• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
Kolega. Koljevka mu puca u "-" tj u "rikverc" tako da mu utezi NIPOSTO nisu prednost...

Prednji trap i felge prednje ako nisu dovoljno teske, onda ne znam sto je... radim po takvim brdima da bi se i zagorci zacudili kakva su i NIKAD mi se u radu nije traktor propeo, a znao se ugasiti od tereta...

Motivell je poslagao utege naprijed, ne zna ni on zasto...

Ako nema prednje vuce, i stari tip koljevke, nema problema, slazu mu naprijed sto god zelis, ali na DV modelu su prednej falge toliko debele da je prednji tocak skoro (ako i nije) tezi do zadnjeg...

za po ravnom terenu kak je naš turopoljski nije potrebno duple vuče ispod 60-ak KS uopće...

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
najlaksi ino mkm malcer ima 522kg. s time da taj malcer ide pored traktora a u transportu je dalje od standardnog malcera, itekako bi mu dobro dosli utezi naprijed.
nisu to tanjurace 24diska :roll:

u problem sa koljevkom nebi ulazio..

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
pa ima 2300 a to je dovoljno za normalne radove .

nije toliko bitna težina koliko koliko raspored težine
za malčer na ruci od oko 500kg je tu negdje na granici, ovisno o terenu
za ravnicu ok, ali za neravne terene valjalo bi malo utega naprijed
đaba ti i prednja vuča ako su ti točkovi u zraku

B

Bobo

Guest
Samo sam par puta uspio propeti 549 i to je bilo pod sperom prilikom izvlacenje tresnjinog trupca iz potoka dubokog nekih 5m... gore smo kopcali sajlu i tek onda sam uspio dici prednji trap u zrak. Podizanje jednog tocka u zrak se pojavljuje samo i jedino u brazdi kad se ore uz brdo i na koso, drugacije ne. Nije to 539 da ce ga 500kg zabaciti. Da se razumijemo. Najnezgodniji prikljucak koji posjedujem je RAU sjetvospremac 2.20 s duplim valjcima koji je jaaaako dugacak, kad ga podignem zadnje gume sjedaju a traktor je osjetno laksi naprijed i hoce se propeti malo na naglije otpustanje kvacila, ali svejedno ga na kocnici okrenuti ne mogu, bar ne u voznji prema naprijed...

Ja bih volio vidjeti taj malcer I. kategorije kopcanja koji ce zanesti 549 DV...

A problem s koljevkom na ovim traktorima postoji i kao takav se ne smije zanemarivati. jos jedan od razloga da se ne stavljaju utezi naprijed...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
daj zaljepi ili linkaj slike te koljevke da vidim , jučer googlo ali ništa.
Onako bočno slikano s aparatom iznad prednjeg kotača .

M

Miško 007

Guest
nije toliko bitna težina koliko koliko raspored težine
za malčer na ruci od oko 500kg je tu negdje na granici, ovisno o terenu
za ravnicu ok, ali za neravne terene valjalo bi malo utega naprijed
đaba ti i prednja vuča ako su ti točkovi u zraku

A za ravnicu da a za brdo samo veći stroj... 8)

B

Bobo

Guest

Ovih dana ce traktor ici u bravariju da decki skroje pojacanja, pa cu ti onda slikati kad koljevku skinem i operem (po ne znam koji put)...

Imas slike na 33 stranici slike moje koljevke kako je varena, a ako te zanimaju opcenito slike koljevke strpi se jos koji dan.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Imas slike na 33 stranici slike moje koljevke kako je varena, a ako te zanimaju opcenito slike koljevke strpi se jos koji dan.
To sam vidio nego me sad kopka ova moja teza oko utega i loma koljevke .
Normalno da utezi (ako sam u pravu) ne pomažu kod udaraca , propinjanja ,rupa , rubnjaka itd.

A jel kad zabilježeno da je pukla do kraja pa ispadne prvi most, sjebe hladnjak , haubu , kardan , izvod ..i sve ostalo ?

Kontaš nemere biti toliko kopicirana da se ne može napraviti od čelika ..malo obrade na borvrku i ideš bez brige ...ipak još moraš u njemu sjediti 4-5 iljada sati .

B

Bobo

Guest
Cuo sam samo neku pricu da je u jednom obliznjem selu zabiljezeno da je covjeku u sumi koljevka pukla skroz i da je bilo malo vise problema oko toga... Dakle, hladnjak, ventilator i sve sto ide u paketu...

Nemam pojma koliko je istina...

Sto se tice izrade od celika, to mi nema tko napraviti a da bude kvalitetno, a pitanje gdje cu naci tako jak materijal...

Prije me zanima kako izgleda koljevka od nekog STORE traktora ili nekog slicnog stroja... Jer koliko mi je poznato da je skoro pa nemoguca misija nabaviti novu koljevku za 549dv...

Mislim da nakon ovog pojacavanja sto je u planu i povarivanja nece vise biti problema s njom...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sgurno nije jednostavno i sigurno nije jeftino ,
Ali da se ne da to nemožemo prihvatiti..jel tak

B

Bobo

Guest
Upravo tako, nije nit najmanje jeftino... Prvo krpanje koljevke na crno kod majstora varioca 500Kn i rekao je da mu vise ne donosimo, da je odlijevak los i da tu nema puno pomoci, da je materijal KRS... puklo nakon mjesec dana,,,

Drugo krpanje radjeno u bravariji, stavljena dva manja pojacanja i uzeli mi 600kn i stari ne uzme r-1 budala...

Dogovoreno je jos tad ako ovo ne izdrzi da dovezem traktor i da ce oni dici prednji kraj i gledati gibanje prednjeg trapa i gdje god ne smeta ubaciti neko pojacanje i zati mislim da je to zadnji puta sto cu mu krpariti koljevku, jer mi popila i zivaca i novaca...

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Samo sam par puta uspio propeti 549 i to je bilo pod sperom prilikom izvlacenje tresnjinog trupca iz potoka dubokog nekih 5m... gore smo kopcali sajlu i tek onda sam uspio dici prednji trap u zrak. Podizanje jednog tocka u zrak se pojavljuje samo i jedino u brazdi kad se ore uz brdo i na koso, drugacije ne. Nije to 539 da ce ga 500kg zabaciti. Da se razumijemo. Najnezgodniji prikljucak koji posjedujem je RAU sjetvospremac 2.20 s duplim valjcima koji je jaaaako dugacak, kad ga podignem zadnje gume sjedaju a traktor je osjetno laksi naprijed i hoce se propeti malo na naglije otpustanje kvacila, ali svejedno ga na kocnici okrenuti ne mogu, bar ne u voznji prema naprijed...

Ja bih volio vidjeti taj malcer I. kategorije kopcanja koji ce zanesti 549 DV...

A problem s koljevkom na ovim traktorima postoji i kao takav se ne smije zanemarivati. jos jedan od razloga da se ne stavljaju utezi naprijed...

i s ovim najmanjim bi več imao problema:mrgreen:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Tam na stranici ili dvije prije imaš jednu sliku bočno, a ova ti je odozgo, ima ih još par ali nisu baš bog zna kaj.
Ako puca do kraja ode hladnjak, akumulator, hauba i ko zna kaj još usput.

image hosting jpg

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ona u principu ide s donje strane remenice i onda gore okolo mosta .
I koja je mudrost to napraviti od čelika ?
izrezati od čelika , povariti ..na obradu treba samo radi toga da se napravi dosjed na traktor odnosno os osovine pod kutem .
Ona ima po prilici cca 100 kila ..dakle soma i pol kuna za matrijel , i još obrada ...to nemre koštati bogatstvo .
Ja bi je sebi napravio bez obrade ..i ova se poslje varenja izbaci pa radi.
Kakvi je prihvat za most?

Najnoviji postovi

Na vrh