Ja imam u planu (sto ne znaci da ce se i ostvariti) otvoriti motor na 539, da bar znam na cemu smo... Kod susjeda je samo odjednom poceo flisati ulje, i traktor je gubio snagu. jedva je sebe vukao, a ulja je bilo po cijelom selu kad je on prosao. Ekoloska katastrofa. naime, njeu su karike popucale i pocele se OKOMITO slagati komadici u kanale na klipu, te su tako razorili i stubline... Ja se iskreno nadam da su kod mene karike jos u komadu, a ako su stubline dobre, promijenit cu mu samo karike, u nadi da cu generalku moci odgoditi za kojih godinu-dvije, jer imam i bitnijih stvari za ulaganje nego 539. On dok ide, ide, a kad crkne, onda ide sve kompletno na remont. I motor, i mjenjac i diferencijal, bojanje, nove gume, ma sve komplet novo.
ja se samo bojim ako ga budem otvarao, sto cu unutra naci. Uljna pumpa nema pritiska nikakvog, pa ne znam niti sto cu s njom. ne zelim niti znati u kakvim je stanju, a priliko mjenjanaj karika cu lako doci i do nje...
Ma, sve mi se cini da cu samo napraviti prisilan povrat ulja u motor, da se ne zezam s bocom. svejedno ce na mjerac izbacivati kao i do sada, tak da cu samo iz glave motora odusak preusmjeriti da ulje vraca ispod cepa gdje se ulje sipa i to je to... ne znam koliko mu je pametno eliminirati odusak glave, ali mogu probati, nikako mu ne mogu naskodoti vise, nego sipanjem kojekakvog ulja u motor, smo da ga odrzim u pokretu...
Bas sam danas ispustio to kojekakvo ulje iz motora, i usuo SUPER 3 novo. filter sam samo isprao, posto novi nisam imao u garazi. pritisak ulja se malo popravio, ipak se radi o gustom ulju
ali nista vrijedno divljenja... Dok ide, ici ce i raditi sitne poslove, a kad legne, ulozit cemo u njega neke novce i on ce uz neki veci traktor biti vjecan.