Pozd. Nadam se da ste uspjeli napraviti automatsko okretanje,moj inkubator je za 500 jaja i moram ručno okretati jaja. Promjenio sam termostat pa me zanima što znači 0.1%odstopanje.Evo da malo dignem temu iz mrtvih!
Prošle godine sam napravio inkubator za 60 jaja i pokazao se odličnim jel je valivost bila viša od 90%. Inače sam kompletno svu elektroniku radio sam od nacrta,shema,pločice itd. Termostat ima max. odstupanje 0,1°C Za ovu godinu imam u planu napraviti automatsko okretanje da se ne moram zezat s okretanjem 3 puta dnevno. Jel ima neko od vas inkubator i kakvi su mu rezultati izleženosti?
Odstupanje 0.1 znači greška u mjerenju. To je idealno odstupanje.Pozd. Nadam se da ste uspjeli napraviti automatsko okretanje,moj inkubator je za 500 jaja i moram ručno okretati jaja. Promjenio sam termostat pa me zanima što znači 0.1%odstopanje.
Koji recept koristiš, možeš li nam opisati. Kako i šta koja temperatura, vlaga po danimaEvo, nova tura se grije..100 komada kokosjih i 32 pacja jaja
Pozdrac,novi sam na forumu,a isto tako i u zivinarstvu, kupio sam od Mirse ink, imao sam u pocetku problem,pukla navojna sipka koja pokrece motor za okret jaja,to sam sanirao, u par navrata sam drza otvoren ink od 3-5min dok nisam sanirao kvar. E sad nisam imao vlagomjer od pocetka,jucer kupio i drzi vlagu na od 70-80 zavisno dal pritisnem ink. Da li je to ok? Hoce li naskoditi pilicima, lampirao sam u par navrata od 88 jaja 72 pocela se razvijati,trenutno su u ink 12 dana
Prvih 10 h temp.25°C,od 1-8 dana 37,8°Cvlaga 60%treći dan sam počeo okretati jaja.9-18 dana temp.38.4°C,sedmi dan sam lampirao jaja i izbacio sva mučka,zadnja 3 dana temp.37.5°Cvlaga 70%ne više okretati jaja,otvoriti šuber za zrak max. SretnoKoji recept koristiš, možeš li nam opisati. Kako i šta koja temperatura, vlaga po danima
Hvala ti, treba poslušati iskusnije. Do sada sam radio temperatura od 1-19 dana 37,8. Od 19 dana 37.5 C. Imao sam loše rezultate ali sada ću uraditi kako si mi ti rekao hvala ti.Prvih 10 h temp.25°C,od 1-8 dana 37,8°Cvlaga 60%treći dan sam počeo okretati jaja.9-18 dana temp.38.4°C,sedmi dan sam lampirao jaja i izbacio sva mučka,zadnja 3 dana temp.37.5°Cvlaga 70%ne više okretati jaja,otvoriti šuber za zrak max. Sretno
Kokošja jaja sam stavio za probu da vidim da li inkubator radi dobro sa novim termostatom inače imam domaće pure i mučim muku kako se zna da li su pureća jaja oplođenaHvala ti, treba poslušati iskusnije. Do sada sam radio temperatura od 1-19 dana 37,8. Od 19 dana 37.5 C. Imao sam loše rezultate ali sada ću uraditi kako si mi ti rekao hvala ti.
To je za višeslojni inkubator, takva temperatura u jednoslojnom inkubatoru je prevelika. Ispravite me ako griješim.Za kokoskaja jaja temperatura 39,2-39,4, vlaga cca od 50-60%, okretanje jaja 3x dnevno. Zadnja tri dana idu u valionik u lezeci polozaj gdje ih prskam po potrebi,da se vlaga digne bar na 65-70%, dok se ne izleze prvo pile. Kasnije sve ide svojim tokom, inkubator se vise ne otvara, vlagu podize susenje pilica i ostaju u inkubatoru jos dan, dan i pol, dok se svi ne osuse.
To je za višeslojni inkubator, takva temperatura u jednoslojnom inkubatoru je prevelika. Ispravite me ako griješim.