Tamo davne 1987 moji rodjaci su kupili novi IMT 542,istovremeno su imali stari 533.Ovaj novi je bio mnogo bolji,imao je veci rezervar sa pokazivacem,pa se moglo orati cijeli dan bez da se mora nositi gorivo sa sobom,mnogo jaci,palio je i bez grijaca a najveca mana mu je bila sto je znao ispasiti iz 4-te brzine(stupljnevi su bili onako posredini seme) i to kada je neravan put i kada traktor zbog toga pocem poskakivati i to samo kada se vozi niz padinu.To je nekad znalo bilti i opasno ali tada su jos kocnice bile dobre pa je prolazilo.Pred moj odlazak odlazak u JNA moji su kupili neku zemlju od nekog covjeka koji je bio povec star da se bavi oranjem a imao je IMT 577 sa kojim sa radio nekih tri mjeseca,od trasporta, do oranja .To je vec ozbiljan traktor,imao je isto 5 brzian ali su mu nekako one dvije zadnje bile nelogicno rasporedjenje,pa sam se znao zabuniit,bio je jak,orao je sa tri glave bez problema.Mana mu je bila sto je imao probelma sa alnaserom i punjenjem akumulatora.U ta tri mejseca to je radjeno nekoliko puta,palio je na juris bez i kakvih problema,dovoljno je bilo ostaviti traktor sa samo jednim tockom na maloj hrpi sljunka i on bi niz nju ujutro upalio,najgore je bilo vaditi akumulator,bio je naprijed nespretno postavljen.
Rado se sjetim kako je bilo prije 20 i vise godina