Naravno da mogu.
Samo nisam baš siguran da me budete svi lako pratili i razumijeli.
Evo, da probam:
1. Kao prvo morate TOČNO znati kako je Vaš dinamo / generator spojen u svojoj unutrašnjosti.
2. Može biti spojen na dva osnovna načina, da ima tzv. plus pobudu, ili da ima tzv. minus pobudu. (Ni jedno od ovog nema veze s time da li je minus pol akumulatora na šasiji, ili je to plus pol. Sad ste več u nedoumici koga vraga ja sad pišem, ali tako je.)
3. Dakle pobudni namotaji (špule) unutar dinama mogu imati jedan kraj spojen direktno na D+. Drugi kraj pobudnih namotaja / špula je tada spojen na Df, dakle minus dobiva preko reglera, s priključka iste oznake Df. Dakle to je sada i jedna, recimo prva vrsta reglera.
4. Ima i drugi način, da pobudni namotaji (špule) unutar dinama imaju jedan kraj spojen direktno na masu. Drugi kraj pobudnih namotaja / špula je tada spojen na Df, dakle sada plus dobiva preko reglera, s priključka iste oznake Df. Dakle to je sada i druga vrsta reglera i načina pobude i regulacije dinama.
5. Da bi bilo koji dinamo pravilno magnetizirali moramo napraviti probni rad u spoju dinama kao istosmjernog elektromotora. (Ja ga uvijek zavrtim stegnutog u škripac, "šraufštuk". Naravno da za probu i magnetiziranje uvijek treba imati i akumulator istog napona kakav je dinamo.)
Dakle :
a) - ukoliko je minus akumulatora na šasiji traktora, a plus na kablovima, te ako je dinamo unutra spojen da je jedan kraj pobudnih namotaja / špula spojen direktno na D+,
tada na škripac stavimo minus pol akumulatora i istovremeno i na Df kontakt, šaraf. Na D+ dovedemo plus pol akumulatora i dinamo se mora kao elektromotor vrtjeti nekakvim umjerenim brojem okretaja i u smjeru strelice koja pokazuje smjer vrtnje.
b) - ukoliko je + akumulatora na šasiji traktora, a minus na kablovima, te ako je dinamo unutra spojen da je jedan kraj pobudnih namotaja / špula spojen direktno na D+,
tada na škripac stavimo + pol akumulatora i istovremeno i na Df kontakt, šaraf. Na D+ dovedemo minus pol akumulatora i dinamo se mora kao elektromotor vrtjeti nekakvim umjerenim brojem okretaja i u smjeru strelice koja pokazuje smjer vrtnje.
c) - ukoliko je minus akumulatora na šasiji traktora, a plus na kablovima, te ako je dinamo unutra spojen da je jedan kraj pobudnih namotaja / špula spojen direktno na kučište,
tada na škripac stavimo minus pol akumulatora, ali Df kontakt, šaraf treba kratko spojiti, zbrikati s D+. Na D+ dovedemo plus pol akumulatora i dinamo se mora kao elektromotor vrtjeti nekakvim umjerenim brojem okretaja i u smjeru strelice koja pokazuje smjer vrtnje.
d) - ukoliko je + akumulatora na šasiji traktora, a minus na kablovima, te ako je dinamo unutra spojen da je jedan kraj pobudnih namotaja / špula spojen direktno na kučište,
tada na škripac stavimo + pol akumulatora i istovremeno i na Df kontakt, šaraf. Na D+ dovedemo minus pol akumulatora i dinamo se mora kao elektromotor vrtjeti nekakvim umjerenim brojem okretaja i u smjeru strelice koja pokazuje smjer vrtnje.
Eto uvjeren sam da je sada za mnoge koji budu čitali prava zbrka, ali to je tako. Nije sve uvijek baš jednostavno, makar izgleda.
(Rado bi Vam to i nacrtao kao sheme, ali me duže vrijeme zajebava foto album za postavljanje slika, a nisam se pozabavio da si to otklonim. Moj grijeh
)