• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

  • Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,677
Proba pitati u Traktor Univerzal Sesvete možda imaju samo taj dio. Gumice na osovinici gasa i gašenja i brtvilo poklopca i gumicu transfer pumpe su mi prodali po komad. Jedino četkice transfer pumpe idu u setu.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,350
Imam pitanje.
Na 549 mi se pred 2 - 3 dana poremetilo kvačilo. Drugi stepen(onaj koji odvaja kardan i pumpu) se smanjio a prvi stepen(stepen koji odvaja pogon traktora) je ostao isti a po mom osjećaju na nozi nastao je "treći" stepen tj. prazni hod u kom se ništa ne dešava a djeluje kao da odvaja nešto.
Da napomenem papučica je imala kad sam je podesio negdje oko 5 do 10mm praznog hoda i pred 2 - 3 dana je taj hod na jednom nestao i evo danas kao da se pojavio taj "treći" stepen.
Jel se može možda kaj popraviti ako poštelam drugi stepen odozdo ? Ili moram ponovno traktor na pola raskapati ?
 

Gajan

Aktivni član
Tu od
27 Sij 2018
Poruka
181
Poštelaj na papuči hod da opet ima 5 do 10 mm pa probaj. Moguće da nije dovoljno stegnut onaj vijak za štelanje pa se pomjerila poluga papuče.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,350
Probao sam to već, ista stvar je samo kaj onda ima lufta i drugi stepen je još manji skupa sa prvim.
Sve me strah da će morati opet na pola :/
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,177
Pa pokušaj vidjeti odozdo koliko je udaljen onaj vijak od ploče, jeli zadržao zadanu mjeru koju si stavio.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,350
Misliš na vijke drugog stepena? Moral budem to probati poštelati pa da vidim kaj bude se desilo al me brine zakaj imam taj "treći" stepen tj. prazni hod je postal tvrd. Na koliko se uopće štelaju te capice drugog stepena ili to ide prema pedali kak najbolje odgovara da odvaja?
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,177
Drugi stepen na onim vijcima sam stavio na 1mm,a na capicama vijak poravna s unutarnjom stranom capice i onda nategnem druk ležaj osovinom do capica a pedalu podignem malo do vrha, sve navedeno je primjenjeno n imt 539, dali je tako i na 549,neznam ali mislim da je približno isto.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Kad je sve bez lufta onda drugi stepen ide na 1.4mm. Pošto nove capice i bolcni imaju lufta u startu, a i same ploče kroz koje prolaze bolcni su poderane onda je postupak štelanja koji je opisal Viduka odličan i to tak mora raditi.

Skini poklopac odozdo, svijetli unutra, neko nek pritišče kvačilo i gledaj kaj se događa. Buni me taj "treči stepen" pa si mislim da nije sjeban japanski šešir.
Samo kvačilo inače odvaja, ne krči kod uključivanja i ne klizi?
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,350
U redu, hvala.
Ma radi sve oke, ne trese traktor kod kretanja ni ništa takvog kaj sam imal situaciju prije godinu dana šalta se isto ko i prije i kardan isto al je dosta kraći stepen kod uključenog i isključenog kardana, doduše nisam probal pod prikolicom jel kliže lamela al ovak kad mu suknem gasa potegne lijepo ko i inače.
Poštelal sam si danas pedalu da morem odradit danas posal do kraja normalno, malo se čuje u vožnji dok je otpušteno kvačilo druk lager al kaj mu ja mogu, pa bum za prvu kišu se bacil pod njega i vidil kaj morem učiniti i bude li otišlo na bolje.
Ma najviše me muči od svega toga taj "treći" stepen i jer je cijelo kvačilo postalo tvrđe nego kaj je bilo poslije remonta od lani ili pred lani, više me skroz zbunil strojček kad je kaj rađeno...
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,177
Ubaci ravne podloške između zamajca i korpe.
Ide tako da u krug popustiš svih 6 vijaka i onda uz pomoć odvijača i magneta jedan po jedan vijak izvidaš i ubaciš podlošku vratiš vijak i opet ga na 2-3 navoja vratiš, i tako pod svih 6,opet stegneš svih 6 u krug, a nakon toga opet preštelaš drugi stepen i korigiraš pedalu.
Ja sam na 539,promjenio sve, lamele, reparaturu korpe, druk ležaj i bilo je pretvrdo, tad mi je jedan kolega ovo predložio, i od tad je kvačilo mekano ko u maslo.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Mekša pedala je ok, ali i to ima svoje mane. Slabiji je predpritisak pa prije lamela dojde do kraja.
U orginalu i jesu oni limiči.
 

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,907
Imam pitanje:
Na 549 raste nivo ulja, ulazi nafta , e sad može preko ac pumpe , grijača ili semeringa rotacione boš pumpe. Znači u mirovanju ne podiže nivo, znači nije grijač. U radu podigne nivo na mjeraču za tri do pet mm za 2 sata tanjuranja. Kad mi je otišla membrana 539 punilo je karter puno brže, pa se bojim pošto se ovdje puni polako da nije semering boš pumpe. Boš pumpa je rađena prije 9 godina kompletno. Probat ću krenut od ac pumpe kako su se pokazale one slovenske? Svaki savjet je dobrodošao, unaprijed zahvaljujem.
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,350
AC pumpu ti preporučujem IPMovu takvu barem ja imam na 549 stavljenu pred 5 godina i nije bilo problema, one AC pumpe šta su iz dva komada(čašica se našerafljuje u "drukalicu") meni nisu po volji jer ja nikad nisam uspio rješiti da na tom spoju ne curi dok one iz jednog komada su puno bolje. Ja bih poslije AC pumpe probao vidjeti šta je sa grijačem, a boš pumpu bih ostavio za kraj.
 

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,907
Grijač je sigurno u redu,ali me brine to što mi izgleda mala količina za propuštanje ac pumpe,nikad nisam doživio da pusti semering boš pumpe pa neznam koliko brzo raste nivo ulja.
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,407
Meni je otišao semering na 539, nije brzo punio naftom ulje. Ispitaj Ac pumpu, izlaz zatvoriš nekim šarafom, a na ulaz napraviš da možeš ručnom pumpom pumpati, staviš u vodu Ac pumpu i malo napumpaš, ako idu mjehurići do nje je.
 
Na vrh