• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Imt ne pruža tu mogučnost jer ko što veli Željko u nazad izbaciva.
Ako se ne varam ni na Uniju to nekaj u rikverc ne funkcionira ali se ne sječam zašto.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Možda je kod tebe modificirana ukapčalica malo prije sam se igral sa 533 pukel štift pa smo na polju skemijali nekakav zatik da gazda završi posao. Kad smo probali kardan preko brzina napred je išel ali rikverc uzubi i čim je malo opterečenje iskoči . Neznam možda postoje ukapčalice sa ravnim zubima no ove sa kosim se lagano uzube .

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Možda je kod tebe modificirana ukapčalica malo prije sam se igral sa 533 pukel štift pa smo na polju skemijali nekakav zatik da gazda završi posao. Kad smo probali kardan preko brzina napred je išel ali rikverc uzubi i čim je malo opterečenje iskoči . Neznam možda postoje ukapčalice sa ravnim zubima no ove sa kosim se lagano uzube .

Na slici je kardanska osovina od 533 koja ima RAVNE zube, ona prolazi kroz zupčanik koji je kad je kardan preko brzina isto uzubljen sa zupčanikom sa RAVNIM zubima(slika druga gornji i donji zupčanik), ja ne znam di si ti tu videl kose zube. 20180701_173133.jpg 20180701_173144.jpg

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Imt ne pruža tu mogučnost jer ko što veli Željko u nazad izbaciva.
Ako se ne varam ni na Uniju to nekaj u rikverc ne funkcionira ali se ne sječam zašto.
Ja tvrdim da sam radio i sa IMT i sa univerzalom i to funkcioniše bez problema

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Ja sam bio probao pod balirkom, i vrti u kontra stranu ali bez opterećenja jer je takav kardan da u kontra stranu ne može vrtiti.
Mika ja mislim da Muha i željko misle na onaj dio sa zupčanikom šta gura po vratilu poluga za ukapčanje kardana, sa slikom bi to bilo najlakše objasniti a ja to nisam slikal kad smo radili..

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ja sam bio probao pod balirkom, i vrti u kontra stranu ali bez opterećenja jer je takav kardan da u kontra stranu ne može vrtiti.
Mika ja mislim da Muha i željko misle na onaj dio sa zupčanikom šta gura po vratilu poluga za ukapčanje kardana, sa slikom bi to bilo najlakše objasniti a ja to nisam slikal kad smo radili..
Ja znam kak izgleda i kod jednog i drugog a vi si pogledajte slike zupčanika priključnog vratila od 533/539 i od 549/ 560, pa možda vidite razliku.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja tvrdim da sam radio i sa IMT i sa univerzalom i to funkcioniše bez problema
Jes, u pravu si. Ponesla me tema a i zaboravio s vremenom da su razlike u osovinama i zupčanicima za uključivanje.
Ima tu neka ona šema i razlika jel ručica za uključiti s lijeve il s desne strane....
Uglavnom, zaboravio sam detalje a Mika me prisjetio s slikama.

Sječam se da smo na uniju probali rikverc kardana zbog kalača ali da to nekaj nije radilo. Razlog ne pamtim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Muha, moralo bi na Uniju raditi u rikverc. Jedino se pri tome traktor treba kretati u rikverc.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Mislim da je tak, a isto tak mislim da je na IMT-u. Mora se kretati kotač u rikverc

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Sad je mene ponesla tema pa sem otišel do jednog 533 . 71 god digli kotač uključili kardan prek brzina okretali kotač i može onda sam otišel do jednog 74 god isti postupak izbaci kardan . Pa sem otišel do jako starog majstora koji mi pojasnil ako ukapčalica kardana i zupčanik gdje se uzubljuju imaju kose zube nemože u rikverc . Kardanske osovine su iste . Imam sliku kosog zupčanika ali neznam postaviti za nevjernog Miku kosi zupci su aksijalni .

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Mislim da je tak, a isto tak mislim da je na IMT-u. Mora se kretati kotač u rikverc
Da mora traktor ići u rikverc da bi pokrenuo kardan,ja sam to najviše koristio kod baliranja kad mi je tup nož i ima dosta zazora između noževa kad je malo jača masa proklizaju lamele na zamajcu balirke i da se ne bih zezao da ručno vrtim zamajac u kontra stranu ja ga prevarim preko rikverca

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Da, to je ta igra i po mom je to bedastoča. Posluži ali nije bog zna kaj kao na primjer na Ursusu.

Željac mi je poslal sliku na kaj misli pa ju evo prilažem pošto ne mogu do svojih.
Taj sistem je u ovih kaj imaju ručicu s desne ako se ne varam.

Prilozi

• 20190701_153207.jpeg
    20190701_153207.jpeg
    104 KB · Pregleda: 12

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Točno Muhač ručica je sa desne strane a sličan je i koji ima ručicu sa lijeve strane ali nema ležaj i rupa je manja ako ga se dočepam budem ga slikal .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Frajlauf spojka, poput one na kardanu...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Samo kaj ova ne preskakuje več u slučaju da se kontra okrene izbaci ručicu u neutralan položaj i nema pogona dok ponovno ne uključiš

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Stvarno taj IMT ima čudnih rješenja...

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Da, to je ta igra i po mom je to bedastoča. Posluži ali nije bog zna kaj kao na primjer na Ursusu.

Željac mi je poslal sliku na kaj misli pa ju evo prilažem pošto ne mogu do svojih.
Taj sistem je u ovih kaj imaju ručicu s desne ako se ne varam.

Na to sam ja i mislil. I prema priloženome nema teorije da kardan radi u kontra stranu osim da se siluje ukapčalica...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Stvarno taj IMT ima čudnih rješenja...
A da, prije 30, 40 godina su izmislili spojku koja je čuvala lamelu....
Ionak se u rikverc na njemu kardan ne može koristiti jedino u pokretu ili da digneš kotač u zrak.
Stvarno čudno rješenje.

Najnoviji postovi

Na vrh