• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
A o cemu ja pisem na proslim stranicama?!?!?

IMT je htio ici naprijed, ugradjivati bolje motore u svoje traktore, bolju hidrauliku, bolje kabine, bolja sjedala, klima uredjaje, mjenjace sinhronizirane, cak su poradili i na "kozmetici"...

NO, drzava se uplela i ne da im naprijed. Sjedio sam u IMT 2050 sajamskom i kasnije sam vidio da nisu samo sajamski takvi, nego svi ostali.. kabina potpuno zatvorena, mjenjac sa strane i salta se ko na autu, podesiv volan, sjedalo kao na oblaku da sjedis, sve na svom mjestu, pregledno, ma milina...

NO, moralo je poci krivim putem, pa su im najprije otkazali uvoz JD motora iz indije, da bi ovi presli na perkins agregate, da bi vrh ubrzo i to obustavio, jer nikome u fotelji ne kapa u dzep ako rakovica ne prodaje motore IMT-u i tu sva zbrka nastaje... Pokusavali su i s deutz motorima, i suradnju s pol-mot firmom, s rusima s bogom i vragom, ali NE, zemljiste u sred novog beograda vrijedi milijarde i umjesto da premjeste tvornicu ko ljudi, oni ju sustavno unistavaju...

Da se razumijemo i ja u 549 sto god da radim, stavljam antifone na usi, sjedalo malo malo podmazujem da me ne trucka, zatvaram kabinu gdje god se to moze kad je vani hladno, dzabe sto odozgor grije, kad odozdol puse hladan vanjski zrak... Tog na 2000 seriji NEMA.

Sad se prodaju samo 2050 modeli i to pitaj boga od cega su sastavljeni, a 2070 i 2090 je napravljeno samo par komada i sad se lifraju po vojvodini od jednog do drugog vlasnika i to za fine cifre...

Mislim, tko ce za IMT 2090 dati 38 000€ kad za manje novaca imas MF iste snage, koji se ne moze ni na koji nacin ni poceti usporedjivati s IMT-om... E ta cjena je produkt koristenja "domaceg" koje je skuplje, jer ovi u tvornici nemaju izbora i MORAJU bas tu odredjenu robu kupovati po nekim izmisljenim cjenama. u tvornici prodaju te prototipove ispod pulta, i to sa par tisuca€popusta, samo da si ne drze novce zarobljene...

Napravili su par prototipova samo da pokazu sto su u stanju, ne bi li privukli ulagace, ali tko god da se javi na natjecaj, "foteljasi" ga otjeraju nekim nebuloznim zahtjevima i prica krece ispocetka sve dok tvornica ne padne radnicima na glavu...

A da se dodirnemo i Torpeda. I oni su krenuli u suradnju sa steyrom ako se ne varam. Na ZG autoshow-u neke tamo davne godine dok sam bio kepec je bio izlozen Torpedo traktor pun dugmica s tepihom u kabini... Takvo sto ja nisam nikad prije vidio i ostao sam ocaran. Da je i ta tvornica opstala, mozda bi i ja danas vozio torpeda "na dugmice", ali eto, "Sokol ga nije volio"

ti i torpedo:scratch

B

Bobo

Guest
Pa da su se popravili, tj da im je dana sansa, tko zna sto bi bilo...

Znam da dok god imam drugog izbora danasnjem torpedu se ne zelim priblizavati a kako mi se cini da cu morati poceti obilaziti i IMT ;)

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Pa da su se popravili, tj da im je dana sansa, tko zna sto bi bilo...

Znam da dok god imam drugog izbora danasnjem torpedu se ne zelim priblizavati a kako mi se cini da cu morati poceti obilaziti i IMT ;)

jao bobo, da nisi bolestan, :finga:

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
IMT & TORPEDO imali su još davnih dana priliku krenuti u boljem smjeru, ali nisu ju koristili.
Naime tamo ne tako davnih '70-ih i '80-ih čni mi se da sue goine u igri, MF je raspisao tender za licencu za traktore koji bi se prodavali na istočnom bloku, dakle pod značkom nekog drugog proizvođača iz tog dijela Europe.
Budući da su se dečki iz IMT-a pravili većim Englezima od samih Engleza, u stilu se ne bi štel mešati, i kolko se sjećam nisu se javili na tendere, posao su preuzeli Turci i Poljaci.
Iste te MF traktore prodavali su i na našim prostorima i to: MF 235 kao URSUS 2812; MF245/255 kao URSUS 3512, MF 275 kao URSUS 4512.
U Gudovcu se 2005. ili 2006., ne sjećam se točno, pojavio MF UZEL 240, kojeg sam gledao i čak mi se traktor svidio, bio je super napravljen.
Dakle, ne želim pametovat , ali po mom skromnom mišljenju i to tvrdim sad i uvijek ću tvrdit, IMT je trebao samo slijedit davatelja licence, dakle MF, i ne drugima u Europi otvarat prostor već im ga zatvarat.
Slijedom toga trebali su napravit slijedeće, uzet sva prava na serije MF 35-65; MF 100 (RED GIANTS); MF 200; MF 300; i MF 500, koju već imaju, ali...
Danas se ne bi raspravljalo tko će preuzet IMT, već bi oni mogli TAFE imat u svojim rukama, i da, ne rušit kvalitetu, nego se držat originalne.
Tafe je nekad bio daleko lošiji proizvođač od IMT-a a danas je bolji, kvalitetniji.
Isto vrijedi i za TORPEDO. Trebali su se držat serija DEUTZ-a 06, 07, DX, AGROPRIMA, AGROSTAR, AGROXTRA, AGROTRON (DEUTZ-ov, ne SLH-ov) i to bi štimalo, ali se pustilo da tu se upletu Alžirci sa Cirtom, a da ne govorim o istim odnosima IMR-a sa Landinijem I Perkinsom, i slično, dakle suradnja samo na toj razini, kako sam opisao.
Nije da pametujem, nego mi je to struka i dobro znam šta govorim.

Posljednje uređivanje:
B

Bobo

Guest
Koljevka skinuta, odnesena u bravariju... Slikao sam za puknutog slike iz profila, al nece mi imageshack dici slike, pa eto, do prve prilike slikam. Pred mrak je skinuta bila s traktora, pa sam slikao pukotine, al mobitel nije lijepo uslikao...

Za par dana i slike pojacane i povarene koljevke i nadam se kraj ove zajebancije...

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Koljevka skinuta, odnesena u bravariju... Slikao sam za puknutog slike iz profila, al nece mi imageshack dici slike, pa eto, do prve prilike slikam. Pred mrak je skinuta bila s traktora, pa sam slikao pukotine, al mobitel nije lijepo uslikao...

Za par dana i slike pojacane i povarene koljevke i nadam se kraj ove zajebancije...

a jel imaš kakav priključak odnapreda, mislim utovarivač ili takvo što?

B

Bobo

Guest
Istina, istina...

Dobro pa je moj traktor 4x4, sto znaci da puca sve u 16 ;)

M

Miško 007

Guest
Ne mislio sam na dv model ali 90 godina.
Ima ga jedan čovjek nikad problema s takvim stvarima nije imao i ima jedan 542 dv isto nije imao problema.

B

Bobo

Guest
Vec su mi rekli prije da je odlijevak jako porozan na mojoj koljevci i da tu nema puno mudrovanja... posto se ne mogu nadati boljem, nego samo istom sto vec i imam, odluka je pala na ojacanje postojece koljevke...

Sve ovisi sto se i kako radi s traktorom. vec sam ranije opisao da je kod mene rezim rada dosta nehuman i kad se radi, radi se... lake poslove moj 549 nije nikad radio, uvijek plug, tanjuraca, sjetvospremac prikolica i razna malciranja...

Za lake poslove imam 539, pa tu 549 dosta ispasta...

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Bobo u Sv.Roku je takodjer jedan traktor ko u tebe, covik ima jos prednji utovarac, slomio je 2 koljevke...Gledao sam malo to, mislim da varenjem i ojacavanjem neces trajno rijesit problem!
jednostavno se ne moze takav odljevak dobro povarit!
Malo smo pricali i dosli smo do zakljucka da mu je najbolje odnijet izlit koljevku od zeljeza ne od gize.
Stvar je jednostavna kad neko to radi, mislim da nije pretesko uzet kalup iz doticnog djela i to nalit!
E sad di to napravit?
U brodogradilistu u Split znam da mogu sigurno ali oni sad ne rade, sigurno ima i na kontinentu koja veca ljevaona.
pretpostavljam da problem mozes rijesit za 1000kn ako najdes nekog direktnog radnika s kim ces dogvorit stvar!

B

Bobo

Guest
Ja isto ne vjerujem u dugotrajnost ovog sto trenutno radim, ali vrijedi pokusati... do sad sam majstorima dao 900Kn za krpanje koljevke i ovaj puta necu GARAN proci ispod 1000...

Jednostavno nemam nikoga da mi je to sposoban prekopirati, a ovo je u pozegi najbolja bravarska radnja i nema sto ne mogu, ali kad sam pitao da "prekopiraju" koljevku iz debele plocevine, samo su se slatko naasmijali i rekli da ne zelim cuti cifru za tako sto, da ce kostati jaako puno...

Danas sam bio kod njih i malo smo vjecali oko koljevke sad kad je skinuta i sve smo po njoj deteljno iscrtali kako sto i gdje jos da se ubaci plocevine i tako to...

Ja mislim da bi ovo sad moglo durati koliko i traktor, jer ce na kriticnim mjestima koljevka biti "poduplana".

Prednji utovarivac necu nikada imati na 549, jer za tim nemam potrebe.

Kad koljevka bude gotova (dao sam rok od 10 dana, rekli su da ce biti prije) poslikat cu ju detaljno i postaviti slike.

Slike iz profila obecane puknutom:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
pa ja još uvjek vjerujem u sebe ...
Treba koljevku "rastaviti na proste faktore "pogodne za izrezati autogenim aparatom .
Povariti i obraditii ...skoro zaboravih treba ju i doraditi .
Oko mosta maksimalno pojačati zone velikih oterečenja tj tamo gdje sada puca .

Nego kaj drže vijci na ljevoj strani kod ispusa vode'
i od kakvog matrijala budu ubacivali trokute ?
Drugi problem je odležavanje odljevka ..nisma u tom polju ali mislim da bi ga trebalo odžariti( mada sumnjam da se to radi s gusom) .
Svaki gusani odljevak mora odlažati da sa stablizira unutarnja struktura .
porobaj ih pitati / podsjetiti na to .

B

Bobo

Guest
Po dvije rupe sa svake strane sluze za montazu nosaca prednjeg utovarivaca i tih stvari... Na komunalne traktore mislim da se tu vezuje ploca za ralicu... Sad ce ih majstor sve 4 popuniti...

Od cega ce ubacivati komade, nemam pojma, mislim da ce ovaj puta ici obicno zeljezo - plocevina.

Tocno preko tih rupa ce ici pojacanje, pa preko sadasnjih popucalih varova koji ce biti izrezani i ponovno povareni, izbruseno na glatko sve sto smeta, i iskrojena pojacanja te povarena skroz odakle se moze...

U ovu radnju imam puno povjerenja i vjerujem da znaju sto rade. Ove postupke koje navodis, me niti ne zanimaju, jer to raditi na jako poroznom odlijevku nema smisla, a usput, zvuci i komplicirano i skupo. Jedino da je koljevku istopiti i ponovno izliti, ali za takve pizdarije nemam niti zivaca, niti novaca.

Ovo sad mi se cini kao trajno rjesenje, ali samo vrijeme ce pokazati.

Napominjem da su prijasnji varovi durali jako dugo, tako da s ovim pojacanjima sad ako ista pukne, kupit cu si neki 560 i na njega ugraditi prednji most, a 549 nek se drnda u 2wd modu ;)

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Gus Fe, čelićni i temper se žare, zbog popuštanja unutarnih naprezanja, a odležavanje precipitata na sobnoj ili malo povišenoj temp se radi kod Al legura..kolko ja o tome znam, ne previše...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Skoro zaboravih zašto su trebale slike

Pretpostavljam da ukruta ide ovak :

mošda bi bilo bolje rupe iskoristiti i zavrnuti pojačanje ?
A Kaj ti puno voziš na tri kotača , možda su graničniki odnosno klatenje mosta malo ..pa toriziono potrga koljevku?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh