Ma znam za tu skriptu, nju sam pročitala već milijun puta i imam ju skinutu na kompu. Kao i još neke skripte, zapažanja ljudi po forumima i slično. Ali meni nije jasno zašto su se patuljasti počeli valiti ranije nego ostali. Evo danas do podneva je svih 9 izašlo van, dok je kod ostalih jaja tek počelo nakljucavanje jaja i oko 16.30 se izleglo prvo RIR pile.
S obzirom da mi je inkubiranje jaja kod mene tek u početcima i da mi je ovo prva tura baš isključivo kokošjih jaja jer sam prije iz usluge valila puriće i susjedu gušćiće uz kokošja jaja, dala sam si truda, sve pomno zapisivala. Jaja sam prije samog umetanja u ink svako izvagala na dig vagi, podijelila na skupine po gramaži, imala sam 7 skupina. Jaja su težila od 44g - 65 g prije umetanja. Lampiranja su bila 29.06., 04.07. i 09.07. kada sam opet svako jaje izvagala ( i puna i neoplođena), tada sam maknula neoplođena i stala u razvoju.
Zaključak je da kod Australorpa 4 jaja najmanje gramaže ( sva ispod 50g) i jedno od 57 g nisu bila oplođena, ostala jaja su nastavila razvoj i čeka se rezultat leženja, s time da imam 4 upitna jaja od kojih su tri najveća ( 63g, 66 g i 68 g) te jedno od 59 g . S time da su dva od ovih upitnih jaja krenuli sa kljuckanjem, a dva nisu i čini se da ne budu po lampiranju danas oko podneva ( vidi se točno gdje je piletu kljun par sati prije nego krene kljucati van).
Kod RIR-a je situacija od početka krenula drugačije, jaja prve i druge skupine 44-49 grama od njih 20 je 6 neoplođeno, 3 neoplođenih u 50-60 g od 20 kom, te od 10 kom 60-65 g je 4 neoplođena, mahom najveće gramaže. Drugo lampiranje se pojavljuju još 3 koja su pod upitnikom da li se dobro razvijaju. U valionik ide dakle 34 jaja, od kojih je 7 zadnjim lampiranjem pod sumnjom. Ima nešto nakljucanih i jedno izleženo pile koje od jajeta teškog 63 g sada ima 44 g. Od onih 7 jučer, danas se čini da bi dva mogla ipak biti nešto od njih, dok 5 komada je definitivno odustalo od valjanja negdje u zadnjih tjedan dana jer se vidi da je jaje gotovo potpuno ispunjeno, ali nema znakova života.