Krivulja največeg okr. mom. nije toliko bitna za ovaj slučaj. Ako gledamo max o. mom. on je dosta zbunjujuća vrijednost. bolje nam je bilo dok smo imali samo stare konje. Stvar je u tome da mi na ispitnom stolu mjerimo moment i broj okretaja(snagu dobivamo iz toga) i kad motoru raste broj okretaja raste i okretni moment do jednog trenutka kad zbog raznih karakteristika motora( smanjenaje punjenja, inercija ventilskog sustava, itd) počinje moment padati, ali okretaji i dalje rastu. Međutim i snaga dalje raste jer pad okretnog momenta i dalje je manji od porasta brzine vrtnje. Naravno kod traktora mi ćemo reduktorom dobiti standardne brojeve okretaja i time rezultirajuću okretni moment.
I naravno i traktor koji nema standardne vrijednosti na kardanu može razviti maximalnu nazivnu snagu na kardanu, tu nema spora, međutim na večem broju okretaja istog. A pošto su svi strojevi za optimalni rad projektirani za kardan od 540o/min, i ako mi tjeramo sa okretajima višim od potrebnih nastaje veče opterećenje u samom stroju( moguće vibracije, razvoj topline, pod pojmom gubitaka) koje se naravno prenosi na traktor, i tada se dio snage gubi i imamo prividni osjećaj da nam je takav traktor slabiji.
Zatim ako uzmemo da traktor može prenjeti na kardan svih 40 ks, jasno je da je okretni moment traktora koji je reducirao brzinu na 540o/min(520Nm), veči od onog koji je brzinu reducirao na 700o/min(400Nm)
E sad ako je nekome jasno kaj sam htio napisati, ond asvaka čast:icon_eek: