• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 560

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Da, mislim na konusno-tanjurasti par, s kojeg traktora je stavio nebih znao ali....

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
@Bobo- Radim samo sebi,ne uslužno i pobere, ne guta puno, a ima mi hidraulični volan... Na oko 1700 okr/min radim beračem i u redu je sve

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Za berač je dosta važno da traktor ima odvojeno kvačilo karadana, tj. "na ručku". Pitanje za Bobu, dal su to uspjeli izkonstruirati na nove IMT-e? :scratch

B

Bobo

Guest
@toma: malo je to okretaja za berac na 560... taj traktor ima 540 okretaja kardana tek na 2200 okretaja motora... Koji berac imas?

@DF&T: Svi traktori veci od 5100 ukljucujuci i njega imaju nezavisno prikljucno vratilo pogonjeno preko hidromotora. Dakle, sve Brene, 5170, 5173, 5210... Radi se o 540 i 1000 okretaja kardana.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja svog 2-rednog zmaja berača teram sa 565 konstantno na iber gasu, jer ak idem sa manjim gasom, jednostavno ne radi dobro, jedina m an sporo vrti, nedaj bože muke nikome silirati sa 560,565, to je za poludjeti, ak je prava kukuruza, kak obično kod nas i je, 1. spora i iber gas, a stalno na kvačilu držat, zato su ovi 567, 569 i 577 pravi pogodak sa 10+2 mjenjačima kod pogana na kardan, recimo rođo sa 567 može silirati u 3. sporoj, a ja s 565 samo u 1. sporoj!!!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
ŠANANA pa kaj pričaš???
da samo možeš silirati u 1sporoj :scratch :scratch
ja sam s 565 silirao 2-3 spora silokombajn Claas...gdje je bila slaba kuruza 3 a gdje malo jača 2 i naravno gas na 2200 ;)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sve ovisi kakav silokombajn imaš, ja menegele silokombajn teram u 1. dierekt kad je slabija kukuruza :mrgreen: , al sip nebudeš tak teral, 1. i 2. spora, ak je jako suho i nija jaka kukuruza može i 3. spora

J

jokapz

Guest
a potinger nemoj ni razmišljat zakvačit... mi smo kod kolege probali sa 560 sa tri brzine jedva je dvije prikolce napunio moj je kum na IMT 565 za jako malo novaca preokreno ga da brže vrti.. ak se nevaram sam se jedan zupćanik promjeni. isto zbog beraća.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
jokapz kaže:
a potinger nemoj ni razmišljat zakvačit... mi smo kod kolege probali sa 560 sa tri brzine jedva je dvije prikolce napunio moj je kum na IMT 565 za jako malo novaca preokreno ga da brže vrti.. ak se nevaram sam se jedan zupćanik promjeni. isto zbog beraća.

Iza na onoj kvrgi (kvačilu) kardana su unutra dva zupčanika, njih samo zamjeniš i kardan se vrti skoro duplo brže, moj ujak si je to na 560 napravil i tera rotobranu od 2,10 na 1700 - 1900 okretaja, a ona se vrti ko luda i to na max dubini, a traktoru nije teško, a ima još gasa za pripomoći!!!

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Berač je sip jednoredni, i radi dobro,čisto lupo kukuruz. Kaj se tiče silokombajna u 2. ide, u 3. smo ga znali zaštopat, napunit cijev pa čačkaj
Tom traktoru jednostavno treba više brzina i onda je zmaj

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
toma84 kaže:
Berač je sip jednoredni, i radi dobro,čisto lupo kukuruz. Kaj se tiče silokombajna u 2. ide, u 3. smo ga znali zaštopat, napunit cijev pa čačkaj

E da mi je na 565 10+2 mjenjač, prva vuča i utovarivač :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ja zadovoljan :D

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,572
Na mome Ursusu nerade spore brzine, znači sve radimo u brzim(nešta se pokidalo) oranje 2. pun gas, tanjuranje, drljanje... 3. pun gas. Jedino špricanje 3. na 1600 okretaja. što se tiče iskakanja iz brzina meni moj traktor nikad nije iskočio iz brzine, a nisam bome ni tati skužio da je. da oče dobrano zakrčat, oče al nekad ubaci kao auto. Eto, to sam samo tjeo reči.

Pozdrav!

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94
ŠANANA IMT 565 kaže:
toma84 kaže:

E da mi je na 565 10+2 mjenjač, prva vuča i utovarivač :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ja zadovoljan :D

e ŠANANA imajedan takav kod mene 10+2 brzine, prednja vuča sam kaj je bez utovarivača bum ga poslikal tam negde na prolječe dok bude u radu :mrgreen: :mrgreen: :blackeye

John Deere

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
94
ŠANANA kaže:
Misliš na 565 DV, a da ima 10+2 mjenjač :?:

ja mislim da je tak rekel da ima 5 brzina budem ga baš pital dok ga vidim :roll: :roll:

D

danijel

Guest
Šanana da te pitam, koliko dobijes okretaja na kardanu kada promjeniš zupčanike, odmosno okrenes? Ja sam mislio okrenut, al sam imao strah da se nebi prebrzo vrtilo?

B

Bobo

Guest
S normalnim reduktorom, 2200 okretaja motora, 540 okretaja kardana
S okrenutim reduktorom, 2200 okretaja motora, 720 okretaja kardana

Mozda je cak bez reduktora 720 okretaja, a s naopakim da je 1 000 nisam vise siguran, davnih dana su mi to pricali, pa se ne sjecam... IMT je tako zamisljen da se zupcanici po potrebi okrecu ovisno o poslu koji trebamo raditi, a nije puno posla...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo reko je bobo, mada niti ja nisam točno znao koliko brzo onda vrti!

B

Bobo

Guest
Upravo sam provjerio u radionickom prirucniku za 560 i tamo se navodi milijun vrsta kardana i njihovih brzina...

Ako se radi o normalnom kardanu (bez reduktora, tad je sve isto kao i na svim ostalim IMT traktorima:

1500-1700 okretaja motora = 540 okretaja kardana
2250 okretaja motora = 720 okretaja kardana

Ako se radi o kardanu koji ima reduktor, tu se radi o 540/1000 okretaja kardana:

Kad je reduktor okrenut u 540 nacin rada, vrijedi slijedece:

1000 okretaja motora = 250 okretaja kardana
1700 okretaja motora = 420 okretaja kardana
2250 okretaja motora = 560 okretaja kardana

Ako je reduktor okrenut u 1000 nacin rada, tada vrijedi slijedece:

1000 okretaja motora = 470 okretaja kardana
1700 okretaja motora = 790 okretaja kardana
2250 okretaja motora = 1060 okretaja kardana

Dakle, kako ja shvacam situaciju, kad reduktor okrenemu u nacin rada do 1 000 okretaja kardana, jednostavnom matematikom dolazimo do racunice da imamo 540 okretaja kardana pri nekih 1200 okretaja motora, sto je nekako "slabo" za ikakve radove, a istom racunicom 720 okretaja kardana je pri 1500 okretaja motora...

Dolazim do zakljucka da je IMT 560 "mal igrac" kad se radi o 1 000 okretaja kardana i da on takve prikljucke ne moze iskoristiti, te mislim da bi najbolje rjesenje bilo izbaciti reduktor iz igre, te staviti normalnu osovinu kardana (dugacku) i da se kardan ponasa normalno, te tu ne bi bilo nikakvih problema pri bilo kakvim radovima. a ako vec zelimo reduktor ostaviti, napraviti omjer zupcanika 1:1 i dolazimo do "normalnog" kardana.

558 nema reduktor na kardanu te vuce berac kao i 539, dok 560 s reduktorom to ne moze, vec se mora derati iberom, da se postigne optimalan broj okretaja kardana za berac...

Nadam se da su sad neke stvari jasnije.

Najnoviji postovi

Na vrh