• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Ali za zdravlje nisu ni malo zahvalni, kao ni jedan taj stari traktor...
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Onako u nekakvoj šali rečeno duševno i psihičko zdravlje je naj teže vratiti, a sad zamisli imati novijeg fendta u dvorištu i nešto stane, a pitanje kako dalje pa cijene i kako do pravog majstora za to, a on parkiran, i kako da te duša ne boli i živci ne rade, a ove starce s osnovnim setom alata popraviš,ili s minimalnim ulaganjima održavaš da te nikad neće baš do kraja ostaviti.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Marko 👍
Svi danas voze aute koji su kompliciraniji od Fendta, i nije baš da više stoje nego se voze...
Valjda zato jer se godišnje potroši par t kn na servise...dok bi se za traktor to smatralo nepotrebnim troškom.
Bolje se voziti u lošijem autu nego raditi u neudobnom traktoru, ali je to teško shvatiti.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
To je sve od osobe do osobe, valjda sam ja netipičan primjer, astra 18 godina stara dvije dacije 10 i 23 godine stare, i sad planiramo kupnju još jednog vozila il će biti daster ili neki caddy, sve prilično jednostavno, ali nemam ja ništa protiv novih i modernih tehnologija ali one moraju biti ekonomski opravdane i više nego financijski samoodržive, kad to na OPG Viduka bude tako i ja ću razmišljati o nečem takvom jer mi ni kvarovi ni održavanje neći biti skupi, nego planirani i ukalkulirani.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Ak ti je auto od 100+ t kn održiv, onda ti je i traktor u istom cjenovnom rangu, jer se ne baviš prijevozom nego poljoprivredom.
Udobna, zatvorena i tiha kabina nisu luksuz već investicija u zdravlje.
Da radiš 50-tak sati godišnje bilo bi svejedno.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,810
Naši stari su radili s tim neudobnim traktorima pa su doživjeli duboku starost. Imali su posljedice ali niko nije od rada neudobnim traktorom umrl.
Danas je tempo života drugačiji, apetiti poljoprivrednika su porasli, sused je kupil.... i opet umiru ljudi mlađi nego prije iako su modernije opremljeni i olakšali su si život.
Nije da ja nebi htel imati nekaj modernije, udobnije ili bolje ali razmišljam da trenutno nemam potrebe za tim pa su mnoge stvari na čekanju. Jebiga, opet se vračamo na onu moju priču kad je u selu bil jedan gospodar koji je imal švas aparat, jedan je imal alata, jedan strojeva.... svi su posudivali, mučili se, pomagali jedan drugom i živjeli zdravo i dugo.
Danas svi imaju sve, žive stresno nebi li im bilo lakše a na kraju odlaze mladi.... to je tak, na mostu doboješ a na čupriji izgubiš.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Ko hoće raditi taj će radit ovako ili onako, naći će način, i naravno da će sav taj posao pokušati prilagoditi maksimalno svojim mogućnostima i potrebama, a koji neće raditi ma daj mu sve opet neće.
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Uvijek su "volovi orali a konji zobali." Ili "ne jaše konja tko ima nego tko je naučio".
Ja se sjetim ovih narodnih i često se pitam što mi to treba poljoprivreda kada jeftinije mogu kupiti. Mlađe generacije neće raditi ako im se ne isplati. Zato su sela kod nas pusta. Sreća što sam i ja samo vikendaš rekreativac.
Tranzicija. I u običajima i u vrijednostima i u ponašanju i u politici i u ekonomiji i u crkvi. 40 godina pustinje dok se ne zaboravi IMT i ... .
Ima jedno pravilo: kada ti je jako teško i nema pomaka nisi na dobrom putu.
 
  • Like
Reactions: ZJ

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Nadam se da doista ne misliš da su volovi oni koji rade i da je bolje onima koji ne rade, a ujedno nekad u životu treba proći i one teške i spore dionice puta, jer ja pamtim onu od mog pokojnog dida "ne ljuti se što kola idu sporo i teško znači da su na usponu, kad dođu do vrha teško ćeš ih zadržavati od slijetanja u provaliju"
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Mislim. Društvo je podijeljeno na one koji rade privatno i u privatnom sektoru i ostali u JLS, javnom sektoru ili državnim institucijama. Ovi zadnji se samo brojno povećavaju a oni prvi ih financiraju. Kod zadnjih nema stresa, ili vremenskih nepogoda ili da će ih otpustiti.
Kada će se dogoditi da ovi drugi prelaze u privatne vode tada ćemo početi ići uzbrdo ali naprijed i svatko će imati posla ali ne stalni posao pa kao da imam penziju.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
I kakve to ima veze s poljoprivredom, ja radim u firmi koja oduvijek stoji tako tako nikada čvrsto i to što ja radim poljoprivredu je moja stvar, a da radim kod privatnika imao bih kud i kamo bolja primanja da nit bi trebao raditi zemlju nit bi imao kad, ja ti kažem svako društvo može biti uređenije ali u osnovi sve je to do tog kako se ko složi u glavi.
 

Mariola588

Novi član
Tu od
7 Stu 2019
Poruka
10
Pozdrav imam jedno pitanje imam imta 588 s-44 motor motor je odlican na njemu pali kao mina i sve radi odlicno na njemu su prije mj dana stavljene nove kocnice komplet nova sva ulja filteri komplet prednji kraj upiksan nove prednje gume traktor ima sumsku kabinu uredne papire samo su mu zadnje gume losije pa me zanima koliko bih mogao cijeniti taj traktor? Hvala na odg lp
 

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,357
Jel ima hidraulički ili hidrostatički volan? Pretpostavljam da je 588 stara tipa? Ja iskreno ne bih dao više od 3000€ ako nema prednju vuču jer je jedan kolega za 585 sa prednjim pogonom, mokrim kočnicama, vanjskom hidraulikom dao negdje oko 4000€.. Stare tipe nisu na cijeni, a nove tipe ako su i malo očuvane su precjenjene.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Dečki pitanje IMT540 kočnice nove pakne na papučama, doboši tokareni, štelunzi razrađeni, nakon montaže naštelano, ali lijeva papučica je pretvrda i loše koči?
 

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,375
Ide li preko nje kocenje prikolice. Mozda je neki problem u aparatu, ili stopa bolcna
 
Na vrh