• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 560

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
ovo zadnje kaj veliš za berač je 100% tak, jer imam doma takvu situaciju!!!

Bimbo

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
333
može mala pomoć :( kvačilo na 560 odvaja mi skroz gore kad ga stisnem od 3 cm. do 5cm. počima odvajati gdje ga štelovati na papuči ili :scratch

A

agroslavonac

Guest
:) to bi bilo to još samo napomena da na desetobrzinskim mjenjačima 4i 5 brzina se ne smiju upotrebljavati ako je vučna sila na polugama ili na poteznici veća od 500 kp jer mogu otići sinhroni

A

agroslavonac

Guest
toma84 kaže:
Za kosit mi je 1. koma, a 2. u brdo brza. I za berač, 2 koma, a 3. ode ko majka... Npr 549 i 542 su idealni za brat i tak slično
slike trobrzinskih mjenjača 560

By milan959
i desetobrzinski 542-549

By milan959
isto tako ima serija 540 i 545 de luxe sa trobrzinskim mjenjačem

By milan959
Napominjem da se kod trostepenog i peterostepenog mjenjača(542-549) može dobiti izlazni broj okretaja priključnog vratila sa 540 i 720 ok/min pri okretajima motora od 2250,a to se postiže tako što se ulazni par 15/55 zubi zamjeni sa parom 17/53 zubi što možete vidjeti na donjoj slici trostepenog mjenjača isto je i za petostepeni.
mjenjac5423.jpg

Nadam se da su nedoumice u velikom broju otklonjene

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Odlično, sad i bobo vidi da je na 549 ipak 5 spora sporija od 1 brze, i zato ide lakše 5-om u oranju..

A

agroslavonac

Guest
To je uvjek i bilo zato je u prvoj ferguson brži nego u trećoj sporoj ali je u trećoj sporoj jači to isto vrijedi i za 1 brzu i petu sporu samo što IMT nikako ne preporučuje da se ore 4 i 5 sporom zbog sinhrona na tim brzinama jer tada vušu ostvaruju samo preko malih ogrlica na zupčanicima.
pozdrav za petra i ako znaš kako da izbrišem ovaj zadnji post jer sam greškom umesto na edit otišao na quote :(

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Ok, ali bila je jedna rasprava od prije, i tvrdio je netko da su 5 spora i 1 brza isto brze...

Za post nebrini, moderatori će riješit, a za prvu ruku ako ti to smeta idi na uredi i obriši sve i stavi samo ''x'' ili natipkaj da je ''greška''

B

Bobo

Guest
Dupli post je obrisan, tak da je to rijeseno...

Petre, imam ja u knjizici od traktora iste podatke i to za 1500 okretaja motora i pri 2250... Nemojte me tjerati da vozim 549 pri 2250 i da nabavim GPS uredjaj i da vidite da ide brze od 30km/h...

U knjizici pisu jedni podatci, a u stvarnosti su drugi i vise puta sam se na podatke iz knjizice opekao... U jednom sluzbenom IMT prospektu je pisalo da je 560 trocilindras, a 565 cetverocilindras... Dok jos nisam ni znao djelic onoga sto sada znam, slijepo sam vjerovao da je 560 trocilindras, jer tako pise u sluzbenom prospektu...

Ja sam rekao da su 5.spora i 1. direktna tu negdje, al da su identicne NIKADA. Samo sam jos rekao da je kraj mene vozio moj 539 i da smo pri 2000 okretaja usporedjivali prve 3 brzine i da su jednako brzo isli, i onda je 539 usaltan u 1. a 549 u 5. sporu... 539 mu je neznatno bjezao, tako da ono...

Uzmi u obzir jos da 549 ima 12 gume, dok 539 ima 11... bas sam to isprobavao jer su mi SVI govorili da 549 nije dobar za oranje jer ima jako sporu 1. brzinu koja je ravna 3. sporoj na 539 i da ce lose orati. Prvi dan je "testiranje" izvrseno i svi koje je to zanimalo su se ubrzo razuvjerili da ono sto su par dana prije tvrdili jednostavno nije istina...

Takodjer znam da je IMT svasta pisao po knjizicama a druge stvari proizvodio... Tako po papirima niti jedan IMT traktor kao ni rakovicin ne ide brze od 30km/h, a tko je ikada autom obilazio rakovicu 65 pri punom gasu zna o cemu pricam...

A sto se kardana tice, ovo sto agroslavonac pise, moguce da je istina, ali se ja s time nikada nisam susretao. Znam da 560 ima vise opcija kardana dok ovi manji imaju samo jednu. Ako su ikada pravili 542-549 koji je pri 2250 imao 540 okretaja kardana, kezem, nisam to nigdje pronasao, a i samo znate da o IMT-u posjedujem nadprosjecno znanje.

"Po zelji" 720 sam uvijek mislio da se radi ako zelis, navrni gas na 2250 i imas 720, a ako ne zelis, ne moras ;)

Agroslavonac, vidim da ti znas dosta o IMT-u i da posjedujes neku literaturu pa te molim da sto vise sudjelujes u IMT temi, jer vidim da od tebe mozemo kojesta nauciti.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Bobo, nisam rekao da nemože ići više od 30km/h, nego ono za 5-tu i oranje, na to sam mislio, nisam mislio ništa uvredljivo, nego samo da je ipak 5 spora sporija od 1 brze.. Svi dobro znamo da su oni s 10 brzinskim mjenjačem dosta brzi u transportu...

B

Bobo

Guest
Ma, oranje u 5. sporoj mu ne moze naskoditi niti najmanje. znam za puno traktora kojima je pucalo sve ostalo osim mjenjaca zbog oranja i tanjuranja u 5. sporoj...

Recimo IMT 577 bez prednje vuce, 3x12" plug i deri od jutra do mraka s njim u 5. sporoj... Sve Brene za koej znam tanjuraju u 5. sporoj s velikim vucenim tanjuracama, takodjer bez greske...

I ja tu i tamo nekad ubacim u 5. sporu kad radim na velikom brdu, ali izbjegavam to, jer dok ja nadjem 5. pa reduktor u spore, pa na kraju u rikverc, pa reduktor u brze... za poludjeti ;)

Moguce je da ce se sinhroni sruniti pri velikom opterecenju, ali ako se radi preko reduktora, mislim da osovina mjenjaca dobiva puno manje opterecenja nego kad se ide direktno bez reduktora.

A

agroslavonac

Guest
Bobo kao prvo hvala za brisanje duplog posta
kao drugo i tablica kaže da 549 ide preko 30 km/sat i to ona se odnosi sa gumama 11" pa ako su 12 vjerovatno ide i koji kilometar brže mada znam da je serija 549 najbrzi imt.
Ovo za 4 i 5 sam pročitao u original uputstvu kada sam kupio novi traktor
I sam sam orao 5 sporom prije dve godine doduše samo sam izorao 1 jutro repušta jer mi je traktor bio za generalku ali odma posle toga motor je išao dolje i komplet generalka pa dosta je i izdržao nije kljuš stavljen na njega od 1982 do 2007 ali to su one serije kada se ugrađivao pravi materijal a ne ovo danas

B

Bobo

Guest
Upravo sam prelistao svoje uputstvo koje sam dobio uz traktor i jedino sto pise tamo je da se u hodu smiju saltati samo sinhronizirane brzine, a da u mehanicke moras u mjestu saltat. Mislim, stvarno... Inace, moj traktor je 2006.g., a uputstvo 1989.g. ;)

A dok ti se u 5. sporoj sinhron pojede, vec ce i traktor biti za drugu generalku, tak da ono, to nema pretjerane veze. Sve su to potrosni djelovi i moras kad-tad racunati na to da ces ga morati mjenjati.

Orem u 5. sporoj samo kad imam lose uvjete na njivi i kad u 1. direktnoj mogu orati samo preko 2000 okretaja motora, jer na nizim okretajima gubi snagu. Onda u 5. sporu i ne osjeti da mu je tesko, mogu u brazdi stat i krenuti, dok u 1. to nema sanse da napravim.

S 3 auta (Lada samara, Megane II i citroen Xantia) sam mjerio brzinu mom 549 i svaki pokazuje 40km/h kad je traktor bez prikolice i vozi se po ravnom. Jos moram naci negdje GPS uredjaj, pa da vidim tocno koliko ide.

A sto u papirima pise da idu 30-ak km/h koliko znam da za vece brzine traktori trebaju imati hidraulicne kocnice, a 549 ih nema pa stoga jedno s drugim se valjda nije smjelo prodavat...

A

agroslavonac

Guest
Čuj Bobo ja sa mojim kad orem IMT plug 2x14" nikada ne orem preko 1800 o/min i ne znak koliko teško da je oranje uvjek idem prvom brzom kad dodam gas preko 1800 samo se dere bez veze a i tada troši više ovako jutro orem za sat i dvadesetak minuta sa potrošnjom između 11,5 i 12 litara nafte.

B

Bobo

Guest
Koji traktor ti imas kad ores s 2x14" nije vrag da 549 s tim plugom patis?!? Ili si i i ti mozda jedan od onih koji oru prasinu, pa nam tu vadis mast ;) ;) ;)

A

agroslavonac

Guest
Ne orem prašinu niti vadim mast nego orem sa 577 plug IMT 757.20 ravnici samooštreći dubina cca 27 cm lokacija Slavonija.Inače po prirodi nisam neozbiljan i na svakom forumu pišem samo ono u šta sam siguran.

B

Bobo

Guest
577 i 2x14 vec prolazi, a je skonto da se radi o IMT 549, pa se zato cudim...

Znaci, i ti si jedan od onih ili IMT ili nista ;) kao i ja...

Bimbo

Član
Tu od
11 Velj 2009
Poruka
333
pomagajte :prayer: jučer sam oro strnjak neki 20ak cm.i na pola njive mi se digo plug sam odsebe i ne mogu ga više spustiti,kad ugasim traktor nakon nekoliko sati se spusti, kad ga upalim ponovo se digne do kraja otkinio mi je i španer

B

Bobo

Guest
Moguce je da ti je poluga koja regulira protok ulja iskocila iz lezista na pumpi...

E, sad, il skidaj gornji poklopac mjenjaca, il ispustaj ulje da dodjes do pumpe da to pogledas...

Svakako sacekaj da jos netko nesto napise, jer mozda je problem u necem drugom, samo znam da se to voli dogoditi...

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Bobo kaže:
Moguce je da ti je poluga koja regulira protok ulja iskocila iz lezista na pumpi...

E, sad, il skidaj gornji poklopac mjenjaca, il ispustaj ulje da dodjes do pumpe da to pogledas...

Svakako sacekaj da jos netko nesto napise, jer mozda je problem u necem drugom, samo znam da se to voli dogoditi...
To se mom susjedu često događalo, obišo je 2 majstora i na kraju došo k mom starom (moj stari inače ne popravlja traktore iz usluge) i stvar bila začas riješena. Pitat ću ga šta je bilo.

Najnoviji postovi

Na vrh