• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Inkubatori

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da je 1640kn novi sa dostavom.......automatski

moja oba su automatska, sa 63 sam zadovoljan, jer se izleže od 49 do 52 pilića......a ovaj od 180 još nisam probao, sada skupljam jaja za njega, al se nadam da će biti barem oko 130 komada......

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
molio bih decke koji imaju ove inkubatore od 63 i 180kom,ako im nije problem poslikati sustav za okretanje jaja,te police za jaja ali sa strane koje se prikapcaju na motoric,te dimenzije ako nije problem,posto nesto kemijam sa svojim manualnim inkubatorom,da vidim kak bih stavio to okretanje, Puno hvala

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
mislim da je 1640kn novi sa dostavom.......automatski

moja oba su automatska, sa 63 sam zadovoljan, jer se izleže od 49 do 52 pilića......a ovaj od 180 još nisam probao, sada skupljam jaja za njega, al se nadam da će biti barem oko 130 komada......
Meni se izleglo 44 komada australorpa, ja zadovoljan mislio sam da će manje jer imam mlado jato tek su pronesle. Jedino vjerojatno zbog svoje nestrpljivosti što sam ga otvarao i nosio piliće pod žarulju nekoliko komada koji su probili opnu ostali su unutra ugušeni. Radi se o K-63, kojeg preporučam a naročito automatskog, ja sam htio poluautomatski ali srečom nije ga bilo na lageru pa sam uzeo automatski i sad tek vidim prednosti. Uvijek bi morao biti kod kuće i okretat jaja u određeno vrijeme, ovako bez brige. Komer Ja bih ti poslikao taj sistem okretanja ali sad imam drugu turu i neću otvarat osim za lampiranje.

Prilozi

• fotografija3.jpg
    fotografija3.jpg
    29 KB · Pregleda: 332

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
bhorv......čuo sam da je ta vrsta odlična, htio bi ubaciti jedno leglo, al kod mene nemogu doći do jaja :=:)

zanimaju me još jaja od zagorskog purana, moje pure još nisu počele nositi........

i naravno, svima bi preporučio automatski.......jer nisam uvijek kod kuće da ih okrećem, i puno je manja briga oko inkubiranja, samo treba paziti vodu do kraja inkubiranja, dok se jaja neprebace u valionik......

treba biti jako oprezan i dobro znati procjeniti situaciju, kada treba pomoći piletu da izađe, ja sam na početku učinio par grešaka, 2 kom sam prerano otvorio, pa su uginula, a druga 2 sam prekasno, i kljun im se zalijepio........kada dođe do polijeganja, treba često dolaziti do inkubatora i pratiti stanje, i pomagati po potrebi....:icon_eyes:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
treba biti jako oprezan i dobro znati procjeniti situaciju, kada treba pomoći piletu da izađe, ja sam na početku učinio par grešaka, 2 kom sam prerano otvorio, pa su uginula, a druga 2 sam prekasno, i kljun im se zalijepio........kada dođe do polijeganja, treba često dolaziti do inkubatora i pratiti stanje, i pomagati po potrebi....:icon_eyes:
Ja se nimalo na tome ne slažem...Oni koji se pomažu mogu postati hendikepirani ili uginu nakon par dana...I ja sam nekad pomagao ali nema smisla. Ono što piliću se zalijepilo za kljun je zbog nepravilne vlage. Kada se vidi da pilići počinju probijati ljusku, treba se pobrinuti o vlagi i smanjiti temperaturu, i NE otvarati više inkubator. Otvarati inkubator jednom dnevno samo za skinuti ljuske i za izvaditi suhe piliće i to u kratkom vremenu.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sve je to meni jasno, al svakom kome sam pomogao, kasnije je bio dobar......osim taj prvi puta, kada sam napravio neke greške.......temperatura ide pola stupnja dolje, a kada počinju kljucati ljusku, čak i poprskam jaja, te kada izvadim, onda druga neotvorena poprskam kako bi omogučio više vlage, a u posudicama ostavim manje vode, da može prije ispariti i stvoriti više vlage, i opet se dogodi.......

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
I ja sam nekada planirao da mi se piliće izlegnu vikendom, previše sam bio oko inkubatora....
Kako pomažeš piliću da izađe iz jaja??

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
malo samo pokidaš ljusku, da mu bude lakše, a on dalje obavi posao........

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
bhorv......čuo sam da je ta vrsta odlična, htio bi ubaciti jedno leglo, al kod mene nemogu doći do jaja :=:)

zanimaju me još jaja od zagorskog purana, moje pure još nisu počele nositi........

i naravno, svima bi preporučio automatski.......jer nisam uvijek kod kuće da ih okrećem, i puno je manja briga oko inkubiranja, samo treba paziti vodu do kraja inkubiranja, dok se jaja neprebace u valionik......

Imaš na forumu SVIJET LJUBIMACA nekoliko članova iz tvog kraja koji imaju Australorpe pa stupi u kontakt s njima radi jaja, a nađeš i za zagorske purane.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
pozz da li mi neko može dat neki nacrt inkubatora?

ovisi koji kapacitet trebaš,ako netrebaš veliki kapacitet,ako nisi na TI sa elektronikom,najbolje da kupis inkubator kapaciteta 63 jaja za oko 1200kn,tako sam i ja krenuo u izradu inkubatora pa sam potrosio 3x više za razvoj inkubatora kapaciteta 50 jaja,te ga nakraju poklonio jer nabavio sam industrijske inkubatore...
ako baš inzistiraš i imaš iskustva sa elektronikom,onda slobodno se baci u izradu inkubatora,najvaznija stvar ti je TERMOSTAT,ako on je loš,bilo kakva konstrukcija ti pada u vodu.Ja ti imam termostate sa SHT11 i SHT75 sondama koje mjere i vlagu i temperaturu istovremeno,i sama sonda ti košta više od 30$ + poštarina.
Onda ovisi da li mislis raditi sa ventiltorom ili bez ventilatora,kakve ces grijace,od cekas zice ili sijalice,ali najprije je najvaznije da nam kazes kapacitet i kakav imas termostat?

LP

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

Imam i ja godinama automatski Kalimero od 180 jaja. Prezadovoljan sam. Jaja nije u valioniku uopće potrebno prskati (ja sam prskao prvih nekoliko tura, sad već godinama ne prskam i rezultati su bolji). Čim se prvo pile izlegne vlaga se sama zbog sušenja pilića podigne i nema potreba otvarati inkubator i prskati. Otvoriš inkubator da poprskaš i podigneš vlagu, a istovremeno vlaga izađe van čim otvoriš vrata tj. padne % vlage u zraku. Druga najveća greška je otvaranje inkubatora i vađenje pilića. Inkubator ne treba otvarati barem 24 sata kad se prvo pile izleže, također baš zbog naglog pada postotka vlage u zraku.Ako se prvo pile izleže npr. u 7 ujutro inkubator slobodno otvorite drugi dan oko podne i bit će prepun zdravih pilića :)

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Imam i ja godinama automatski Kalimero od 180 jaja. Prezadovoljan sam. Jaja nije u valioniku uopće potrebno prskati (ja sam prskao prvih nekoliko tura, sad već godinama ne prskam i rezultati su bolji). Čim se prvo pile izlegne vlaga se sama zbog sušenja pilića podigne i nema potreba otvarati inkubator i prskati. Otvoriš inkubator da poprskaš i podigneš vlagu, a istovremeno vlaga izađe van čim otvoriš vrata tj. padne % vlage u zraku. Druga najveća greška je otvaranje inkubatora i vađenje pilića. Inkubator ne treba otvarati barem 24 sata kad se prvo pile izleže, također baš zbog naglog pada postotka vlage u zraku.Ako se prvo pile izleže npr. u 7 ujutro inkubator slobodno otvorite drugi dan oko podne i bit će prepun zdravih pilića :)

kalimero je super inkubator i ja mislim da nema covjeka koji s tim inkubatorom nije zadovoljan!
Ako netko trazi nesto bolje,onda ce to i kostati,ali eto,meni je zao sto nisam uzeo 5 komada takvih jer sam toliko novaca ukupno potrosio na svoje fantazije sa izradom inkubatora(a jos uvijek kemijam i planiram u neku serijsku proizvodnju) kao konkurencija kalimeru,ali eto trebam vremena i para za napravit jeftin,mali,pouzdan inkubator ali srednje velikog kapaciteta(100+ jaja)

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
jedino što ću morati napraviti na valioniku, pogotovo na ovom od 180......mrežicu okolo, jer nemogu izvaditi valionik napolje da pokupim piliće, a dugačak je da ruku stavljam unutra, a oni baš vole sjesti na rub valionika, i mislim kada stavim mrežicu okolo, onda ću ih bez problema moći izvaditi van, da nemoram brinuti hoče li mi upasti dolje u posude s vodom..........

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Evo moje prve ture ove godine.... :)

sBGmpz0PIw-9K9Gp_PV1k2qZ9njmVfkSKEd4cIjjDZ4

sq34HOP7j18K5nE-K5j2IFo4H_ZVatYDjVJhefybQy8

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
jedino što ću morati napraviti na valioniku, pogotovo na ovom od 180......mrežicu okolo, jer nemogu izvaditi valionik napolje da pokupim piliće, a dugačak je da ruku stavljam unutra, a oni baš vole sjesti na rub valionika, i mislim kada stavim mrežicu okolo, onda ću ih bez problema moći izvaditi van, da nemoram brinuti hoče li mi upasti dolje u posude s vodom..........
Ja prvo izvadim posude s vodom, pa onda valionik s pilićima, ako koji padne, a uvijek padne, ništa mu nije. Međutim neznam koliko je tvoj visok, ja imam k-63.
Ali ja imam drugu brigu, 10 komada mi se ugušilo u ljusci, večina je napravila rupicu ali se nisu izlegli.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da je to problem vlage, ili tvrda ljuska.......pa ja ih stalno pratim kada se počinju polijegati, i gledam kako napreduju s izlaskom, ako neide van a ima rupicu, ljusku razbijem da može lakše izaći van......a posude sa vodom moraju ostati unutra, zbog vlage, zadnja 3 dana se nesmiju vaditi napolje, jer onda nemaš vlage unutra, pa vjerojatno zbog toga ti neizlaze.......

danas moram kod k-180 prebaciti jaja u valionik i postaviti mrežicu okolo.......jer za 3 dana bi trebali izlaziti......to je prva tura na tom velikom

a iz malog je već jedna izašla, i odmah sam stavio drugu.......

imam k63 i k180, tako da su iste visine kao i tvoj.......

imam jedan drugi problem, neznam kako kod vas, zagorske pure još nisu počele nositi jaja, a prošle godine sam u 2mj stavio njihova jaja u inkubator.......

Najnoviji postovi

Na vrh