• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 560

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Bobo kaže:
OO, Vedrane, grijesis...

1. direktna i 5. spora su jednako brze, ali 5. spora ide preko reduktora ,a 1. ne, pa sto u 1. ne moze raditi, u 5. sporoj radi s lakocom... A ako mu je i tako tesko, tu imas 4. sporu u kojoj opar nije jako spor, a snage ima.

Puno mu znace te dvje brzine kako u transportu, tako i u radu...
Ako u petoj sporoj i prvoj direktnoj ide jednako brzo, onda mu je opterećenje isto. Sve ostalo su priče za malu djecu...

B

Bobo

Guest
Jako se jako varas... u 5. sporoj je mjenjac manje opterecen, jer se brze vrti... gdja mu je tesko orati u 1. direktnoj, presaltas u 5. sporu, ide kao lud, i jos prima gas...

Dok ne probas ne znas, kao ni ja...

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Bobo jel tvoj IMT iskače iz 4. brzine na nizbrdici? Jesu možda riješili taj problem?
Ja sam imao 542 i iskakao je, nije pomagalo ni držanje mjenjača.

B

Bobo

Guest
iskakanje iz 4. brzine na nizbrdici je boljka tih mjenjaca (542, 549 i njima slicni)... Kad sam ga kupio, to sam odmah na prvom servisu prijavio kao kvar, i ako imas postenog zastupnika, to ce proslijediti dalje, no moj nije htio ni cuti... Jedan covjek iz gradiske je dobio komplet novi mjenjac iz Beograda, jer mu je 549 kao moj iskakao iz 4. brzine...

Problem se javlja iz razloga sto je sinhron lose zamisljen i sto su 4. i 5. naknadno ubacivane u 3-brzinski mjenjac. sinhron i zupcanik od 4. brzine imaju na osovini jako puno lufta i ne "zagrize" dobro kad ga usaltas i onda iskace... Ljudi su pokusavali svasta, ali koliko znam bezuspjesno.

4. brzinu skoro pa ni ne koristim, tak da ono, nije neki problem, al kad sam imao posla sa svakakvim serviserima i trgovcima, nije se nista bolje moglo nadati.

Imas i traktora koji s tim nikad nisu imali problema, ali su takvi jako rjetki. ako ga mogu u 4. spustiti nizbrdo, mogu i u 5...

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Bobo kaže:
OO, Vedrane, grijesis...

1. direktna i 5. spora su jednako brze, ali 5. spora ide preko reduktora ,a 1. ne, pa sto u 1. ne moze raditi, u 5. sporoj radi s lakocom... A ako mu je i tako tesko, tu imas 4. sporu u kojoj opar nije jako spor, a snage ima.

Ovo se i meni na ursusu čini, da mu je lakše 5 spora nego 1 direkt koja je čak i sporija od pete spore. Ali to je samo priviđanje, realno gledajući nije točno, jer prijenosni omjeri kažu koliko Nm ide van i to je to, a kažu da u 1direkt ima više Nm. Dakle zabluda, vjerovatno zbog buke mjenjača i reduktora iako osjećaji kažu drukčije, a jeb ga vjerujem papiru i fizici

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Bobo kaže:
Imas i traktora koji s tim nikad nisu imali problema, ali su takvi jako rjetki. ako ga mogu u 4. spustiti nizbrdo, mogu i u 5...

Istina, ali nekako me živcira kad mi nešto nije ispravno na traktoru.
Nisu mi jasni ti u IMT-u, kad već rade po istim kalupima od prošlog stoljeća onda bi bar mogli ispravit "dječje bolesti"...dobro, u slučaju IMT-a to više ne možemo zvati dječjim bolestima, to bi prije bila kriza srednijh godina :D :mrgreen:
Jel ista situacija i kod većih modela?

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
petar kaže:
Bobo kaže:
OO, Vedrane, grijesis...

Ovo se i meni na ursusu čini, da mu je lakše 5 spora nego 1 direkt koja je čak i sporija od pete spore. Ali to je samo priviđanje, realno gledajući nije točno, jer prijenosni omjeri kažu koliko Nm ide van i to je to, a kažu da u 1direkt ima više Nm. Dakle zabluda, vjerovatno zbog buke mjenjača i reduktora
To ja kažem, ako je prijenosni omjer jednak i pogonska sila mora biti jednaka.
A kad smo već kod IMT-a, ovo je dovoljan primjer da se vidi kolike su greške imali njihovi inžinjeri, ili se radi o nestručnosti. A to je samo mjenjač, gdje su još i ostali njihovi inžinjerski promašaji... :?

B

Bobo

Guest
NE... u oranju sam ovo iso isprobat, jer ni ja nisam vjerovo da moze bit razlike ikakve...

zabio plug u zemlju i probo orat... pa par puta stanem i krenem u 1. brzini... nakon toga presaltam u 5. sporu i puno mu je lakse za vuci...

Vidio je "cika Mato" kad sam jednu njivu orao (dao sam i njemu par krugova). njiva nije bila orana dublje od 15cm NIKAD a dio koji ide malo uzbrdo na toj njivi nije UOPCE oran u zadnjih 10 godina... i u 1. direktnoj tamo traktor crkava, iako je gas na iberu, pa drz-nedaj na kvacilu ovo-ono... usaltam ga u 5. sporu i to mjesto poorem bez dizanja pluga, a traktor se uopce ne gusi.

Kazem, i Mato je bio prisutan, cak je i probao orati par krugova, pa nek vam on potvrdi...

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Meni treba ta getriba jer mi je 1.direkt prespora a 2. prbrza za neke radove, tak i 2. spora i 3. spora jednostavno velika rupa između njih. Fali mu tu još po jedna brzina. Nek ima to i meni dobro.

B

Bobo

Guest
Za koje to radove je 1. prespora a 2 prebrza ne 560? U 1. ores, tanjuras, sve ostalo u 2. i nema da ne ide... Cak u 2. mozes tanjurat s 24 diska, ako je njiva dovoljno ravno poorana ;)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
toma84 kaže:
Meni treba ta getriba jer mi je 1.direkt prespora a 2. prbrza za neke radove, tak i 2. spora i 3. spora jednostavno velika rupa između njih. Fali mu tu još po jedna brzina. Nek ima to i meni dobro.
Na mjenjaču sa 5 brzina, prve 3 su ti jednake kao na mjenjaču sa 3 brzine.
Jedino ako tvoj 560 ide 30 km/h u trećoj (ubrzana treća brzina), onda ti je stvarno ogromna razlika između druge i treće. Mislim da se na tom modelu poklapaju treća spora i prva direktna, tak da stvarno imaš jaaako loš izbor brzina :shock:

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
DF&Torpedo kaže:
Na mjenjaču sa 5 brzina, prve 3 su ti jednake kao na mjenjaču sa 3 brzine.
Jedino ako tvoj 560 ide 30 km/h u trećoj (ubrzana treća brzina), onda ti je stvarno ogromna razlika između druge i treće. Mislim da se na tom modelu poklapaju treća spora i prva direktna, tak da stvarno imaš jaaako loš izbor brzina :shock:

Ovo mi nikako neide u glavu... :scratch Imam IMT 540 iz 80.g s 3 brzine, a do prije godinu dana sam imao IMT 542 iz 87. g. s 5 brzina. Ja sam uvjeren da je treća brzina na 542 bila sporija nego treća na 540. Četvrta na 542 je tu negdje s trećom na 540.
Jel ima netko neke sheme brzina (ako to uopće postoji za IMT)?

J

jokapz

Guest
Postao/la Bobo dana 02 vel 2009, 11:57
Za koje to radove je 1. prespora a 2 prebrza ne 560? U 1. ores, tanjuras, sve ostalo u 2. i nema da ne ide... Cak u 2. mozes tanjurat s 24 diska, ako je njiva dovoljno ravno poorana

ovako radio sam sa obadva IMT-a i ni 560 ni 565 nije u prvoj veselo vuko plug... obadva su imali tri brzine. trećom sporom ide al je ona prespora.. sve ovisi o zemlji al kod mene 565 nemože prvom vući fogela 2x14 vuče al dimna zavjesa stalno se viori ako pričamo o zimskoj brazdi a ne o prašenju strništa.... jedonostavni im fali brzina a ove koje ima nisu najbolje pogođene..

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Bobo kaže:
John Deere kaže:
bobo kolikati brzina piše u knjižici :supris:

Pisalo na plotu...

U knjizici pise 30.23km/h pri 2250 okretaja motora, NO to tako pise jer IMT ne moze dobiti homologaciju za 40 km/h traktor...
Iz više razloga nebi smijeli dobiti homologaciju, ali ipak se uvoze. Prvi razlog je što nemaju odvojene kočnice (ručna i nožna), buka u kabini itd....

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Za kosit mi je 1. koma, a 2. u brdo brza. I za berač, 2 koma, a 3. ode ko majka... Npr 549 i 542 su idealni za brat i tak slično

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
Radio sam s 565.koji ima 3 brzine..
tjerao je moju rotobranu 230 i u 3 sporoj je išao malo prebrzo i faliolo mu je malo snage,imao sam ruku na ručici hidraulike da sam malo trznuo gore hidrauliku kad sam čuo da motor slabi.U 2 sporoj tu rotobranu nije ni primjetio.
Orao sam isto s njim s V&N okretačem koji ima daske pokrpane pločicama 10×10 ;) pa si sada zamislite koji je to još otpor.U 1 radnoj je išao na dubini nekih 25cm,28 zadja granica,kad je išao na 30cm več si ga morao šaltati u 3sporu,al onda je bio prespor i nije ljepo zaljevao plug.. tak da je svakak bolji traktor s 5 brzina...

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Inače 560 stara linija je najgori IMT proizveden ikada. Kod da su ga djeca proračunavala, a još u brazdi kad krene mjenjač i dif skičat jaooo.....

B

Bobo

Guest
Ajd da redom odgovorim...

Mjenjac na 560 i na 542 ili 549 nijs ni za usporedbu. 3. brzina na 560 je puno brza od 3. na 549. Mjenjaci na 539 i na 549 su u dlaku jednaki u prve 3. brzine i prjenosni omjer je jednak, i pri istim okretajima jednako brzo idu. 560 u 3. brzini ce 539 u 3. brzini obici ko od sale, jer je 560 stvarno brz u 3. 3. spora je na svakom IMT-u sporija od 1. direktne. 4. ili 5. spora i 1. direktna se u vecini slucajeva poklapaju.

Sto se mejnjaca sa 3 i 5. brzina tice kod 560 i 569, tu se vec vide razlike. 569 je neznatno brzi od 565, iako ima dvije brzine vise. Tu su malo omjere priblizili...

Dakle, kad ubacis 5-stupanjski u 3, i 3-stupanjski u 3. traktori nece ici jednako brzo pri istim okretajima motora, nego ce prvi ici sporije.

Ovo nisam nikad imao prilike isprobavati, jer nikad nisam uzivo ni vidio 569, ali mi tako kazu da je 5. brzinski mjenjac na 560 dosta dobra stvar za imati.

@DF&T Sto se homologacije tice, ne smiju nigdje pisati da njihovi traktori idu 40km/h, jer to za sobom povlaci dodatne troskove... Tako oni lijepo napisu da 549 i 577 idu 30km/h i mir, a to sto taj traktor moze ici i brze, cuj...

Ovi traktori sto se uvoze imaju homologaciju koja je potrebna za tu "klasu" traktora. serija 20x0 ne moze homologaciju dobiti, jer ispusni plinovi, kocnice, buka ovo ono... znas i sam.
Stari traktori su homologirani po starom sistemu i oni se uvoze jos od 70-ih godina i tu nema nikakvih problema. sto se odvojenih kocnica tice, traktori od 560 pa na dalje imaju razdvojenu radnu od rucne kocnice. Rucna kocnica je u kucistu mjenjaca u obliku mehanicke pojasne kocnice i stalno uronjena u ulje.

@toma: Kako uopce mozes sa 560 tjerati berac? Zar ti ne trosi vise nego sto zaradi u tom poslu, posto je na 560 540 okretaja kardana na 2250 okretaja motora?!?

Isto se kladim da marko ni ti nisi tjerao skoro iber gas sa rotodrljacom bas zbog tog prokleto sporog kardana ;)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Bobo kaže:
Dakle, kad ubacis 5-stupanjski u 3, i 3-stupanjski u 3. traktori nece ici jednako brzo pri istim okretajima motora, nego ce prvi ici sporije.

;)

Hm, a ja sam čuo da ima i različitih diferencijala, pa je moguće da su omjeri u prve tri brzine isti samo što je na pet brzinskom mjenjaču sporiji dif, pa.. Znam jednog što je stavio krivi dif u 577 i traktor je išao dosta sporo pa ga je ponovno rasklapao....

B

Bobo

Guest
Pod ovo mislis na konjusno-tanjurasti par?

Moguce da je stavio na 577 sa 560, i da tu ima neke rezlike... tu nisam upucen, nikada 577 nisam rastavljao, a ne sjecam se kakav je konusno-tanjurasti na 560... Vjerujem da razlika postoji i tamo, jer je i razliak u dimenzijama zadnjih guma...

Najnoviji postovi

Na vrh