Dakle ovak je prica išla. Traktoru je bila cijena 18 000 kak je rekel motohod. Cijena je spuštena na 15 000 kad je traktor kupljen. A troškovi bi trebali biti ovakvi od prilike.... djelovi kaj se tice motora: ventili i vodilice(sve skup kaj u glavu ide), klipovi,karike,stubline,ležajevi na radilici(jedni i drugi), komplet dihtunga sve skup 2000 kuna. Obrada bloka i radilice 600 + 600 = 1200 kuna. Piksiranje kompletnog prvog trapa 2000 - 2500 kuna i tu racunam da bum na oko 3000 s novim ležajima i semerinzima. Dakle još 3000 kuna Struja ide komplet nova od a do ž. Mislim da ispada oko 1000 kuna +- ali to nemrem reci jer imam sve doma i ne sjecam se koklko je tocno placeno. Farba s harterom i razređivacem šmirglom i svim potrebnim je vec kupljena 980 kuna.
Kvacilo je metnuto komplet novo prije par godina tak da možda ne bu trebalo niš dirati. Funkcioniralo je savršeno, probal sam. Kocnice rade, samo bum ih otvoril i pocistil,podmazal kuglice i to bu to. I da ugradil bum dodatni feder na diskove.
Hidrauliku sam također isprobal radi PERFEKTNO.
Dinamo ide proc i alternator bum ugradil(imam ga doma). PVP i dizne idu k meštru na kontrolu s tim da se covjek od kojeg je traktor kupljen kune da su pumpa i dize rađene.Ako nekaj i treba delati na pumpi i diznama imam bošistu koji mi ne bu naplatil reparaturu a da ne treba. Znaci covjek je pošten i znamo se dugo godina, tak da budu troškovi minimalni.
Znaci kad ovo sve zbrojiš i oduzmeš oko 8200 ispada maksimum maksimuma + PVP AKO BI KAJ TREBALO ali otom potom.Cini mi se da si se ipak malo preracunal željko kž.
Ruke 0,00 kuna jer sam ja mehanicar a brat elektricar. Jedino kaj taj motor konkretno nikad nisam rastavljal, ali kak veli Balašević princip je isti ostalo su nijanse.
I zaboravil sam napisati, hoblanje glave 0,00 kuna.
Ispada da me bude traktor ispal sa svime skupa 23 000 kuna ali ja racunam 25 000 jer budem još neke stvari ugradil koje nema serijala. Kao na primjer pokazivac goriva i punjenje akumulatora(ampermetar) i planiram deti novu obrtaljku.
Sad pogledajte na njuškalo pa usporedite. Ja znaci za 25 000 kuna bum imal traktor koji bude tip top a za te pare moreš kupiti isti takav drlog kakav sam ja kupil za 15 000.
I ovo kaj veli MUHA, djecacki san mi je da kupim IMT 558 i sad ga imam i ne žalim ni kune. Vozil sam dedin 558 prije nego kaj sam bicikl vozil, i još povremeno delam s tim istim traktorom a sad su 3 banke na plecima.
Zaboravil sam reci... taj traktor bu kod mene napravil 50 - 100 sati godišnje i to ako
Možda je malo bedasto jer sam ga mislil samo lakirati i malo predihtati ali kad sam se raspital za cijene odlucil sam se na ful generalku a i jedna košuljica mi je pukla.. Prije rastepanja sam meril kompresiju i izgledala je ovak:
1. cilindar 16
2. cilindar 15
3. cilindar 16
4. cilindar 17,5.
Kolko je uopce deklarirani stupanj kompresije kod tih motora?