• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta
B

Bobo

Guest
Re: IMT 549dv

Je, viri na 549 kuka van, ali je opet puno blize traktoru nego klateca poteznica. Sto se tice povuci susjeda, navario sam na kuku kao i tomazy "usice" za kopcanje gumenjaka, ili sajle, ili neceg treceg.

Skinuti i staviti kuku mi nije neki veliki problem, pa tome ne pridodajem neku veliku vaznost, gubljenje djelova kao nedostatak ne prihvacam, jer nemam razloga uopce rastavljati kuku. Kompletnu ju skidam i kompletnu ju vracam na traktor.

Sto se uputa tice: Uz kuku se dobije jedan klin koji ove "flahove" spaja kroz kuku. Kad se kuka ne koristi, taj klin se vadi i stavlja u onu dolje rupu da se ne moras zavlaciti pod traktor i skidati kompletnu kuku, vec samo kriz skines i ides bacati gnojivo il sta ja znam... Tezinu ne nosi hidraulika direktno, vec onaj gore klin na krizu. Podizanjem hidraulike ga samo rasteretis da ga mozes izvuci te spustas kuku dolje. Zabravljuje se automatski kad poluge podignes, stoga i poluautomatska kuka.

Sto se osiguranja tice, molim lijepo:

Samo da napomenem da je ovaj dugacki klin dolje sluzio samo da dovuce prikolicu do sela, pa je kuka prepravljena da moze dolje biti original, kratki i jaci klin.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Bobo kaže:
poluautomatska kuka.

Sto se osiguranja tice, molim lijepo:
2mqj1hc.gif
, odsad lakše spavam

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Bobo ako ti otkvačuješ prikolicu da ti rudo pada na zemlju, ili nosaš panjeve i sl. nemora znači da tako i drugi rade.

A što se tiče stope od prikolice, okrugla cijev izbušena na više mjesta, dole cca 200mm široka ploča, ako otkvačuješ na polju dovoljnan je i komad fosne i neće propast da ju nemožeš zahvatit polugama.

Nema toliko silaženja, jer silaziš tek kad ju zakvačiš da digneš stopu, poluge dižeš a stojiš iza, jer nisu to traktorčine da nemožeš dokučit ručicu hidraulike, nevidim u tome problem osim u IMT-ovoj klatećoj poteznici..
kažem da na ursusu klateću nebi mijenjao, a na imt-u mi se nezajebava 10 puta na dan s kukom jer mali vuče prikolicu, baca gnjoivo, sije, x poslova radi isti dan.

B

Bobo

Guest

Pa kad bacamo gnojivo 549 vuce prikolicu a 539 rasipac. Ako je neka mala njiva, samo natovarimo rasipac i stari ode bacati, dok ja dudim ;)

Sve u svemu nikad mi ova kuka nije smetala vise nego klateca poteznica.

Na 549 drugaciju kuku ne bih ni htio imati, iako mi je tiha patnaj bila automatska kuka, ali posto se i ona drzi samo na 4 vijka odozdol, kosta kao dvije poluautomatske i smanjuej klirens traktoru... Nista od toga. Uzeo poluautomatsku i s njom sam super zadovoljan. Kad sam na klatecoj morao vuci jednoosovinku na silos, ispod rude obavezno poluga i hidraulik podignut da bude u blagom dodiru s rudom. Drugacije do silosa ne bih dosao s 4T soje.

Svakome bih preporucio ovakvu kuku na IMT traktoru, jer je i sigurnija i moze vise tereta ponijeti, i jednostavnije je za zakopcati u svim uvjetima.

Petre, na otkopcavam ja na zemlju prikolicu, ali sad imam garazu za majevicu gdje je ispod rude mekana zemlja. U prikolici su dvije palete gnojiva i cak kad podmetnem komad daske pod stopu, prikolica je za pola sata propala skoro do zemlje. 549 ne moze toliko nisko spustiti poluge da bi se mogle podvuci pod rudu, a i od stope se ne bi traktor dovoljno pribliziti klatecoj poteznici, dakle trabao bih majevicu kopcati sajlom ili lancem. I u 549 moras ulaziti u kabinu, jer sa zemlje je malo teze rohvatiti komande za podizanje poluga...

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Moj ujak je na 542 imao klateču i deset godina je sigurno radio s njom bez ikakvih problema vozio je jednoosovinku s nastavcima sigurno preko 3 tone tereta, cisternu 3000 l radio s beračem i tako dalje i nije pukla ali mu je ispao prednji klin i zabila se u zemlju pa ju je tako uspio pomotat i pukla je od udarca i dugo je stajala. Ja slučajno naletio i pošto nisam imao donju kuku na 539 uzeo povario i sad više nije klateča nego je fiksirana i malo je kraća i stoji na 539 i opet nema problema s njom radi bez greške.

B

Bobo

Guest

Eto, moja klateca nije bila stara ni godinu dana, pa je "propala" za 1cm dolje, i umjesto blokirajucih klinova sam morao staviti vijke da drze gornju i dolju plocu da se ne rastave. kad sam stavio vijke, pod teretom se pocela cupati ploca iz kucista diferencijala i to je bila kap koja je prelila casu.

Vucem ja jos uvijek na njoj berac, a za vuceni malcer ju izvucem skroz do kraja i tu nema problema s klatecom poteznicom, al ja kad uhvatim punu majevicu i opletem ga 5. po asfaltu, kladim se u sta hoces da ce otpasti. Ja ne sparam ni traktor ni prikolicu i kad se vozi, onda se vozi.

Samo da nasopisem da znam i za slucaj da je klateca poteznica na zetoru 120ks pocela otpadati pod jednoosovinskom prikolicom koja je vozila 6.5T psenice. Prikolica zesce preradjena, a zetor kad krene, ne staje. Konstantno cupkanje na 15km puta nije mala stvar, i sutradan se zetor u selu pojavio s 5m 8mm sajle omotane oko klatece poteznice i gore oko gornje kuke, da poteznicu drzi da se ne odvali. I kolegi je dojadila ta poteznica, te je sam napravio ovakvu kuku na zetora i traktor je s njom i prodan.

kazem, previse sam vidio odvaljenih poteznica da bih im ulijevao bas toliko povjerenje. prazan berac po cesti moze, a na njivi se polako vozi i ako hoce otpast, nek i otpadne...

Klateca poteznica:

Automatska kuka: Bobić, ukrao sam tvoju sliku, jer ja nemam ni jednu ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

A klateća ..a majko mila ne bi se nikad sjetio na kaj mislite , hm.. da ona je daleko otraga i visi ustvari samo na dva vijka ..
Ali di češ sa 6 t na IMT ..ljudi nemojte pretjerivati ..
Ta klateća nije ni po defaulte predviđena za jednoosovinsku prikolicu .
Ja u zadbnje vrijeme kopčam prikolicu na kuku koja visi na štangi na polugama , to je zakon ..samo je pitanje dana kad ću je izgubiit :oops: , vidi se na slikama tamo na brzom kopčanju ispod traktora .

B

Bobo

Guest

Ovo je bila tvornicka IMT prikolica deklarirana na 5T ima uduplane kotace. Covjek je jos stavio povisenja od metra, cak i vislja. i da vidis kako ide.

Klatecom poteznicom pisu da voze sve i svasta, a moja pod dvije tone tereta na sumskoj prikolici pocela kidati sarafe iz kucista diferencijala. Poluautomatska je popitanju nosivosti i tereta ZAKON, jer nju drze sva 4 vijka, ali samo naprijed/nazad. Ne drze apsolutno nikakav teret sve je na krizu.

I jos mi pisu da je jednostavno zakopcati prikolicu pod teretom na klatecu poteznicu...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

je bobo , na klateću treba dobro naciljati .. ke vu kuminu :lol:
A tko nema u današnje vrijeme pravi kotač kao na samoutovarnoj prikolici nek se pati s panjevima ..to si je sam kriv .
Konad cijevi , navojno vreteno dizalice od stojadina i malo varenja ..gas !
Najte se ljutiti ali s ovim silnim tonma koje spominjete miste normalni . Kam vam se žuri...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484

Hebate, pa kolika je prohodnost toga imt-ja sa tim donjim kukama?
Nekak mi je draža obična kuka s bolcnom...i ne vidim potrebu za automatskom, a imamo samo jednoosovinske prikolice više od 40 g.
Čini mi se da ju svi IMT-ovci vole jedino zato kaj nemaju baš puno izbora (pogotovo ako treba vući priključak s kardanskim pogonom).

B

Bobo

Guest

Automatska kuka je jako nista, traktor i prohodnost se ni ne spominju u istoj recenici kad je ona namontirana. Kuka s krizem je manje od 10cm "visoka" al opet smeta kad bi isao u oranje. Klateca poteznica, kao i automatska kuka, dosta visi dolje.

Na kukama se ne moze vuci ni berac ni prikolica za razbacivaje stajnjaka, jer je kuka dosta uvucena i tu nema nekog velikog manevriranja. Klateca poteznica je dobra bas za berac i djubretaru, okretan si koliko ti volan i kardan dozvoljavaju, ALI, (uvijek ima ali) Ima visoka "usta" a na IMT-u je kardan nisko postavljen, tako kad vozim stajnjak i treba preci preko nekog jarka, obavezno pod kutem i pred sam jarak smotati volan tako da se klin i kardan mimoidju kad prednji kotaci udju u jarak, kako se kardan ne bi smotao. S beracem tjeras i ne gledas.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

Bobo, ako ti je blizu kardana, odšarafi one 2 matice okreneš ono uho da ti dođe s donje strane, jebat ga, bude niže al neš kardan pokidat, bar sam ja tako radio na zekanu al kontra, tj. okreto to uho da bude kao sad kod tebe.
Đubretara mi se kvači na gornju poteznicu, kardan je ispod ruda jer je i na 533-539 isto sranje s tim stvarima a klateću nemam nego sve ''made in švas aparat i brusilica''.

L

lovac00

Guest
imt 549

Planiram nabavit imt 549 ako mi tko može dat kakav savjet oko takvog traktora!

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
Planiram nabavit imt 549 ako mi tko može dat kakav savjet oko takvog traktora!

Kakav...rabljeni,novi,s vuplom vučom ili bez????
Ja imam jako dobra iskustva sa 542 tako da 549 može bit samo još bolji jer ima 4 ks više.....a najviše moram pohvalit brzinu u transportu :D

L

lovac00

Guest
Ma slušajte imam oko 7hektara zemlje i to sve radim sa 539,bilo je dobro dok nije bilo puno oranja naj više 1-1.5hektara.Sada orem oko 3 hektara godišnje i mislim da je to previše za 539 planiram nabavit neki traktor naj radije bi 549 ili550 novi kad bi bila kap. ulaganja nebi bilo razmišljanja!Ali kako je tako je pa sada planiram uzet 549 stariji tip,negdje do 90g.A neki kažu dobar neki loš.
:confused:

To vam je isto kao kad se Mujo oženio pa ga pitaju jel Fata nevina,pa kaže neki kažu da jest drugi da nije neznam kom bi vjerovao!!!!!!!!!!!

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
Ma slušajte imam oko 7hektara zemlje i to sve radim sa 539,bilo je dobro dok nije bilo puno oranja naj više 1-1.5hektara.Sada orem oko 3 hektara godišnje i mislim da je to previše za 539 planiram nabavit neki traktor naj radije bi 549 ili550 novi kad bi bila kap. ulaganja nebi bilo razmišljanja!Ali kako je tako je pa sada planiram uzet 549 stariji tip,negdje do 90g.A neki kažu dobar neki loš.
:confused:

Ja mislim da 3 hektara oranja za 539 nisu puno,a ako ti treba veći traktor,uzmi 549 ...mislim da nećeš požalit,pogotovo ako je u dobrom stanju...
I mislim da su oni proizvedeni prije 1990 bolje kvalitete :supz:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Ja mislim da 3 hektara oranja za 539 nisu puno,a ako ti treba veći traktor,uzmi 549 ...mislim da nećeš požalit,pogotovo ako je u dobrom stanju...
I mislim da su oni proizvedeni prije 1990 bolje kvalitete :supz:

ako uzimaš 549 uzmi između 87-90g. kvalitetniji su nego ovi iza 90g. a 87g. je nova linija odnosno široka kabina

Najnoviji postovi

Na vrh