene i posvetimo se kvaliteti izrade.Ruku na srce,nikaj nije ko prije,jel tak?A i IMT je naspram drugih proizvođača poluproizvod.Jer jednostavno,tvornica koja imalo drži do sebe nebude išla pravit kolijevke od kartona,pa svo ono curenje ulja,mijenjanje karika,luft u diferencijalu.I nakon toliko godina da oni nisu uspeli rešiti problem iskakanja iz četvrte,pa imali su vremena da naprave i potpuno sinhronizirani mjenjač za sve modele.Motori su relativno ok,ali ekolozima nejdu na ruku.Znaš ono kak Audi veli:Napredak kroz tehniku.Ovde do toga nikak dojti.Zakaj nije napravljena suradnja s Perkinsom kak treba?Zakaj nebre mjenjač biti bar upola kak treba?A i sam priznaješ da u strahu uključuješ prednju vuču.Nisam fan ni jednog traktora,imal sam priliku oprobati ih dosta da mogu prosuditi da IMT ne putuje prema zapadu,nego prema istoku,orijentirajući se na zemlje trećeg sveta,a uz neko ulaganje i osuvremenjavanje tvornice zakaj se nebi moglo stati uz bok ne JD i Fendtu,ali recimo Zetoru?I naši ljudi bi vjerujem rađe kupovali IMT,jer on još uvek živi na staroj slavi i imaju priliku pridobiti tržište,ali naprosto šalabajzluk im ne dozvoljava.Ja bi rađe da skalupe 10 traktora mjesečno,ali da mogu stati iza svojeg djela,nego da prodaju 100,a sami znaju da nisu napravili posel.

tu je TAFE napravili puno bolji posel...

B

Bobo

Guest
Momci, kome se ne svidja, neka ne kupuje... Kao sto rekoh, svjesno sam isao u kupovino novog 549 i otprilike sam znao sto da od njega ocekujem... Ovo da netko nema povrat PDV-a ovo ono, mene ne zanima, ja znam koliko meni taj IMt vrijedi... Kvaliteta izrrade nekad i sad je potpuno ista, samo su ljudi bili drugaciji.

Usporedba s fendtom i slicnima NI MALO ne stoji, zasto, eto zato, a ti razmisli zasto.

Manite se corava posla ja samo pisem kako je i ne hvalim moj traktor kao da je najbolji... Po selu mi se sprdaju, da imam krs od traktora i da ga prodam, a oni sami rade s 539 starim kao sto je moj i nemaju novaca da ga srede kako treba, 558 je najbolji traktor u selu, a ako cemo iskreno, mojem nije ni do koljena po nicemu, osim po zvuku...

Molim te da mi nadjes gdje sam ja to napisao da sa strahom ukljucujem prednji pogon? Malo me ljudi s foruma pozna, a jos manje ih zna kako se krvnicki tjeraju moji traktori i koliko su preforsirani na to malo zemlje sto radim, jer se jednostavno nema vremena da se radi drugacije, mirnije, stalozenije.

Samo da se razumijemo, cim je traktor kupljen, svi smo mu prognozirali da ce raditi do 5000 sati bez neke vece havarije i mislim da smo prognozirali dobro.

Po pitanju mjenjaca, gdje se uopce koristi 4. brzina, pa da to nekome smeta sto iz nje iskace. relativno gledano, gdje nizbrdo moze 4. moze i 5. a gdje ne moze 5. ne moze ni 4. vec mora ici u 3. uzbrdo 4 radi samo tako i znam da u 4. sporoj berem kukuruz i samo mi je ove godine dva puta izbacio. Zam za slucaj da je covjek zvao u IMT i objasnio im problem, da ga zeza 4. brzina i u roku mjesec dana je bez ikakvog troska dobio novi mjenjac koji ne izbacuje.

Sve u svemu, tko god je kupio bilo kakav IMT traktor zna u sto se upusta, nazivanjem nekog stroja koji zaradjuje i isplacuje samog sebe nikako ne bih nazivao poluproizvodom. Cak i kinezi tipa eurowolf isl. su gore napravljeni pa ih ljudi hvale na sva zvona, al u mom kraju su od jednom samo nestali, pa ne pricam okolo da je to poluproizvod...

Kad smo vec kod poluproizvoda, postoji jos jedna bivsa ex-yu marka traktora koju bih prije nazvao poluproizvodom, nego IMT posto imaju daleko vise promasenih traktora ali necu nista pisati da opet ne nastane neka prepirka...

Sve u svemu, molim da se prestane omalovazavati bilo koji traktor, prikljucak, kombajn, ako je netko s njim zadovoljan. Ako pise po forumu lazi, laze samog sebe, ali to nije moja ili vasa krivica.

Jos jednom kazem da sam znao sto sam kupovao i da ne zalim niti jedne kune. bez obzira na struju i koljevku, to se sve da rijesiti i opet imam traktor koji me kostao manje od nekog izganjanog "zapadnog" traktora. Ja jos uvijek vjerujem nekim istocnim "krsevima" nego zapadnim "strojevima"...

Najnoviji postovi

Na vrh