• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Zujim po slici, ali ne mogu uočiti, gdje dolazi do puknuća spominjane kolijevke?
Evo vidiš, i kak bi onda gazda videl :rolfer:
Čekaj bum ti približil

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Hvala na dodatnoj slici.

Hm... koliko vidim, pukotina ne odlazi dalje, prema središu (prma unutra), nego je stala samo na tom uglu. Kako je sa druge strane, dali i tamo puca? Pretpostavljam da je ovo uočeno "na vrijeme" pa se zato nije proširila dalje...

Takve lijevane materijale je zeznuto variti. Valjalo bi možda sa boka ili odozdola, ispod traktora ubaciti neki profil i povezati šarafima taj nosivi dio, mislim, napraviti neku pomočnu šasiju.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Za sad tu stoji, a s druge strane je isto tak, ali pošto je na traktoru i prednji utovarivač mislim da nebu ostalo tu gde je

B

Bobo

Guest
Je, tocno tu...

S obje strane pukla primjeceno kad je traktor presao 500 sati rada... s lijeve strane pocela pucati dalje, i onda sam se odlucio nositi ju na zavarivanje...

Prvi majstor je izrezao dio koljevke, lijepo ukopao var, i uzeo 600kn "na crno"... ajd, odlicni varovi, covjek varioc cjeli svoj zivot, zna sto radi... trajalo veselje godinu dana, kad opet pukla... nosio ju onda drugom majstoru, jer je ovaj rekao da mu se vise ne vracam, da on nema vremena za te pizdarije. Drugi me zvao da dodjem, da nece pocimati bez mene, da mi pokaze da je u odlijevku rupa velika toliko da u nju stane mali prst. Ovaj je izrezao puknuti var prethodnog varioca i uvario svoj, pitao me gdje moze ubaciti "trokutove" na sto sam mu rekao da ne znam tocno, i stavio je dva mala trokuta reda radi da ne smeteju nigdje i to je duralo dosta dugo, sve do ove jeseni, kad sam primjetio da opet pocinje s lijeve strane i od cimanja s lijeve strane je pocela pucati i s desne...

Ovaj puta mu vozim traktor, neka premjeri pojacanja, gibanje prednjeg mosta, i gdje god moze neka pojaca, jer ja nemam ni volje ni zivaca opet skidati koljevku za godinu dana...

Sve u svemu, receno mi je da prednje vuce na malim traktorima prvenstveno odlaze u oranju uvratina, gdje tockovi brzo mjenjaju grip malo jedan - malo drugi, kao i u tanjuranju lose pooranih njiva i da se tu pojavljuje trzanje koje lomi kompletan prednji most. Ovo sam procitao i na srpskom poljo forumu da je covjeku recena ista stvar kao i meni, tako da je koljevka trajala osjetno duze od kako uvratine orem 2wd ;)

Slike nemam kod sebe, da vidite i pojacanja, ali uslikat cu ovih dana nadam se...

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Nemam veliki traktor i nisam mehaničar al znam ponešto o materijalima i zavarivanju.
tamo di materijal na takvom elementu pukne jednom, sigurno će puknuti i drugi put bez obzira koliko je dobro napravljeno.
prvi put puca zbog loše riješenog detalja (koncentracija naprezanja na nekom oštrom lomu)
a svaki idući put puca zbog istog tog problema koncentracije naprezanja a i materijal je oslabljen varom ( na području vara dolazi do promjene strukture materijala i kaljenja) nestručnim varenjem starog vara se stanje još pogoršava.

jedino rješenje je pri prvom pucanju sve zavariti i obavezno pojačanja di god mogu, da raspodjela naprezanja bude što povoljnija.

Posljednje uređivanje:
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
Ajd da se i ja oglasim, dosao sam do kompjutera ;)

Curenje ulja na karteru sam imao i to u dva navrata. prvi puta sam se ucio i nisam napravio kak treba a drugi puta sam ga sastavio i sad (kucanje u drvo) ne curi, samo kapa... u 200 radnih sati ne moram nadosipati ulje s cim sam zadovoljan. Natjerati ga da ne curi bas ni malo, to moras skidati motor dolje, okrenuti ga naopako i ko covjek polako spustati karter na mjesto, a ne ga kao ja dizati polako hidraulicnom dizalicom, pa "kako sjedne"

Inace, PUUUUNO veci problem na 549 DV je pucanje koljevke i meni je jednom varena pa je pukla po varu, drugi puta varena kod drugog majstora, i stavljena su pojacanja, ali je durala dulje i ove jeseni je opet pukla s obje strane i opet tocno po sred vara... sad cekam da odradim ostatak posla sto mi ostalo pa tjeram traktor majstoru da vidi gdje sve moze ubaciti pojacanja i neka ju povari kako god zna i ovaj puta cu traziti neku garanciju na rad...

Covjeku u moj m kraju je koljevka pukla u sumi, jer on nije nikad prao traktor pa nije ni primjetio da koljevka odlazi dok nije skroz propukla...

Na modelima s perkins motorom (550 serija) je koljevka "skrojena" od debele plocevine, jer su i ovi u IMT-u skuzili da im je dizajn lijevane koljevke pusiona.

Oranje, sto se toga tice, smijes orati u kojoj god hoces, nece mu biti nista.

Moj je 2006.g. od 2007 aktivno radi na zemlji, trenutno ima 1860 radnih sati.

Mjenjane karike u motoru na 150rs
Koljevka varena
Curilo ulje na karteru
puklo jedno crijevo vode
Struja i dan danas ne radi kak treba
hidraulik zaglavljuje (ventil trece tocke)
kabina puca od vibracija ( i ovo popravljeno na 550 seriji)
I jos kojekoliko sitnica...

Moja iskrena preporuka, ako bas mora biti IMT bilo sta drugo, samo ne 549 DV zbog problema s koljevkom koji ce te kostati zivaca i zivaca...

koji tip kabine ima, mislim koji je proizvođač, koja svrha kabine kad ju vibracije lome...

B

Bobo

Guest
Novi tip kabine i limarije... proizvidjac nemam pojma, rekao bih da se pravi u IMT-u.

Koljevka i je tako prvo samo povarena, onda je taj var izrezan van i povarena je ponovno i pojacana "od oka" i sad ce ici i traktor da majstor bas razmjeri gdje sve moze potrpat pojacanja i tak onda cu ju skinuti i donest mu...

Tu od
3 Tra 2010
Poruka
465
Novi tip kabine i limarije... proizvidjac nemam pojma, rekao bih da se pravi u IMT-u.

Koljevka i je tako prvo samo povarena, onda je taj var izrezan van i povarena je ponovno i pojacana "od oka" i sad ce ici i traktor da majstor bas razmjeri gdje sve moze potrpat pojacanja i tak onda cu ju skinuti i donest mu...

da, ti koji imaju dupli pogon imaju i duple probleme, niš čudno, nisam čuo za to na TAFE-u, mislim da oni imaju CARRARO prednji pogon...

M

Miško 007

Guest
Normalna stvar jeftin traktor normalno je da nešto ode...
Kupiš 550 pa neće pucat ali ćeš i platiti...

M

Miško 007

Guest
HTML:
ah što smo bogati ako je 20tE jeftino:finga:

Pogledaj cijene zapadnih traktora IMT jest jeftin ali ga naša država čini skupim.
Normalno da zarađuju na uvozu .
Jer je 549 dv oko 9000 eura u Srbiji.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Normalna stvar jeftin traktor normalno je da nešto ode...
Kupiš 550 pa neće pucat ali ćeš i platiti...

Daj ne lupaj bedastoće. Si sjedil u 550?
A je to tehnika. I kinezi su bolje traktor složili.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Bobo, pogledaj kak izgleda koljevka na Štoreu, s gotovo identičnim prednjim mostom. Odljevak je na tom mjestu puuuno mesnatiji.
Čudi me da se koljevke takve konstrukcije na 540/542/549 bez prednjeg pogona ne trgaju. Inače, ista takva konstrukcija koljevke je i na 539OL.

M

Miško 007

Guest
Daj ne lupaj bedastoće. Si sjedil u 550?
A je to tehnika. I kinezi su bolje traktor složili.

Jesam i traktor je fenomenalan nema što .
Nemam zamjerke motor perkins, kabina grijana,vanjska hidrulika traktorić je zmaj..

Najnoviji postovi

Na vrh