Za sve one koji muku muče sa teškim volanom,evo kako sam ja riješio ili bolje reći olakšao upravljanje na mojem 558:
Pročitao sam sve postove svih tema o hidro i servo volanima na svim forumima i sagledao sve mogućnosti ugradnje jednog od tih rješenja na moj traktor.
Naravno,svatio sam da je najbolje rješenje hidrostatski volan ali da je to skupa investicija za mene jer se radi o starijem traktoru nevelike tržišne vrijednosti. Onda sam počeo razmišljati o drugim jeftinijim rješenjima i pročitao na nekom forumu da je neko stavio servo sistem od merđe 123 na traktor i rekao sam sebi:zašto ne,idem pokušati,ako to radi ne autu godinama zašto nebi radilo na traktoru.
Otišao sam na obližnji autootpad i razgovarao sa tim majstorima o tome,čudno su me gledali.Nema veze ja sam bio uporan i odvedoše oni mene do jedne kamare i vele biraj,bila je to kamara servo glava volana od raznih auta.Eh sad,tamo negdje je pisao neko da glava od merđe ima kontra smjer i okrećući izvod iz glave gdje se kopča volan svatio sam da kod ja okrećem volan udesno poluga koja gura sponu ide unazad a na 558 to znači ulijevo.Prebacujući i isprobavajući te glave naletim na jednu kojoj sam okrenuo volan udesno a poluga ili ruka koja gura sponu ide naprijed.Nisam dalje tražio,pitam majstora od čega je ovo,veli od nekog nissana.Uzmem ja to od njih i još mi dadoše i nissanovu pumpu,nekih crijeva,bočicu od renoa za rezervoar i idem ja to kući sklepačiti pa šta bude i nakon potrošenih dva dana i dosta živaca i 130 km palim ja traktor da isprobam dali to radi i vidim,gle čuda radi.
Odmah da smo jasni,zaboravite priče tipa.vrti se malim prstom ili vrti se jednim prstom i sl. od toga nema ništa,ali da se vrti jednom rukom,vrti i to lako a ko ima 558 zna koliko to znači.Sistem je dobar,bez lufta u volanu i od lijevo do desno ima 5 krugova volana jer sam ja malo "podesio" ajnšlag na svom traktoru.
Slika servo glave:
Slika servo pumpe:
Glava,dovod i povrat ulja
Ndam se da sam pomogao,za sve nejasnoće slobodno pitajte odgovorit ću kako sam ja to uradio.