O temi ugradnja dodatnih reflektora već sam jednom opširno raspravljao s Bobom, ali jasno mi je da je sve to bilo uzalud. Ja vam se divim koliko smjelo ulazite u posao, a da ne poštujete osnovna pravila struke, a i "znanje" vam je na razini - učili smo mi to u srednjoj školi.
Prije par godina radio sam praktički novu instalaciju na IMT-u, kojeg je samo čudo spasilo da se nije zapalio kompletno. Pri tome je vlasnik zadobio teške opekline dlanova, dok je pokušavao isčupati žice koje su gorjele. Razlog havarije bio je isto takav "posao", kakvog neki ovdje tek namjeravaju raditi.
IMT ima ugrađen alternator snage cca. 350 W, i ako mu se ugradi previše dodatnih trošila, i sve se to uključi, cijeli sustav bit će preopterečen. U primjeru kojeg ja spominjem na kraju su izgorile ispravljačke diode na alternatoru, ali to je u stvari bila sreća u nesreći. Da su one duže izdržale, traktor bi se zapalio, jer se izolacija žica već toliko istopila, da je došlo do direktnog kratkog spoja sa masom - kučištem traktora. A takav kratki spoj sa strujom opskrbljuje i "hrani" i akumulator, dakle opasnost je još veća od samog alternatora.
Na kraju sam u Mađarskoj za nekih 20-300 kn kupio novi alternator od VTZ-a, koji je snage 500 W, i ugradio ga na IMT. Instalacija je uglavnom nova, s time da su strujni krugovi koji napaju reflektore izvedeni sasvim odvojeno od rasvjete traktora. Kad rade reflektori, ugašena su pozicijska svjetla i farovi za vožnju.