• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta
B

Bobo

Guest
Re: IMT 549dv

AGRIPLUS65 kaže:
Bobo kaže:
Gume mi se svidjaju, i takve cu ja staviti na svoj 549, cim se ove potrose..
ja sam kupil takve gume i nasal sam na par mesti zeljeza tako da neznam kolko ceju se izkazat :(

Ne razumijem? Kakva zeljeza?

A

AGRIPLUS65

Guest

Bobo kaže:
AGRIPLUS65 kaže:
Bobo kaže:
Gume mi se svidjaju, i takve cu ja staviti na svoj 549, cim se ove potrose..
ja sam kupil takve gume i nasal sam na par mesti zeljeza tako da neznam kolko ceju se izkazat :(

Ne razumijem? Kakva zeljeza?
valjda prerađuju stare gume pa se najde svakakvog smeča koje nakraju zavrsi u gumi,imas komadic lima oko 1cm2 i kad sam to izvadil ostala rupa oko mm duboka

S

sarajevo1

Guest

Ma dobro Bobo onda je poluautomatska kuka...kod mene na racunu pise automatska pa otud ja tako napisah...Vec sam rekao da je placen 16 200 Eura pa zato nema 4 izlaza hidraulike.Kupljen je u D.O.O." Brazda promet" Bijeljina. Kada sam pregovarao pocetna cijena je bila 17 500 Eura i to je bio IMT 550.11 sa 4 izlaza hidraulike. Posto sam ja trazio nizu cijenu a i savjeti od Bobe su bili da idem na 550.10 jer ce motor bolje "gutati" nase gorivo onda smo se nasli na 16000 eura. To je meni bila prihvatljiva cijena. Pa otud i minum opreme (koliko para toliko muzike... :lol: ).
Ja imam problem sa kukom da ne mozemo da ubacimo "stift" dole na kuku. Ono dole gdje se kuka otpusta kada se prikolica odkacuje i obratno. Jednostavno hidraulika ne povuce do samog kraja i ne moze taj stift da udze. A kad hidraulika dodze do samog kraja cuje je se lagano lupkanje u pumpi (sta mislite zasto je to?). Inace hidraulika radi i dize dobro samo to kada dodze u gornji polozaj zeza...
Kompresor nabija zrak dobor za kocnice traktora ali nesto zrak ne ide u prikolicu i ne mozemo na pr. da pusemo gume s kompresora! Savjeti...

Kabina je skroz zatvorena i svidza mi se. Imam IMT 542 s kabinom ova je mnogo bolja. Ima buke naravno ali je manje nego na prijasnjim kabinama. Ja pricam na mobitel iz kabine sa ukljucenim motorom bez problema.Samo treba malo glasnije....

Vec sam prijavio da pusta ulje na unutrasnjoj strani prve lijeve gume. Pokazivac goriva ne radi.. Motor za sada izgleda i radi jako dobro (danas stoji 30 radnih sati).
A imam i jednu zanimljivu pricu od danas...Posto sam na 30 radnih sati i planiram da odradim prvi servis na 40 nazovem ovlastenog servisera i on mi veli da u stvari on nema sta raditi na prvom servisu jer IMT nema licencu da doteze glavu motor. Nema licencu od perkinsa.1 Tako da on kaze da ne bih dzaba trosio eure da nazovem direkt IMT i da prijavim da je traktor spreman za prvi servis i da ja sam promijenim ulje i filtere. Sta mislite vi o tome. Pokusavam da zovem IMT danas ali je bilo kasno pa se niko ne javlja.

Ima dvosmjerini prikljucak zraka za kocnice ali ne vjeruje da cu ja to ovdje ikada trebati ali ko zna....

B

Bobo

Guest

danas nisam kuku uslikao kako sam ju prepravljao, i kod mene nije htjela "zakljucati" klin, pa sam se igrao brusilicomi vario ju ponovno, jer ocito je sastavljana "od oka".

Sto se puhanja guma tice, kad spojis crijevo za pumpanje guma, iz boce ispusti malo zraka na onaj pipac dolje, i zrak ce krenuti na crijevo. (ako ne znas o cemu pricam, uslikat cu ti i to sutra).

Kuka je automatska ako imas one lance dolje i u kabini rucicu sa sajlom koja odbravljuje kuku. Automatska kuka kosta kao 4 poluautomatske i automatska nema "kriz" koji se na poluge kopca.

Lupkanje hidraulika u gornjem polozaju rijesavas tako da ne dizes do kraja nikad. Namjesti gornji granicnik malo nize, jer ako cestom budes nosio tezak prikljucak stalno, moze se desiti da gumice u hidrauliku popucaju, a to je velik posao da se zamjeni kad imas ovakvu kabinu.

A ovo sto se servisa tice me uopce ne cudi jer sam ja imao puno gora iskustva sa servisom i nadam se da ti nikad neces imati problema s traktorom tolikih. Svakako zovi IMT da ti oni daju savjet, a covjek koji ti je prodao traktor DUZAN ti je obaviti prvi servis na traktoru i naplatiti samo trosak materijala. Ako on nema radionu, mora naci majstora koji ce to obaviti. U knjizici ti podebljanim slovima tice da je cjena puta i mehanicara uracunata u cjenu traktora.

S

sarajevo1

Guest

Provjerio sam u servisnoj knjizici i tamo stoji da je samo nulti servis besplatan. Tj. kada sam kupio traktor odradzen je taj servis i sada ja moram da platim za ostale redovne servise. To su mi potvrdili i iz IMT-a odjeljenje servisa.
Takodze su mi iz IMT rekli da se glava a ovoj vrsti motora ne doteze i da traktor moze da radi sve poslove bez ogranicenja od sada jer sam dosao na 30 radnih sati????!!!!!!!!!. Cudno zar ne ali tako mi kazu i da se nista ne sekiram. Vele motor neces poderati sigurno (covjek s kim sam razgovarao kaze citiram" teraj ga od sada u vatru i vodu i nista se ne brini"). Uglavnom bili su jako prijatni i srdacni i vele da niti jedna stvar koju sam rekao kao problem nije ozbiljna i oni ce to popraviti kada odradim oko 50 r/sati. I moram pohvaliti ovako javno te ljude iz IMT-a odeljenje servisa kao jako prijatne i srdacne. Toga se danas nadze vrlo malo. Barem ovdje kod nas. Nadam se samo da ce obecano biti i ispunjeno.

Sutra idem da i ja prekrajam kuku.Vjerovatno cu i siriti prednje gume po Bobinom savjetu. Oko puhanja guma je bilo tacno kako je Bobo i rekao. Pipak dotaknut i puse sada i komsijine gume.... :lol:

Imas li Bobo ikakvih ideja zasto mi ne dize hidraulika na prikolici. I prikolica je kupljena nova. Tip FAK Loznica.

Pozdrav

B

Bobo

Guest

Evo, danas bio na selu, pa sam poslikao kuku da vidis sto sam ja radio. I tebi preporucam da napravis isto.

dsc02631x.jpg

36-37cm
dsc02633b.jpg

72cm
dsc02634c.jpg

Znaci odvojio "viljusku" od cjevi i cjev pomakao nazad nekih 3cm i ponovno sve zavario. Sad kuka radi kao sto je i zamisljena, i punu prikolicu s povisenim stranicama sad bez problema mogu otkopcati i zakopcati, sto je prije bez ove prerade bila nemoguca misija.

Sto se tice kipanja prikolice, ne znam kako si ju pokusavao iskipati, pa cu ti napisati: Rucku za pozizanje poluga, na polozaj FAST (u donjem djelu se nalazi) a one "kockice" dizi malo po malo i prikolica se mora kipati. Naravno, ako je dobro crijevo ustekano i ako ima dovoljno ulja,a trebalo bi biti (imas mjerac, pa za svaki slucaj provjeri). Svakako izvuci klinove prije kipanja i ja poneki puta zaboravim, al se na vrijeme sjetim ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

1.po meni na ovu kuku ne bi vozio prikolicu s okretnom kukom .
2. gdje ti je osiguranje da ti se ne može otkopčati

B

Bobo

Guest

Puknuti u pravu si, rudu prvom prilikom prepravljam u fiksnu. Ocito da i znas zasto.

Na slikama se ne vidi dobro, ali iznad kuke ima komad debelog flaha i nema sanse da se tu prikolica otkopca ni pod kojim okolnostima. na 539 imam kuku bez ikakvog osiguraca i samo mi se u zivotu 3 puta otkopcala prazna prikolica, jer sam previse skrenuo pa ju zadnja guma podigla rudu i skinula prikolicu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797

Ako ju dobro nakrka nebu se sigurno otkopčala :lol: :lol:

S

sarajevo1

Guest

Problem s kukom rijesen. Samo mi smo to uradili jednostavnije: Odvojili viljusku od cijevi i onda izbusili jos jednu rubu gotovo na samo kraju cijevi. Potom navarili jos 1o cm cijevi da moze da pokrene onaj horizontalni osiguraci sve funkcionise.
Kipa i dalje nece pa nece. Pokusavali sve opcije ali ne ide. Cekam da dodzu da otklone ove nedostatke pa da mi pokazu za kipu.

B

Bobo

Guest

Ja sam gledao da napravim istu stvar, ali da samo ubacim komad cjevi na zadnju stranu, tako da rupa bude na originalnom mijestu, a "umetak" bi isao dolje gdje se spajaju u "T" i odmah bi navario i usice za vuci gumenjak. Rupa na samom kraju cjevi mi ne daje neki osjecaj sigurnosti pogotovo pod teretom.

Glavno da si ti to rijesio na ovaj ili onaj nacin.

Kipa mora raditi ako ima dovoljno ulja u sistemu, i ako su sve poluge u hidraulici na mjestu.

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584

sarajevo1 kaže:
Bobo! U pravu si sto se tice novih IMT traktora. Nisam bio bas nacisto kako izgledaju. Sada je sve jasno ko dan zahvaljujuci tvojim slikama.Puno hvala! Znaci da kupujem ovaj IMT 550.11? Izgleda da je to sto ce sluziti bar neko vrijeme. Gledao sam ove tvoje postove o IMT- traktorima i vidim da tvoj novi 549 je imao fabrickih nedostatka. Pa sam ono razmisljao cemu kupovati novu stvar ako je u startu radzena s greskama. Cini mi se da je ovaj 550.11 ono sto meni treba. Pozdrav.

Dali netko zna dali se moze naruciti IMT 550.11 baz kabine sa prednjom vucom i bez kabine i bez prednje vuce

Z

zetor4718

Guest

puknuti kaže:
1.po meni na ovu kuku ne bi vozio prikolicu s okretnom kukom .
2. gdje ti je osiguranje da ti se ne može otkopčati

U potpunosti je u pravu ja sam doživio da se na takvoj kuki na 542 da se otkopčala prikolica.

B

Bobo

Guest

A ja sam dozivio da se ona klateca poteznica iscupala iz traktora pod teretom od 2 tone... Mogu vam uslikati (ako nije izrezana) istu takvu klatecu potezicu koja je bila na 565, i s punim IMT prikolicom propala do asfalta, sva jedna izmotana.

Ova kuka, poluautomatska teret ne drzi na ona 4 vijka ispod traktora kao automatska kuka ili klateca poteznica, stoga je ovo najsigurnija kuka koja se moze staviti na mali IMT traktor za vucu jednoosovinskih prikolica. O komforu voznje i otkopcavanju/zakopcavanju prikolica da ni ne pricam.

Samo da mi je vidjeti kako otkopcati prikolicu na uvratini kad treba ici kuci po neki dio, ili po drugu prikolicu. Jednom sam to radio i vise NIKADA necu. Evo, bas jucer isao po dvije palete gnojiva s kipericom, na rikverc u supu, otkopcao ju bez ikakvih problema. Da vidim ekipu koja ce to napraviti s klatecom poteznicom.

Klateca poteznica je meni dobra za berac kukuruza, te za vuceni malcer. Za drugo nista ju ne koristim, nit se nadam da ikada i hocu. Sranje zivo.

A sto se otkopcavanja prikolice tice, to je nemoguca misija. na 539 imam takvu kuku na kojoj je samo kuka original tvornicke izrade, dok ja sve ostalo rucni rad. od kad ja taj traktor i kuku pamtim, samo mi se dva puta otkopcala prikolica. Da je bila tvornicka kuka, ne bi se prikolica otkopcala, jer postoji sigurnosni mehanizam, slican kao i ovome na kuki koju imam za 549.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Bobo kaže:
A ja sam dozivio da se ona klateca poteznica iscupala iz traktora pod teretom od 2 tone... Mogu vam uslikati (ako nije izrezana) istu takvu klatecu potezicu koja je bila na 565, i s punim IMT prikolicom propala do asfalta, sva jedna izmotana.
I ja sam pokido na 560 klateću, pod prikolicom đubreta pukla, nije bila đubretara nego obična jednoosovinka s malo pretovara..

Bobo kaže:
Samo da mi je vidjeti kako otkopcati prikolicu na uvratini kad treba ici kuci po neki dio, ili po drugu prikolicu. Jednom sam to radio i vise NIKADA necu. Evo, bas jucer isao po dvije palete gnojiva s kipericom, na rikverc u supu, otkopcao ju bez ikakvih problema. Da vidim ekipu koja ce to napraviti s klatecom poteznicom.

Sranje zivo.

A sto se otkopcavanja prikolice tice, to je nemoguca misija.

Na svakoj svojoj prikolici imam stopu na kojoj stoji. Na 533 sam prvog dana skinio kuku i nikad više ju nisam stavio.

Uopće nije sranje zakvačit, kao ni otkvačit, moraš samo imat dobru polugu koju stavljaš na poluge hidraulika, s njim digneš i samo malo na rikverc i zakvačena je. Kad otkvačuješ, pridržiš na hidrauliku, izvučeš se iz ušiju i digneš ju do neba ako treba pa podbaciš pod rudo i komšinicu ako je dobra.

Kvačio sam s 533 5 koševa jednorednog sip berača kukuruza bez problema, ako možeš podić na hidrauliku nema frke, iako na imt-u nemam klateću jer ga imalo ozbiljniji teret diže nego home made skroz blizu traktoru.

Al na ursusu klateću nebi dao za 100 kuka, izvadiš piksu i imaš plivajuću (prema gore cca 15tak cm) klateću poteznicu, pa dižeš prije vađenja klina..

B

Bobo

Guest

Znaci sta?

OTKOPCAVANJE:
1. Podigni hidraulikom prikolicu od zemlje
2. sidji s traktora
3. otvori stopu na kojoj ce prikolica stajati na uvratini s 3 tone psenice unutra
4. izvuci klin
5. popni se na traktor
6. spusti prikolicu na stopu
7. udalji traktor

PRIKOPCAVANJE:
Prikolica koja je propala u zemlju je sad vec toliko nisko da ju ne mozes uhvatiti polugama hidraulika a u medjuvremenu dok si otisao po drugu ju je kombajner napunio do kraja pa je propala jos vise. Vadi lanac, vezi oko rude, podizi prikolicu, traktoru je tesko, jer mora dizati veliki teret na tako velikoj poluzi, jadan se teli, a ti ga jos moras nanisaniti tako da ruda prikolice bas uleti u usice za kopcanje, pa silazi dolje, pa stavljaj klin, pa ulazi u njega, popusti hidraulik, pa izlazi i njega i odvezuj lanac... Jednom sam ovo radio i zakleo sam se da vise nikada necu.

S poluautomatskom kukom sam bas nekidan uspjesno zakopcao kipericu koja je bas tako propala do zemlje, jer ima malu stopu. puna iscjepanih drva, kisa pala, i to je to, kuku podvucem pod rudu i zakopcam ju kao od sale. Izadjem, sklopim stopu, ukopcam kocnice i struju i rijesena stvar.

Koliko puta sam sumsku prikolicu otkopcao na ulazu u sumu, direktno na zemlju, dovukao dugacke klade do prikolice, kad smo klade potovarili, opet tako podvucem kuku pod prikolicu i zakopcam ju. Nema te osobe na kugli zemaljskoj koja ce mi na bilo koji nacin uspjeti dokazati da je na IMT traktoru bolja klateca poteznica od bio kakve kuke, pogotove ove koja ne drzi teret na sarafima. Previse sam vidio polomljenih klatecih poteznica da bi se htio igrati zivotom.

Klateca na ursusu je druga pjesma, jer je ono poteznica pravljena s nekim smislom, za razliku od IMT-ove koja je pravljena za vuci tanjuracu, berac i slicne prikljucke

S

sarajevo1

Guest

maiky kaže:
sarajevo1 kaže:
Bobo! U pravu si sto se tice novih IMT traktora. Nisam bio bas nacisto kako izgledaju. Sada je sve jasno ko dan zahvaljujuci tvojim slikama.Puno hvala! Znaci da kupujem ovaj IMT 550.11? Izgleda da je to sto ce sluziti bar neko vrijeme. Gledao sam ove tvoje postove o IMT- traktorima i vidim da tvoj novi 549 je imao fabrickih nedostatka. Pa sam ono razmisljao cemu kupovati novu stvar ako je u startu radzena s greskama. Cini mi se da je ovaj 550.11 ono sto meni treba. Pozdrav.

Dali netko zna dali se moze naruciti IMT 550.11 baz kabine sa prednjom vucom i bez kabine i bez prednje vuce

Koliko ja znam moze se naruciti IMT 550.11 i bez kabine i bez prednje vuce. Barem je takav slucaj kod nas u Bosni.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Dajem ja toj kuki neke prednosi..npr kad imaš traktor koji se bavi samo prikolicom i transportom ..ali kad ti trebaš to stalno gore -dolje ..pa ako imaš strižnu kosu ..remenica gore -dolje ..za popizditi .
Pa nemreš nać di su ti dijelovi ..jaj mene jaj .
Kaj kad dođeš u polje ..npr. nekim nošenim priključkom i treba povuč komšu iz blata ,gdje zakopčati lanac-sajelu?
S druge strane bobo pročitaj upute , ja mislim da je ovaj dolje svornjak obavezan koji osigurava (ako hid. popusti) da ti kuka ne padne na pod !? -tada opet nose ona 4 vijka ispod ;)
IMT ima naćina da se prikopča jednoosovina ili dvoosovinka ..ali da je to elegantno riješeno kao na neim drugim traktorima-daleko od toga :oops:

T

Tomazy

Guest

da sad ne montiram poslikal sam ovako istina ubija me montiranje ali kuku nebi mjenjao za drugu a ispala mi nikad u mojih 20 g. što ju vozim i ocu nikad znači u 40 g. nikakvih problema prema tome br.1 među kukama.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Dobro da si ovo stavio Tomazy , to sam već htio kometirati na bobinoj kuki ..
Zapravo njegova jako strši otraga, to je prednost jer se lako vozi unatrag , :scratch ali osiguranje fali -definitivno :idea:

Najnoviji postovi

Na vrh