• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT motokultivatori

  • Temu pokrenuo staffmen
  • Datum prvog posta

alenr

Član
Tu od
1 Velj 2015
Poruka
30
Sastavio sam frezu al upalit neće, zapravo upalila mi je dva tri puta al se odmah ugasi. Mislim da je neki problem s paljenjem. Čini mi se da je iskra slaba.
Kad je kurblam lagano iskre nema, a kad kurblam jako onda je ima al čini mi se da je nekako slaba i plavičasta. Podesio sam paljenje na 2 mm prije gmt, platine podešene 0,35. Na anker ploči sam imao i zabilježeno crticom prijašnje stanje ploče i sad se poklapa.
Provjeravao sam žice da se negdje ne dodirivaju mase ili probijaju al ništa.
Sad da raskopam magnet opet pa promijenim platine i kondezator!?!
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Hmmm moze se desiti i bobina da je oslabila. Ako su kontakti cisti nevidim zasto bi zezali a kondenzator moze da se desi da tako zeza po pitanju izostatka varnice. Probaj prvo provuci vodobrusni papir izmedju platina i smanji zazor na 0,3. Pokusaj onda ali trebalo bi pregledati dotok benzina u karburator i ocistiti ga, jer ako upali i ugasi se moze lako biti i do toga ili losijeg i odsajalog goriva. uzredno pogledaj i to. Moze se desiti i svecica da tako trokira. Ma izem ti IMT nije on meni dzaba davno jeo dzigerice
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Prvo počisti između platina kako vica kaže, zazor na svjećici ti neka bude bar 0.5mm-0.6mm.
I naravno probaj novom svjećico mislim da je oznaka super bosna M30.
25kn/kom.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,017
Od čega bi bobina ili platine oslabile, od rastavljanja?
Ako sam ja dobro pratil makina je radila samo je dimila plavo i to je bil razlog rastavljanja.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ne vjerujem da je oslabila jedino da kondenzator nije riknul ili loš spoj neke žice.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
Stavi nove platine i kondezator, platine podesi na 0,40 mm, paljenje na 2 mm prije GMT (i to kad se platine tek počinju otvarati). Dobro bi bilo promijeniti kabel bobina - svjećica. Provjeriti da ne iskra probija preko limene zaštitne kape svijećice.:icon_blackeye:
 

alenr

Član
Tu od
1 Velj 2015
Poruka
30
Problem riješen. Sada pali na prvi potez i radi odlično.

Paljenje sam namjestio kako to i ide i to sam provjeravao više puta tako da tu greške nema. Problem je bio u magnetu, odnosno u položaju magneta.
Znači nije svejedno kako se magnet namontira na nosač magneta.
Prvi put kada sam sklopio frezu nisam imao nikakvu iskru, onda sam magnet zarotirao za 90 stupnjeva i dobio slabašnu iskru, zarotiram opet za 90 i opet nema nikakve iskre, zarotiram opet za 90 i dobijem onu pravu iskru. Sastavim i upali na prvo potezanje.


Mašina je i prije radila odlično, međutim dimila bi dosta i to onaj bjelkast dim koji smrdi po ulju pogotovo kad bi nalio 0.3 l ulja u getribu. Kad bi potrosila neka dva deca onda bi manje dimila.
Sada sam nalio 0.3 l i ne dimi i ne smrdi. Nisam našao INA-umol pa sam nasuo ulje za getribu ostalo mi od auta Fuchs 75w-80.

Zamijenio komplet dihtunga, ležaje radilice, semeringe i one gumice, nova svjećica.

Dihtunzi komplet sa semerinzima i gumicama - 72 kn
ležaj 1 kom - 30 kn
svjećica - 15 kn

imag


Da pitam kako podešavate karburator. Imam Bing karburator, očistio sam ga detaljno.
Koliko odvidati diznu za smjesu? Sada sam je odvidao oko 1,5 krug. Na leru mi je radila ok, nisam imao prilike je malo provozati padala kiša.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Vjerujem da si u pravu što setiće položaja magneta. No, ja kad sam radio paljenje na svom, nisam pazio na položaj i znam da sam ga svaki put drugačije stavljal i bilo je iskre ko munja !
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Taj šaraf podešavaš od 1.5-2 kruga,vidjet češ kak če ti se ponašati,dim,snaga kad se ugrije,ako bude ok ostavi tak kak si podesil.
 

alenr

Član
Tu od
1 Velj 2015
Poruka
30
Sad da li ima razlika u magnetima pojma nemam, samo sam opisao svoj problem pa ako će koristiti drugima onda super.
Pažljivo sam podešavao paljenje al neće, tako ako netko bude imao sličan problem neka pokuša okrenuti magnet, a ne odmah trk u butigu po nove platine i kondezator.
 

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Kod polozaja magneta ima jedna stvar sto se zove Abris i to moze zafrkavat ako nije ok. To je razlika u polozaju kotve magneta i kontakta zavojnice bobine. Daj poslikaj koji je po tebi ispravan polozaj na nosacu. Zna se dogodit i da oslabe magneti pa i zbog toga bude losija iskra. Uglavnom bitno da si je slozio.
 

alenr

Član
Tu od
1 Velj 2015
Poruka
30
Što se tiče magneta...
Poslikam sve što radim pa mogu slike staviti, nije džabe ona 1 slika 1000 riječi.
Evo slike namoniranog magneta na nosač. Jedino u ovom položaju daje pravu iskru. Probao sam sva četiri pložaja.
Na magnetu nisam primjetio neke oznake, osim što ovaj jedan magnet ima neku crnu mrlju, kao da je netko crnom bojom nešto označio!?! Možda bi trebalo obratiti pažnju na utor od kajle i onu rupicu na magnetu?!? Ne znam.
Uzeo sam ovaj ključ i stavljao na sve četiri magneta. Na ovom magnetu prikazanaom na slici ključ stoji baš čvrsto. Očito je to "najjači" magnet, dok na ostalim stoji onako slabašno.
Sad da li pojedini magnet može izgubiti svoja svojstva, al ako su to permanentni magneti oni gube nešto vrlo malo svojstva nekon dosta godina.








how to take a screenshot on a pc
 

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Ovo je to o cemu sam pricao. Gledajuci tvoje slike cini mi se da nisu rupe na magnetu kojima se pricvrscuje nosac bas jednako rasporedjene medju kotvama.

 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,572
Što ne bi taj magnet trebao biti 6V17W.:icon_scratch:
Izgleda da se magnet u odnosu na nosaš može rotirati, a ventilator može samo u jednoj poziciji.
 
Posljednje uređivanje:

Beli123

Novi član
Tu od
7 Velj 2015
Poruka
3
imt 509

ja imam motokltivator imt 509,skoro sam ga kupio pa me zanima sve o njima i kakva je stabilnost kod njih?
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Kakva je stabilnost, pa nije ko u formule ali je prilicno stabilan i to najvise zavisi od vozaca i njegovih gresaka. Uopsteno jako pouzdan i dugotrajan mkt i malo tezi za rad tj. nezgrapan , i to zahvaljujuci blokadi koja je stalno ukljucena. Vrlo dobar za transport i brz ,odlican za kosenje ,oranje a malo brz za frezovanje. Za frezovanje zato treba manji precnikom gvozdeni tockovi oko 12col otprilike. U transportu putem gde nije potrebno 4/4 pogon najbolje je odblokirati tockove jednim parcetom debljeg lima [flah] na samom menjacu ispod sajli gde ulaze ukljucivaci u menjac. Time je osigurano da se neki tocak odblokira nenadano i dodje do skretanja i povredjivanja kao sto su mnogi doziveli. Drugo upravljivost je tada mnogo laksa i manje naprezanje po transmisiju. Moze se prorezati i 4 brzina jer ima mesto gde je i sad skoro sam cuo da ima i brzi rikverc samo sto to moram sa kolegom da se konsultujem gde je jer je on otkrio i to. Za pocetak nebi bilo lose izmenuti sva ulja i filtere ulja i nafte obavezno i oprati dobro filter vazduha. Po meni ako ikad i kupim mkt veci to ce upravo biti pouzdani 509
 

Beli123

Novi član
Tu od
7 Velj 2015
Poruka
3
sve sto se tice ulja i filtera to sam izmjenjo,ali malo mi je nezgodan po strani ko da hoce da se prevrne ili se meni cini a zanima me jos mogu li kod njega da se ugrade prosirivaci na tockove?
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh