• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Inkubatori

Djomlinjo

Novi član
Tu od
17 Lis 2012
Poruka
11
ja sam dosad inkubirao u svom inkubatoru kojeg sam napravio od starog hladnjaka. jaja sam okretao izvana povlačenjem jedne žice, imao sam digitalni termostat, a vlagu sam regulirao dodavanjem dodatne posude za vodu.

nedavno sam nabavio automatski kalimero 180 i mogu reć koliko sam zadovoljniji što ne moram misliti o tome kad moram okretat jaja jer se sve samo obavi. jedino me muči dio vezan za vlagu u inkubatoru. upute kažu da se kokošja jaja prskaju 18-20 dana 2x dnevno, ali dosta ljudi mi je reklo da uopće nije potrebno prskati, eventualno se može dodatno ubaciti joj jedna posuda vode ispod i da bi kao trebalo biti ok bez prskanja.

ima li tko kakvih iskustava s ovim i da li stvarno mogu izbjeći to prskanje, tj. otvaranje inkubatora tih zadnjih dana

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ja sam dosad inkubirao u svom inkubatoru kojeg sam napravio od starog hladnjaka. jaja sam okretao izvana povlačenjem jedne žice, imao sam digitalni termostat, a vlagu sam regulirao dodavanjem dodatne posude za vodu.

nedavno sam nabavio automatski kalimero 180 i mogu reć koliko sam zadovoljniji što ne moram misliti o tome kad moram okretat jaja jer se sve samo obavi. jedino me muči dio vezan za vlagu u inkubatoru. upute kažu da se kokošja jaja prskaju 18-20 dana 2x dnevno, ali dosta ljudi mi je reklo da uopće nije potrebno prskati, eventualno se može dodatno ubaciti joj jedna posuda vode ispod i da bi kao trebalo biti ok bez prskanja.

ima li tko kakvih iskustava s ovim i da li stvarno mogu izbjeći to prskanje, tj. otvaranje inkubatora tih zadnjih dana

Otkad u svojem Kalimero 180 više ne prskam jaja - rezultati leženja puno su bolji. Tri godine već ne prskam jaja. Najbitnije je biti discipliniran i nikako ne otvarati vrata inkubatora 24 sata nakon što se kroz staklo vidi da se prvo pile izleglo. I to je sve...

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Ovako trebao bih nekakav regulator vlage, u inkubatoru imam dole posudicu sa vodom a vlaga je oko 45 % što mi je malo i ako ubacim dodatnu posudicu poveća se za 10 posto samo vlaga, dali ima netko nekakav regulator vlage nešto jednostavno pošto se to kreće i gdje ima za nabaviti?

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Evo moji prvi pilići iz inkubatora ubačeni 03.05. počeli su danas kljucati put van iz jaja. Sada se samo moram nadati daće i ova faza proteči kako treba i da će ujutro biti malih pilića u inkubatoru. Jedva čekam rezultate.

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Evo još jedna tura gotova.
Od 19 jaja stavljenih u inkubator, 19 pilića :icon_super:

P5281052.JPG

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Evo još jedna tura gotova.
Od 19 jaja stavljenih u inkubator, 19 pilića :icon_super:
Prekrasno je vidjeti ih,,to je kalimero k-63, zašto si tak malo jaja stavio..ja se ove godine nisam proslavio prva runda 43 druga 31..a pod kvočkom od 19 jaja 18 se izleglo..kak je kod tebe dok ga full napuniš.

Å

Željko106

Guest
Prekrasno je vidjeti ih,,to je kalimero k-63, zašto si tak malo jaja stavio..ja se ove godine nisam proslavio prva runda 43 druga 31..a pod kvočkom od 19 jaja 18 se izleglo..kak je kod tebe dok ga full napuniš.

moje poštovanje ja sam novi želim se i ja malo uključiti i reći da mislim da on ima malo premal dotok zraka kad je pun

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
moje poštovanje ja sam novi želim se i ja malo uključiti i reći da mislim da on ima malo premal dotok zraka kad je pun
Zaista moguće..jer su mi se neki prokljuvani ugušili u ljusci.

Å

Željko106

Guest
ako su to pilići od bijele brame lijepi su samo ovo svjetlo nikako ne smije goriti dok grijač radi

kad se uguše u ljusci ima premalo vlage a previše topline pa se ona opna zaljepi za pile i ono se nemože oslobodit

Posljednje uređivanje od moderatora:

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Da Kalimero je a tako malo sam ih stavio sebi za gušt 20 komada a jedno je bilo neoplođeno a ovih preostalih 19 sve se izleglo.

Nisu Brame nego veliki Faveroli u losos boji.Svijetlo gori za potrebe slikanja a i štedna žarulja je unutra koja ne razvija temperature kao obična.

Ovo mi je tek druga tura jer je Kalimero nov.U prvoj turi je bilo 44 komada jaja i bili su nešto lošiji rezultati a prvu turu sam špricao jaja kao u uputi a u drugoj turi na preporuku nekoga tu sa foruma nisam, a rezultat je odličan kao što se vidi :icon_pray:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,331
Evo i mog inkubatora koji radi bez struje. Ove godine imam problema sa kvočkama, sve bi samo sjele na jajima....

[YT]http://www.youtube.com/timedtext?v=aO8ub-5lHsE&video_referrer=watch&action_view=1[/YT]

Dejana1707

Novi član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
14
pozdrav..:)....ovako...početnici smo ...imamo inkubator sa ventilatorom i mislim da je automatski samo trenutno ne radi taj strojcek za okretanje pa okrecemo sami jaja..2puta na dan...unutra su jaja fazana..temp je stalno 37.8...e sad..jel treba prskat, vidim da se moraju jaja i prskat..a u posudici ima stalno vode..pazimo na to..inkubator je nekakv talijanski..FACI snc piše na njemu..

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
jaja vodene peradi se prskaju,fazanska jaja nemorate prskati!

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
jaja vodene peradi se prskaju,fazanska jaja nemorate prskati!
Ja imam drugačiju informaciju: ne samo da treba prskati nego i hladiti..

Prilozi

• jaja.jpg
    jaja.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 3,040

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Ja imam drugačiju informaciju: ne samo da treba prskati nego i hladiti..

ali samo jaja vodene peradi...
s druge strane,imam pozitivna iskustva i sa hlađenjem i prskanjem jaja,kao i bez toga...vjerovatno ovisi o samom inkubatoru!

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
OK, pitanje, pureća jaja su od 06.04. u inkubatoru, po nemi trebali bi krenuti vanka a ništa se ne događa. Imala sam par dužih nestanaka struje tokom inkubacije, da li je to moglo smetati? Vidim da moram dodati nešto izolacije na ink jer kada struje nema onda dosta brzi gubi temperaturu. Može li to štetiti na valjenje pilića i purića? Jer mi se je pilića izleglo zaista malo, krenuli su van, nakljuvali i tako uginuli. Od 60 jaja imala izleženo 20-tak kom, 2-3 nisu apsorbirali žutanjak kako treba, par je bilo mlitavo, tako da sam sada, tjedan dana kasnije na 10 komada sveukupno ostalih pilića.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
OK, pitanje, pureća jaja su od 06.04. u inkubatoru, po nemi trebali bi krenuti vanka a ništa se ne događa. Imala sam par dužih nestanaka struje tokom inkubacije, da li je to moglo smetati? Vidim da moram dodati nešto izolacije na ink jer kada struje nema onda dosta brzi gubi temperaturu. Može li to štetiti na valjenje pilića i purića? Jer mi se je pilića izleglo zaista malo, krenuli su van, nakljuvali i tako uginuli. Od 60 jaja imala izleženo 20-tak kom, 2-3 nisu apsorbirali žutanjak kako treba, par je bilo mlitavo, tako da sam sada, tjedan dana kasnije na 10 komada sveukupno ostalih pilića.
Probaj lampirati jaja pa češ vidjeti dali ima čega živog..a i ja takvih problema imam da mi se prokljuvani neizlegu..problem je u vlagi..netreba otvarat vrata kad se oni počnu leći. Kakav ink. imaš?

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Ma jaja su sada već skroz crna iznutra, ona koja nisu bila sam izdvojila, prskam ih 3-4 puta dnevno još od prije leženja pilića, dakle kojih 2 tj sada.
Ink je neki bezimeni čini mi se, to sam mijenjala akvarij za ink.. Još me je čovjek bio pošteno zeznuo jer nije radio kako treba pa sam prvih 100 jaja morala baciti zato što mi je 3 dan ink digao temp odjednom na 70 C ( računam štetu na 500 kn jer jaja mi nisu bila ispod te cijene + poštarina) , tata mi ima iskustva sa inkubatorima i promjenio mi je elektroniku kompletno i sada radi kako treba, jedino se od ventilatora adapter potrgao pa vent ne radi ( može li to smetati, to je ventilator od kompa? ). Definitivno moram dodati nešto izolacije jer je tu sitodur ( mislim da se tako zove), ali je jako tanak i tanka šterploća pa da dodam možda još kojih 1-2 cm stiropora ili čega iznutra da bolje izolira kod nestanka temp. Inače su unutra 4 žarulje od 100 W. Za vlagu nema termometra ali imam dvije velike tacne na podu ispod mreže + dvije manje na stranici inkubatora.

Najnoviji postovi

Na vrh