Runi mjenjac, jer ljudi s tim traktorom ne znaju raditi... Kolega kad mi je davao da radim s njegovom je prvi krug bio samnom u traktoru i rekao mi par sitnica o tom traktoru i mjenjacu. Kad stojis na mijestu, biti strpljiv dik ne uzubi u brzinu. Kad se salta, fino, kulturno s ruckom mjenjaca raditi, posto je mjenjac brz, a rucka dugacka sporo metar. Kad ju ruknes, odlomis zupcanik u mjenjacu kao da je od papira. Njemu se to jednom dogodilo, i nikad vise.
Ima 5106 i 5136 i nikad nekih problema s mjenjacima. Puno radi s tim traktorima, te ih svake zime preventivno otvara i servisira. kad u njivu udje, gazi i jedan i drugi koliko idu, no zato u njih i ulaze. Ako ces brenu samo tociti i ganjati, brzo ces na njoj nesto sjeb... tako da ono sto ljudi pricaju bas i nije istina.
Znam za jedan slucaj gdje je pijan radnik u 5136 sa otvorenim sjetvospremacem isao proci izmedju dvije vrbe. nije shvatio da je sjetvospremac siri od traktora i kad je zapao, rukao ga je po kvacilu, pomotao kompletnu ramu na sjetvospremacu i polomio je poluosovinu na traktoru. i ovako i onako je taj traktor bio izradjen do zla boga, no nikad s mjenjacem problema, a ganjao ga je svatko.
Clan JokaPz moze o ovim primjerima koje sam naveo i potvrditi, jer zna o kojim se traktorima radi.
Jos jedna dogodovstina sa silosa u Novoj Gradiskoj: Stojimo s tom izradjenom Brenom u redu i vozac slepera Osjeckih tablica iza nas, da ubije dosadu, pridje i pita koliko je puta popravljan mjenjac na traktoru? mi ga obojica pogledali i pitali o cemu on prica, te je poceo objasnjavati... Oni u firmi imaju jednu brenu 5130 (bez prednje vuce, s turbom za one koji ne znaju) i kaze on da s njom samo oru i tanjuraju. U oranje krenu o 1. direktnoj, nju srune, saltaju 5. sporu, kad nju izrune, idu u 4. sporoj, te na kraju u 3. sporoj... Kad i ona otkaze oru u 2. direktnoj ako im je malo ostalo, a ako imaju jos puno, traktor ide u radionu, mjenjaju se zupcanici i cijela prica ispocetka... Mi se pogledali blijedo jel taj covjek normalan?!? I ispricao nam je kako se taj traktor nikad ne gasi, samo ga dere kako tko stigne a odrzavanj nula i onda jos prica kako su ti traktori vrhunsko sranje...
Naspram nekih modernijih, usminkanijih, doradjenijih traktora Brena je nekim ljudima losa, za neke cak i vrlo losa, dok ju ostali niti ne svrstavaju medju traktore... No kad se sve zbroji i oduzme, mislim da je to vrlo konkurentan traktor u pravim rukama. Da se s takvim traktorom radi pazljivo i kulturno kao s nekim novim, kulturnijim traktorom, i ona bi radila jednako dugo kao i taj traktor, samo uz osjetno manji komfor. Dok radi, RADI kao zvijer, a kad napokon i crkne, polugeneralka i ona radi jos 5 000 sati bez brige... Da nekog JD ili MF s mehanickim mjenjacem ovako ganjaju i gaze, taj dugo ne bi izdrzao... Breni je jedini nedostatak sto nema full sinhronizirani mjenjac, to bi ju spasilo loseg glasa, ali i ovakva kakva je je vrlo daleko od loseg traktora.