Gledam to što si nacrtao na mobitelu i slabo vidim, ali svejedno, dovoljno. Dakle kod tebe su releji spojeni tako kako nisu predviđeni.Evo ovak otprilike to izgleda kako samo spojil.
View attachment 70920
A ovak to izgleda pod haubom.
View attachment 70922
Ovdje sam dodal i 2 releja, ostala dva sam kasnije nabavil.
View attachment 70921
Da napomenem sada sa 25A osiguračem radi tj. još nije izgorilo.
... Ako postoji osigurač (na mojim vozilima ni ne postoji) na glavnom dovodu, recimo 30A ili 50A, onda ne treba osigurač još ispred svakog releja, kad već pojedine grane imaju osigurače iza releja
Za upravljačke krugove se postavi jedan (pred) osigurač od 6A (manjih valjda bi nema) i to je to.
Ukratko, sve kleme 30 na relejima spoji zajedno, dopeljaj 4 ili 6mm2 do njih od anlasera, a iza kleme 87 spoji osigurače za svaki odvod.
Na dobrom si putu, molim te razmisli o mojem prijedlogu na crtežu u nastavku:Evo nisam mogao spavati , pa sam uspio večeras.
Stavio sam osigurače i ispred prekidača i ispred releja i ispred potrošača. Znači gdje god se pojavljuje otpor proticanju struje sam postavio osigurače. Koristio sam se šemom originalne instalacije od auta.
Jedino što sam mogao drugačije je da sam povukao jedan deblji vodič od baterije (od npr. 10 mm2)do sabirnice pored osigurača i onda sa 2.5mm2 napajao dalje. Manje bi koštalo a i lakše i brže bi sve napravio.
Ne treba tako velike presjeke žica ugraditi za svjetla, od 4-6 kvadrata. Znaš i sam što Japanci ugrađuju u moderne automobile...Dupli osigurači nemaju smisla; više štete nego koristi.
Ako postoji osigurač (na mojim vozilima ni ne postoji) na glavnom dovodu (30), recimo 30A ili 50A, onda ne treba (čak nije ni poželjno) imati osigurač još ispred svakog releja, kad već pojedine grane imaju osigurače iza releja (jer bude taj izgorel prije nego na odvodima iza releja).
Za upravljačke krugove se postavi jedan osigurač od 6A (manjih valjda bi nema) i to je to.
Osiguračima se štite vodiči i oni se dimenzioniraju prema njima.
Ukratko, sve kleme 30 na relejima spoji zajedno, dopeljaj 4 ili 6mm2 do njih od anlasera, a iza kleme 87 spoji osigurače po 10A ili više ampera za svaki odvod (jer je običaj da svaka strana lampi, a pozicije u križ) ima svoj osigurač.
Davno sam na Jugu 55 ugradil halogene žarulje, ali su mi skurile šalter dugo-kratko.
Umjesto da ga mijenjam, samo sam na postojeću instalaciju dodal dva releja, tak da je šalter napajal samo špule, a ostali dio instalacije nije mijenjan. Usput sam dodal još jedan relej za maglenke...
Znači da sam sam na postojećoj instalaciji, od šaltera dugo-kratko, izvlekel stopice iz ulaza za po dva osigurača i njim napojil kleme 86 (špule) na dva nova releja, Njihove kleme 87 sam spojil na ulaze osigurača (na mjesta s kojih sam "spuknul" žice), kleme 85 spojil na masu.
Napajanje (na kleme 30) novih releja sam povlekel sa slobodnog mjesta na postojećoj kutiji s osiguračima.
Preinaka je izgledala ovak:
View attachment 70941
Čak nisam više niti trebal mijenjati šalter ispod volana...
Ovo se odnosilo na temu: instalacija IMT, članu @Petretic549; glavni vod za napajanje relejaNe treba tako velike presjeke žica ugraditi za svjetla, od 4-6 kvadrata. Znaš i sam što Japanci ugrađuju u moderne automobile...
Takav sam papir imel pri ruci... Ne sekiraj se, ne vidim to ni jaInače, nemam zamjerki tvojem "šemiranju", ali "ti to delaš / crtaš buhice" za moj mobitel, em sam gluh, em sam čorav i još mi ti to tak crtaš, e pa ne bu išlo, dužan si mi za to gemišt, nikakva "cocta" i slićno ne dolazi u obzir. Pazi dobro kaj sam ti natipkal... Uuuuu kak je to grdi smajlić...
Da, nekim malim šalterom, koji smije voditi i manje od 1A upravljaš "snagom" od 20...100A.U redu, znači napajanje zavojnice vrši prekidač?
Pozdrav, ne treba mi "kao satisfakcija, ili naplata ništa, ama baš ništa, jer imam sve što mi srce može poželjeti od života", to znači tvoj sam i svačiji, samo ako zaista znam - onda to rješavamo "zajedno".Hvala na iscrpnom odgovoru, stručnom savjetu, profesionalac si u svojoj struci.
Ma na ovu preinaku sam se odlučio jer sam u vožnji po mraku pri oko 90 km/h ostao bez svjetla. I onda sam "pukao", problem mi je u prekidaču pozicije, više se nemože naći dobar zamjenski prekidač. Trebao sam naći od rabljenog auta dobar prekidač i postaviti ga i samo ispred njega na plus pol staviti jedan obični prekidač i onda samo na ovaj obični prekidač paliti svjetla, a ove prekidače pozicije i kratkog svjetla držati stalno upaljene? Šta misliš o tom zahvatu?
Evo postavit ću i šemu instalacije od auta (Felicije).
Imaš . ne samo gemišt nego i večeru.
Nemam. Imam samo dionice Atlantic grupe... Imaš koktu 😀🍻